Dążymy do tego, aby oferować naszym Kuracjuszom perfekcyjnie opracowane, innowacyjne programy prozdrowotne i produkty odpowiadające na ich potrzeby. W tym celu, w 2019 r., otworzyliśmy Dział badawczo-rozwojowy.

W skład interdyscyplinarnego zespołu badawczo-naukowego, który koordynuje Urszula Kosowska, wchodzą doświadczeni dietetycy, lekarze, fizjoterapeuci oraz technolodzy żywienia. Ich kwalifikacje, zaangażowanie i wiara w misję Instytutu gwarantują najwyższą jakość realizowanych projektów badawczo-rozwojowych oraz opracowanie innowacyjnych produktów popartych badaniami naukowymi.

Stale poszerzamy zakres prac badawczo-rozwojowych, pozyskując do nich uznanych partnerów. W 2022 r. nawiązaliśmy współpracę z Pomorskim Uniwersytetem Medycznym. Będziemy wspólnie realizować projekt badawczy dotyczący wpływu żywienia na dobrostan pacjentów. Projekt finansowany będzie przez NCBiR w ramach I Rządowego Programu NUTRITECH.

Członkowie Rady Naukowej:

  • Dr hab. n. med. Andrzej Ossowski
  • Prof. nadzw. dr hab. n. med. Tomasz Wojdacz
  • Prof. nadzw. dr hab. Bernadeta Dobosz
  • Dr Małgorzata Sikora – Gaca