Kiełki to młode rośliny, które zaczynają wyrastać z nasion. Dzięki temu są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych i warto włączyć je do codziennej diety. Kiełki można wyhodować z wielu różnych nasion. Różnią się one smakiem oraz wartościami odżywczymi. Sprawdź, które kiełki są najzdrowsze.
Kiełkowanie jest okresem najbardziej intensywnego rozwoju rośliny. W tym czasie substancje zapasowe są rozkładane na łatwo przyswajalne związki. Dochodzi do wytwarzania witaminy i aktywacji enzymów, niezbędnych do wykorzystywania związków odżywczych. Z tego względu składniki obecne w kiełkach występują w lepiej przyswajalnej formie niż w przypadku dorosłych roślin.
Kiełki są źródłem witamin (m.in. A, C, E, K, z grupy B), aminokwasów (w tym także egzogennych), nienasyconych kwasów tłuszczowych, związków fenolowych i składników mineralnych takich jak np. wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, selen, siarka, chrom.
Spożywanie kiełków roślinnych pozwala na wzbogacenie diety o niezbędne składniki odżywcze. Związki te wspomagają profilaktykę chorób cywilizacyjnych i stymulują pracę przewodu pokarmowego. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym warto stosować kiełki w profilaktyce nowotworów. Wspomagają pracę serca i regulują poziom cholesterolu we krwi.
Najczęściej wybieranymi są kiełki: brokuła, rzodkiewki, fasoli mung, fasoli czerwonej, soczewicy, ciecierzycy, soi, gryki, pszenicy, kukurydzy.
Kiełki brokuła cenione są za obecność składnika o działaniu antynowotworowym, którym jest sulforafan. Składnik ten jest również pomocny w walce z bakteriami z gatunku Helicobacter pylori, które przyczyniają się do rozwoju choroby wrzodowej.
Kiełki rzodkiewki zachęcają nas do spożycia już samym wyglądem. Posiadają zielone listki i czerwono zabarwioną łodyżkę. Kiełki rzodkiewki wykazują właściwości antyoksydacyjne, wspomagają obniżanie cholesterolu oraz odporność organizmu.
Kiełki fasoli mung w smaku przypominają zielony groszek. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, C i E. Wspomagają pracę układu nerwowego, odporność oraz walkę ze stanami zapalnymi.
Kiełki są cennym pożywieniem również dla kobiet w ciąży. Należy jednak pamiętać, że warunki, w których kiełkują rośliny, czyli duża wilgotność i ciepło, są także dobrym środowiskiem do rozwoju bakterii. Zakażenia bakteryjne są szczególnie groźne w czasie ciąży i mogą nawet zagrażać zdrowiu i życiu rozwijającego się dziecka. Dlatego do spożywania kiełków w ciąży trzeba podejść z rozwagą, nie należy spożywać kiełków dłużej przechowywanych lub z nieznanego źródła. Ponadto bezpieczniej jest spożywać kiełki po obróbce termicznej.
Hodowanie kiełków w domu jest całkiem proste. Można to zrobić bez używanie jakiegokolwiek podłoża. W tym celu nasiona należy umieścić w szklanym słoiku i zalać wodą. Słoik przykrywamy gazą lub materiałem, przewiązujemy sznurkiem lub gumką. Po kilku godzinach należy zlać wodę i odstawić słoik w ciepłe miejsce. Nasiona w słoiku należy przepłukiwać wodą 3-4 razy w ciągu doby. Kiełki są gotowe do spożycia już nawet po 3 dniach.
Innym sposobem na wyhodowanie kiełków jest umieszczenie nasion na wacie nasączonej wodą.
Chcąc hodować kiełki, należy kupić nasiona specjalnie do tego przygotowane, które są przeznaczone do spożycia i nie zawierają żadnych szkodliwych dodatków.
W Polsce kiełki najchętniej jadane są na surowo, jako dodatek do kanapek, sałatek i past kanapkowych. Można je również poddawać obróbce cieplnej. W przypadku kiełków z nasion roślin strączkowych jest to nawet wskazane, ponieważ surowe są ciężko strawne. Można dodawać je do duszonych i smażonych potraw oraz zup.
Skorzystaj z diety pełnowartościowej dostępnej w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra. Menu jest oparte na produktach o bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych, takich jak kiełki nasion, zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki. Dieta ta jest odpowiednia zarówno dla osób zdrowych, jak i cierpiących na różne schorzenia.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .