Odpowiednia kompozycja składników diety Low Carb powoduje wiele pozytywnych efektów zdrowotnych. Przede wszystkim stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia zdrowie serca, zwiększa uczucie sytości. Następuje poprawa funkcji poznawczych, redukcja stanów zapalnych, pomaga w regulacji masy ciała, a także poprawia zdrowie i jakość skóry.
W diecie Low Carb ograniczamy węglowodany- unikamy słodyczy, ciastek, białego chleba, makaronu itp. Opiera się ona natomiast na wysokim spożyciu niskowęglowodanowych warzyw, niskocukrowych owoców, zdrowych nieprzetworzonych tłuszczów i umiarkowanej ilości białka. Dieta ta dostarcza odpowiedniej kompozycji warzyw, zdrowych tłuszczów, jaj, ryb, owoców morza, mięsa, orzechów i nasion, produktów mlecznych niskowęglowodanowych oraz owoców jagodowych.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
Śniadanie:
Burrata z pomidorem i awokado na sałacie z zielonym sosem
Obiad:
Zrazy wołowe w sosie własnym. Frytki z kalarepy. Mizeria
Kolacja:
Sushi z kalafiorem
Dla grup powyżej 10 osób istnieje możliwość indywidualnej wyceny.