Nietolerancja laktozy dotyczy około 1/3 naszego społeczeństwa. Zaburzenie to daje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, lecz przy prawidłowej diagnozie i modyfikacji diety jesteśmy w stanie pozbyć się jej objawów. Dowiedz się jak zbadać nietolerancję laktozy i w jaki sposób z nią walczyć.
Nietolerancja laktozy to zaburzenie wynikające z niedostatecznej ilości jednego z enzymów trawiennych (laktazy). Jest ona odpowiedzialna za rozkładanie laktozy, dwucukru znajdującego się w mleku i produktach mlecznych. U osób cierpiących na nietolerancję laktozy niestrawiony cukier mleczny przechodzi do dalszych części jelit, gdzie ulega fermentacji.
Całkowity niedobór laktazy zdarza się niezwykle rzadko, przeważnie jest to problem przejściowy. Najwięcej objawów nietolerancji laktozy dotyczy układu pokarmowego.
Do głównych objawów nietolerancji laktozy należą:
bóle brzucha,
wzdęcia,
biegunka,
nudności i wymioty.
Najpopularniejszym sposobem na wykrycie nietolerancji laktozy jest wykonanie wodorowego testu oddechowego. Ma on na celu wykrycie wodoru wytwarzane w przewodzie pokarmowym podczas fermentacji laktoza.
Diagnostyka jest wskazana u osób odczuwających dolegliwości mogące świadczyć o występowaniu nietolerancji laktozy, zwłaszcza po zaobserwowaniu związku między spożywaniem nabiału a wspomnianymi objawami.
Dieta w nietolerancji laktozy polega na wykluczeniu lub ograniczeniu produktów nabiałowych zawierających laktozę, takich jak:
mleko,
śmietana,
mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt, maślanka),
sery: twarogowe, sałatkowy, mozzarella, ricotta.
Produkty takie jak masło i ser żółty zawierają śladowe ilości laktozy, dlatego większość osób z nietolerancją laktozy nie powinno odczuwać dolegliwości po ich spożyciu. Produkty fermentowane są zwykle łatwiej przyswajalne, ze względu na obecne w nich probiotyki. Ponadto każdy chory może mieć inną tolerancję.
Produkty nabiałowe są ważnym źródłem składników odżywczych, m.in.: wapnia, białka, witaminy D, więc sama ich eliminacja nie jest odpowiednią modyfikacją diety. Należy zadbać o prawidłowe zbilansowanie jadłospisu. Można to zrobić poprzez zastąpienie produktów zawierających laktozę produktami bezlaktozowymi. Obecnie w sklepach bez problemu znajdziemy bezlaktozowe mleko krowie i kozie, jogurty, kefir czy sery. Innym sposobem na zbilansowanie diety jest spożywanie większej ilości zielonych warzyw liściastych, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb i jaj. Mając wątpliwości, warto poprosić o pomoc dietetyka, który wytłumaczy nam co zrobić, aby nie dopuścić do niedoborów pokarmowych.
W diecie przy nietolerancji laktozy wykluczeniu podlegają także produkty z dodatkiem nabiału:
słodycze (np. mleczna czekolada),
lody i inne desery na bazie mleka lub śmietanki,
wypieki (np. sernik),
zabielane sosy, zupy,
gotowe dania i napoje kawowe,
niektóre wędliny, leki.
Innym sposobem na uniknięcie objawów jest przyjmowanie wraz z posiłkiem preparatów zawierających laktazę.
Chcąc zwiększyć swoją tolerancję na laktozę, po wyciszeniu objawów można stopniowo wprowadzać do diety produkty ją zawierające, zaczynając od napojów fermentowanych w małych dawkach. Zalecane jest również wcześniejsze przeprowadzenie probiotykoterapii.
Badań sugerują, że nietolerancja laktozy może mieć wpływ na występowanie trądziku, a odstawienie produktów ją zawierających łagodzić zmiany skórne. Mechanizm ten nie został jeszcze do końca poznany, jednak osoby cierpiące na trądzik mogą odczuć poprawę w wyniku stosowania diety ograniczającej laktozę, zwłaszcza po odstawieniu takich produktów jak słodycze i dania gotowe.
Część diet oferowanych w Instytucie Zdrowia Sofra jest przygotowana bez dodatku nabiału, dlatego są odpowiednie także dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, alergię na białko mleka krowiego oraz będącym na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Takim osobom serdecznie polecamy diety warzywno-owocowe dr Ewy Dąbrowskiej. Dodatkowo w Ośrodkach Instytutu można skorzystać także z szerokiej gamy badań diagnostycznych.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .