Mielno
Facebook Ig Karpacz Ig Mielno

Dieta przy anemii – co jeść, by wrócić do pełni zdrowia? Przykładowy jadłospis

Anemia jest jednym z najczęstszych schorzeń wynikających z niedoborów pokarmowych. Sposobem na wyjście z tego zaburzenie jest w pierwszej kolejności stosowanie odpowiedniej diety. Zatem co jeść na diecie przy anemii?

dieta przy anemii

Anemia – przyczyny

Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to zaburzenie krwi wynikające z nieprawidłowej ilości czerwonych komórek krwi (erytrocytów) lub zbyt niskiej zawartości hemoglobiny w tych krwinkach. Hemoglobina jest odpowiedzialna za wiązanie tlenu i transportowanie go po całym ciele człowieka do wszystkich komórek.

Częstą przyczyną anemii są niedobory pokarmowe, głównie niedobór żelaza lub witaminy B12 i kwasu foliowego. Do innych powodów niedokrwistości zaliczamy m.in. duże straty krwi, skrócenie czasu życia erytrocytów, zanik komórek macierzystych odpowiedzialnych za rozwój erytrocytów.

Objawy anemii

Objawy anemii wynikają z mniejszego dotlenienia tkanek i narządów, co zaburza ich funkcjonowanie. Osoba mająca anemię odczuwa wzmożone zmęczenie i szybko się męczą podczas wysiłku fizycznego. Pojawiają się bóle i zawroty głowy, bladość skóry oraz błon śluzowych. Anemii mogą towarzyszyć także duszności i przyspieszona praca serca. Dochodzi do pogorszenia koncentracji, odporności oraz stanu skóry, włosów i paznokci.

Co jeść na diecie w anemii?

Dieta w anemii wynikającej z niedoboru żelaza powinna być bogata w składniki, które zawierają duże ilości tego pierwiastka oraz w produkty zwiększające jego biodostępność. Jednocześnie należy ograniczyć produkty, które zmniejszają jego przyswajanie.

W produktach spożywczych znajdziemy dwie formy żelaza:

  • żelazo hemowe, pochodzące z produktów odzwierzęcych, takich jak: mięso (zwłaszcza czerwone), podroby, żółtka jaj, ryby,
  • żelazo niehemowe, pochodzące z produktów roślinnych, których dobrym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, niektóre warzywa (np. natka pietruszki, botwina, jarmuż), kiełki roślinne, orzechy i nasiona.

Żelazo hemowe i niehemowe różnią się nie tylko pod względem źródła występowania. Najważniejszą różnicą jest ich biodostępność. Żelazo niehemowe przyswaja się w mniejszej ilości niż żelazo hemowe i pokrycie zapotrzebowania wyłączenie z produktów roślinnych jest trudniejsze. Z tego względu warto sięgać po różnorodne produkty będące źródłem żelaza.

Dieta przy anemii powinna również uwzględniać produkty obfitujące w witaminę C (obecną w owocach i warzywach) oraz kwas mlekowy (występujący w produktach fermentowanych). Z kolei w posiłkach zawierających żelazo należy ograniczyć produkty posiadające dużą ilość związków antyodżywczych (m.in. szczawiany, fityniany), które obniżają przyswajalność żelaza. Substancje te naturalnie występują w produktach zbożowych, nasionach strączkowych i części warzyw.

Dieta przy anemii u osób starszych

Większym wyzwaniem może okazać się stworzenie jadłospisu na diecie przy anemii u osób starszych. Wraz z wiekiem praca przewodu pokarmowego i innych układów pogarsza się. Spożywanie produktów ciężkostrawnych, takich jak nasiona strączkowe, tłuste mięsa, podroby, pełnoziarniste produkty zbożowe czy niektóre warzywa może powodować dolegliwości w postaci bólu brzucha, wzdęć i biegunek. W takich sytuacjach konieczne jest indywidualne podejście i wybieranie produktów łatwo strawnych zawierających żelazo, np. chude mięsa, buraki, w mniejszych ilościach zielone warzywa liściaste, czy jaja gotowane na miękko.

Dieta w anemii – jadłospis

  • Śniadanie: Pasta z twarogu i sardynek, z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
  • II śniadanie: Koktajl na kefirze z pietruszką, pomarańczą i suszonymi daktylami.
  • Obiad: Zupa botwinkowa. Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej.
  • Kolacja: Sałatka z jarmużem, białą fasolą i pomidorami.

Anemia a dieta wegańska

Nie jesz mięsa i martwisz się, czy jesteś w stanie dostarczyć sobie odpowiednią ilość żelaza? Prawidłowo skomponowana dieta pozwala pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. O pomoc w dobraniu diety warto zwrócić się do specjalisty. Dietetycy Instytutu Zdrowia Sofra zadbają o to, aby dieta podczas pobytu w naszym Ośrodku zaspokajała potrzeby Twojego organizmu. Ponadto, podczas konsultacji dietetycznych, dowiesz się, jak powinna wyglądać codzienna dieta, aby zachować zdrowie i odpowiednią masę ciała.

x W Sofrze dbamy o Twoje bezpieczeństwo.

Sprawdź nasze procedury związane z COVID-19

Czytaj więcej

W Instytucie Zdrowia Sofra jest bezpieczniej niż w domu!

W specjalnej zakładce poświęconej COVID-19 znajdują się informacje o specjalnych procedurach, które przygotowaliśmy, aby zapewnić Państwu szczególne bezpieczeństwo i komfort.

PRZECZYTAJ WIĘCEJ