Witarianizm to dieta polegająca na wykluczeniu z jadłospisu produktów poddanych obróbce termicznej, co wiąże się ze spożywaniem wyłącznie surowych pokarmów. Najczęściej na dietę witariańską przechodzą wegetarianie i weganie, chociaż nie jest to regułą. Zwolennicy diety na surowo nie podgrzewają jedzenia do temperatury wyższej niż 42 stopnie Celsjusza i nie spożywają również produktów wysokoprzetworzonych. Takie podejście uzasadniają tym, że gotowanie pozbawia warzywa i owoce enzymów, witamin oraz składników mineralnych, ponieważ wysoka temperatura powoduje ścięcie się białka i „śmierć żywności”. Dodatkowo witarianizm uznaje surową dietę jako tą najbardziej naturalną i zdrową dla człowieka.
O właściwościach zdrowotnych surowych produktów przekonano się już w 1905 roku. Wtedy właśnie w jednym ze szpitali w Nowym Jorku pacjentom z gruźlicą zaczęto podawać sok z surowych warzyw. Ta dieta poprawiła stan 50 pacjentów, a 11 z nich wyzdrowiało całkowicie. Kilkadziesiąt lat później dalej eksperymentowano z surowymi produktami i zanotowano wybitne przypadki poprawy stanu zdrowia. Sok z surowej marchwi wyleczył pacjentkę z białaczki śledzionowej, zaś leczenie sokiem z surowego mięsa pomagało w walce z anemią czy nerwicą. Aktualnie też prowadzone są badania z zakresu wpływu diety surowej na organizm i wciąż poszerza się lista dolegliwości, w których zwalczaniu pomagają nieprzetworzone produkty.
Co jedzą witarianie? Podkreślmy raz jeszcze – w ich jadłospisie znajdują się głównie produkty świeże, niepoddane obróbce termicznej. Ich dieta bazuje przede wszystkim na: surowych warzywach i owocach, kiełkach, grzybach, orzechach, migdałach, czy pestkach (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane). Pojawiają się w niej też oleje tłoczone na zimno i niepasteryzowany miód. Założenia diety witariańskiej zupełnie odrzucają żywność z puszek i słoików. Dieta na surowo pozwala oczyścić organizm i jednocześnie przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Należy jednak pamiętać, że spożywanie tylko i wyłącznie powyżej zaproponowanych produktów bez odpowiedniej suplementacji może doprowadzić do niedoborów witamin, dlatego zaleca się regularną kontrolę wyników krwi. Przeciwwskazaniem do diety surowej mogą być różnego rodzaju zaburzenia pracy układu pokarmowego oraz stany zapalne jelit. Z powodu restrykcyjności diety witariańskiej warto przed jej rozpoczęciem skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
W Instytucie Sofra, z ośrodkami w Mielnie i Karpaczu, pod okiem specjalistów-dietetyków można wypróbować również kurację surową dietą. Dr Ewa Dąbrowska wśród zalet spożywania surowych produktów wymienia właściwości alkalizujące (odkwaszające organizm) i antyoksydacyjne, uzupełnienie witamin i minerałów oraz aktywację enzymów. Goście Instytutu Sofra w jadłospisie znajdą różnorodne surówki, koktajle, jak i zupy bazujące na zmiksowanych surowych warzywach. Ta propozycja w szczególności sprawdzi się u osób z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą, z chorobami nerek oraz cierpiących na stany zapalne, związane z zakwaszeniem organizmu. Pobyt w Instytucie Sofra to możliwość połączenia luksusowego wypoczynku z poprawą swojego stanu zdrowia, a także konsultacji z wybitnymi specjalistami w kwestiach żywienia - również diety witariańskiej.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .