Arbuz wśród innych owoców wyróżnia się bardzo dużym rozmiarem. Jest słodki, a dzięki dużej zawartości wody chętnie traktujemy go jako lekką, orzeźwiającą przekąskę. Poznaj przepisy z użyciem arbuza i jego właściwości zdrowotne.
Arbuz jest produktem, który w ponad 90% składa się z wody. Wśród makroskładników, w arbuzie dominują węglowodany (8,4%), a dokładnie cukry proste. Tłuszcze stanowią zaledwie 0,1% zawartości arbuza, a białko 0,6%. Arbuz zawiera także niewielką ilość błonnika pokarmowego (0,3%).
Duża objętość i mała ilość makroskładników sprawia, że arbuz jest produktem niskokalorycznym. 100 g arbuza dostarcza około 35 kcal. Oznacza to, że arbuz jest jednym z najmniej kalorycznych owoców.
Duża ilość wody w arbuzie nie wyklucza obecność cennych składników odżywczych. Arbuz posiada witaminy, głównie A, C, z grupy B (m.in. B1, B2, B6). Zawiera liczne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo i miedź. Cenione są one również za obecność antyoksydantów, wśród których można wymienić karotenoidy i likopen.
Arbuz jest owocem cennym dla naszego zdrowia. Oto niektóre z właściwości arbuza:
Kupując arbuza, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii. Najlepiej wybierać owoce symetryczne, bez uszkodzeń i o średniej wielkości, która świadczy o odpowiedniej dojrzałości produktu. Duży ciężar wskazują na wysoką zawartość wody, a tym samym na jego soczystość. Skórka powinna być jędrna, bez przebarwień, a miąższ dojrzałego owocu jest intensywnie czerwony.
Nie ma większych przeciwwskazań do spożywania arbuza. Obecność węglowodanów i niewielka ilość pozostałych składników sprawia, że arbuz latami był określany jako produkt, którego powinny unikać osoby z cukrzycą. Indeks glikemiczny (IG) arbuza długo był ustalony na poziomie 76, lecz według zaktualizowanych danych, wynosi on 50. Zatem aktualnie arbuz jest określany jako produkt o niskim IG, więc w umiarkowanych ilościach może być też spożywany przez osoby z zaburzeniami glikemii.
Ilość cukru zjedzonego w zwyczajowej porcji arbuza jest niewielka, dzięki czemu jego spożycie wywiera niewielki wpływ na poziom glukozy we krwi.
Arbuza można jeść w ciąży i w okresie karmienia piersią. Powinny na niego natomiast uważać osoby mające skłonność do nietolerancji pokarmowych i powstawania wzdęć. Owoce ten zawiera łatwo fermentujące cukry, przez co może być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości.
Wiele osób je arbuza głównie pokrojonego na plasterki. Owszem, jest on pyszny jako samodzielna przekąska, ale warto go również wykorzystać do przygotowania różnych potraw.
Zastanawiasz się jaki deser z arbuza przygotować? Bardzo łatwy w wykonaniu jest sorbet z arbuza i banana. Owoce należy rozdrobnić, zamrozić, a następnie zmiksować blenderem.
W upalny dzień świetnie sprawdzi się lemoniada z arbuza. Do jej przygotowania wystarczy arbuz, cytryna, zima woda, kostki lodu i ewentualnie słodzik.
Arbuz to produkt, który dobrze pasuje także do wytrawnych potraw. Szczególnie warto wypróbować różne sałatki z arbuzem. Do lekkiej wersji sałatki można użyć arbuza, sałatę, czerwoną cebulę, oliwki oraz ser feta. Jeżeli chcemy przygotować większy posiłek, to dobrym rozwiązaniem jest połączenie rukoli z grillowanym kurczakiem, arbuzem, kolorowymi paprykami i awokado.
Owoce to produkty, które powinny znajdować się w każdym jadłospisie. Niewskazane jest jednak, aby dominowały wśród innych produktów. Bazą zdrowej diety powinny być warzywa a owoce najlepiej stosować w mniejszych ilościach. Z Instytutem Zdrowia Sofra nauczysz się jak odpowiednio komponować swoje posiłki. Możesz skorzystać z kilku gotowych diet oraz wykładów dietetycznych, które pozwolą wzbogacić Twoją wiedzę, co ułatwi wprowadzanie zmian w żywieniu.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .