Nietolerancja laktozy dotyczy około 1/3 naszego społeczeństwa. Zaburzenie to daje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, lecz przy prawidłowej diagnozie i modyfikacji diety jesteśmy w stanie pozbyć się jej objawów. Dowiedz się jak zbadać nietolerancję laktozy i w jaki sposób z nią walczyć.
Nietolerancja laktozy to zaburzenie wynikające z niedostatecznej ilości jednego z enzymów trawiennych (laktazy). Jest ona odpowiedzialna za rozkładanie laktozy, dwucukru znajdującego się w mleku i produktach mlecznych. U osób cierpiących na nietolerancję laktozy niestrawiony cukier mleczny przechodzi do dalszych części jelit, gdzie ulega fermentacji.
Całkowity niedobór laktazy zdarza się niezwykle rzadko, przeważnie jest to problem przejściowy. Najwięcej objawów nietolerancji laktozy dotyczy układu pokarmowego.
Do głównych objawów nietolerancji laktozy należą:
bóle brzucha,
wzdęcia,
biegunka,
nudności i wymioty.
Najpopularniejszym sposobem na wykrycie nietolerancji laktozy jest wykonanie wodorowego testu oddechowego. Ma on na celu wykrycie wodoru wytwarzane w przewodzie pokarmowym podczas fermentacji laktoza.
Diagnostyka jest wskazana u osób odczuwających dolegliwości mogące świadczyć o występowaniu nietolerancji laktozy, zwłaszcza po zaobserwowaniu związku między spożywaniem nabiału a wspomnianymi objawami.
Dieta w nietolerancji laktozy polega na wykluczeniu lub ograniczeniu produktów nabiałowych zawierających laktozę, takich jak:
mleko,
śmietana,
mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt, maślanka),
sery: twarogowe, sałatkowy, mozzarella, ricotta.
Produkty takie jak masło i ser żółty zawierają śladowe ilości laktozy, dlatego większość osób z nietolerancją laktozy nie powinno odczuwać dolegliwości po ich spożyciu. Produkty fermentowane są zwykle łatwiej przyswajalne, ze względu na obecne w nich probiotyki. Ponadto każdy chory może mieć inną tolerancję.
Produkty nabiałowe są ważnym źródłem składników odżywczych, m.in.: wapnia, białka, witaminy D, więc sama ich eliminacja nie jest odpowiednią modyfikacją diety. Należy zadbać o prawidłowe zbilansowanie jadłospisu. Można to zrobić poprzez zastąpienie produktów zawierających laktozę produktami bezlaktozowymi. Obecnie w sklepach bez problemu znajdziemy bezlaktozowe mleko krowie i kozie, jogurty, kefir czy sery. Innym sposobem na zbilansowanie diety jest spożywanie większej ilości zielonych warzyw liściastych, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb i jaj. Mając wątpliwości, warto poprosić o pomoc dietetyka, który wytłumaczy nam co zrobić, aby nie dopuścić do niedoborów pokarmowych.
W diecie przy nietolerancji laktozy wykluczeniu podlegają także produkty z dodatkiem nabiału:
słodycze (np. mleczna czekolada),
lody i inne desery na bazie mleka lub śmietanki,
wypieki (np. sernik),
zabielane sosy, zupy,
gotowe dania i napoje kawowe,
niektóre wędliny, leki.
Innym sposobem na uniknięcie objawów jest przyjmowanie wraz z posiłkiem preparatów zawierających laktazę.
Chcąc zwiększyć swoją tolerancję na laktozę, po wyciszeniu objawów można stopniowo wprowadzać do diety produkty ją zawierające, zaczynając od napojów fermentowanych w małych dawkach. Zalecane jest również wcześniejsze przeprowadzenie probiotykoterapii.
Badań sugerują, że nietolerancja laktozy może mieć wpływ na występowanie trądziku, a odstawienie produktów ją zawierających łagodzić zmiany skórne. Mechanizm ten nie został jeszcze do końca poznany, jednak osoby cierpiące na trądzik mogą odczuć poprawę w wyniku stosowania diety ograniczającej laktozę, zwłaszcza po odstawieniu takich produktów jak słodycze i dania gotowe.
Część diet oferowanych w Instytucie Zdrowia Sofra jest przygotowana bez dodatku nabiału, dlatego są odpowiednie także dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy, alergię na białko mleka krowiego oraz będącym na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Takim osobom serdecznie polecamy diety warzywno-owocowe dr Ewy Dąbrowskiej. Dodatkowo w Ośrodkach Instytutu można skorzystać także z szerokiej gamy badań diagnostycznych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .