Awokado to produkt, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność. Jest owocem, choć spożywamy go głównie w daniach wytrawnych, podobnie jak warzywa. Kontrowersyjny jest nie tylko jego smak (dla jednych przyjemnie delikatny, dla innych mdły), ale również sposób hodowli i wysoka cena. Ale czy awokado jest zdrowe i warto po nie sięgać? Dowiedz się jak jeść awokado i które przepisy z jego użyciem są najsmaczniejsze.
Awokado jest cennym żywieniowo produktem spożywczym. Zawiera wyjątkowo dużo tłuszczu w porównaniu z innymi owocami oraz warzywami. 100 g awokado dostarcza:
około 170 kcal,
15 g tłuszczu,
2 g białka,
8 g węglowodanów,
7 g błonnika pokarmowego.
Wysoka ilość kalorii, którą dostarcza awokado wynika z dużej ilości tłuszczu. Warto jednak podkreślić, że są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny być nieodzownym elementem naszej diety.
Nie jest to jedyna zaleta awokado. Owoc ten obfituje m.in.: w składniki mineralne (zwłaszcza potas, magnez, wapń), witaminy z grupy B, C, A, E, K, kwas foliowy, fitosterole, karotenoidy, skwalen i lecytynę.
Obecność różnorodnych składników o bogatych właściwościach prozdrowotnych sprawia, że spożywanie awokado jest korzystne w bardzo wielu stanach chorobowych. Awokado m.in.:
wspomaga profilaktykę i leczenie zaburzeń poziomu cholesterolu we krwi oraz miażdżycy,
reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, które jest wykorzystywane w prewencji nowotworów, zaćmy, chorób układu krążenia i degeneracyjnych układu nerwowego,
jest korzystne dla kobiet w ciąży ze względu na zawarty kwas foliowy niezbędny w zapobieganiu wad układu nerwowego płodu,
łagodzi bóle reumatyczne,
wspomaga proces widzenia,
wpływa pozytywnie na stan skóry.
Niski indeks glikemiczny, spora zawartość zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego sprawia, że awokado jest polecane także osobom z zaburzeniami poziomu glukozy we krwi oraz z nadwagą i otyłością. Dodatek tego produktu do posiłku wydłuża jego wchłanianie i zapewnia dłuższe uczucie sytości.
Ponadto awokado można stosować zewnętrznie (na skórę, włosy), wykorzystując w tym celu olej z awokado lub przygotowując maseczki z jego miąższu.
W zależności od odmiany awokado może mieć owalny, gruszkowaty kształt i barwę zieloną lub brązowo-fioletową. Po rozkrojeniu zauważymy jasnozielony lub kremowy miąższ i dużą pestkę.
Kupując awokado warto upewnić się czy jest odpowiednio dojrzałe. Należy unikać twardych i zbyt miękkich sztuk. Szypułka dojrzałego awokado odchodzi bez większego problemu, a pod nią powinniśmy zauważyć jasny, kremowy miąższ. Brązowa barwa będzie świadczyć o tym, że owoc jest zbyt dojrzały.
Aby spowolnić dojrzewania awokado i uniknąć szybkiego zepsucia należy je przechowywać w lodówce.
Awokado jest najchętniej spożywane w daniach wytrawnych. Najbardziej popularnym przepisem z awokado jest guacamole, czyli meksykański dip. Produkt ten wykorzystywany jest także do domowych past kanapkowych, np. z dodatkiem jajek, sera twarogowego lub łososia.
Jak jeszcze jeść awokado? Można je po prostu pokroić i użyć jako dodatek do kanapek, tostów lub sałatek. Innym sposobem na jego wykorzystanie jest przygotowanie deserów. Dzięki swojej kremowości awokado może stanowić bazę domowych lodów, musów i kremów czekoladowych.
Składniki:
dojrzałe awokado,
łyżka soku z limonki,
mały ząbek czosnku,
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę.
Przełożyć je do misy blendera, dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować.
Guacamole można podać na kanapce, ze świeżymi lub grillowanymi warzywami albo tortillą.
Produkty będące źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, takie jak np. awokado, oleje roślinne, orzechy, powinny być przez nas spożywane codziennie. Na ich rzecz warto ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych i utwardzonych tłuszczów roślinnych. Właśnie w ten sposób została skomponowana dieta bałtycka oferowana w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Taka modyfikacja diety zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, korzystnie wpływa na nasz mózg, układ odpornościowy oraz piękny wygląd.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .