Zjadane przez nas produkty są źródłem składników odżywczych. Wśród nich dominują makroskładniki, które dają nam energię, są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Poznaj makroskładniki w diecie człowieka i dowiedz się, w jakich proporcjach je spożywać, aby zachować zdrowie i piękną sylwetkę.
Makroskładniki (zwane też makroelementami) to podstawowe składniki odżywiające nasz organizm. Do makroskładników należą:
Białka i tłuszcze również mogą być wykorzystywane w celach energetycznych. 1 g węglowodanów i białka zawiera po 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal. Dla utrzymania zdrowia i optymalnej masy ciała konieczne jest spożywanie tych składników w odpowiednich proporcjach.
Rozkład makroskładników najlepiej ustalić określając ilość energii, którą powinniśmy dostarczyć z danego źródła. W przypadku osób zdrowych:
Punktem wyjściowym do określenia ilości makroskładników w diecie jest wyliczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Odpowiednie proporcje między tymi składnikami są kwestią indywidualną. Na przykład osoby odchudzające się i intensywnie trenujące mogą potrzebować więcej białka, a osoby z niektórymi chorobami układu pokarmowego wymagają zmniejszenia zawartości tłuszczu w diecie. Z kolei osoby z cukrzycą będą znacząco ograniczać ilość cukrów prostych w diecie.
W obliczeniu optymalnej ilości makroskładników pomoże Ci dietetyk. Specjaliści z Instytutu Zdrowia Sofra opracowują diety bazujące na produktach o korzystnej zdrowotnie zawartości makroskładników oraz dbają o prawidłowy ich rozkład w menu.
Spożywaną żywność klasyfikujemy na zdrową lub mniej zdrową patrząc m.in. na zawarte makroskładniki. Produkty o dużej zawartości białka, niskiej zawartości cukrów prostych i tłuszczów nasyconych są określane jako korzystne dla naszego zdrowia. Cenione są również produkty o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wielonienasyconych. Pomimo że są bardziej kaloryczne niż pozostałe makroskładniki, wykazują silne działanie prozdrowotne, stąd też ich obecność w produkcie jest ogromną zaletą.
Jaja można śmiało określić jako jedne z najbardziej wartościowych produktów odzwierzęcych. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, lecz ich uwagę w dużej mierze przykuwa wysoka zawartość białka. 100 g jaj kurzych dostarcza 12,5 g białka. Jest to białko pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera ono wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Choć wiele osób martwi spora ilość tłuszczu w jajach (niecałe 10 g na 100 g produktu), to warto wspomnieć, że wśród nich przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny lub neutralny wpływ na zdrowie człowieka.
Ziemniak to jeden z produktów, który chętnie posądzamy o wywoływanie nadwagi lub otyłości. Wynika to z faktu, że ziemniaki są źródłem sporej ilości węglowodanów. Zwłaszcza te rozgotowane będą się szybko wchłaniać, co w efekcie powoduje gwałtowne wahania cukru we krwi i szybki powrót głodu. Ziemniaki mają jednak dużą zaletę. Mowa o skrobi opornej, która wytwarza się podczas podgrzewania potrawy. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona oporna na działanie enzymów trawiennych, a dzięki temu m.in.: wspomaga prawidłowe stężenie glukozy we krwi po posiłku i reguluje poziom cholesterolu. Choć na pierwszy rzut oka możemy uznać ziemniaki za małowartościowy produkt pod względem zawartości makroskładników, to w rzeczywistości warto je wykorzystać jako jeden z elementów zdrowej diety.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .