Bazylia to produkt, który jest trochę niedoceniany. Chętnie po nią sięgamy w kuchni, jednak niewiele osób traktuje ją jako składnik, który daje nam korzyści zdrowotne. Poznaj właściwości bazylii, sposób jej uprawy i dowiedz się jak zrobić pesto z bazylii.
Bazylia występuje w wielu odmianach, różnią się one wyglądem, aromatem i sposobem wykorzystanie. Najbardziej popularna jest:
Uprawa bazylii jest dość prosta. Bazylia w ogrodzie powinna być sadzona w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Oczywiście można również posadzić ją w doniczce w domu lub na balkonie, gdzie dodatkowo będzie pełnić funkcję dekoracyjną.
Bazylia jest produktem o niskiej wartości energetycznej, zawiera około 20 kcal na 100 g produktu. Jedną z największych korzyści wynikających z jej spożycia jest obecność takich składników jak flawonoidy, olejki, witaminy (K, A, C) oraz niezbędne pierwiastki.
Bazylia wykazuje działanie antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia organizmu, które wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale również na stan zdrowia. Antyoksydanty obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i wielu innych zaburzeń.
Składniki zawarte w bazylii (zwłaszcza oleje) wspomagają walkę z bakteriami, m.in.: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica. Z tego względu warto spożywać bazylię podczas zakażeń bakteryjnych.
W sklepach najczęściej spotkamy się z bazylią pospolitą, zwaną inaczej bazylią ogrodową. Może być ona stosować nawet przez osoby będące na diecie lekkostrawnej. Posiada jasnozielone liście osiągające kilka centymetrów długości.
Bazylia pospolita wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Odnotowano korzystny wpływ tego składnika na pamięć, koncentrację i jakość naszego snu. Łagodzi nerwobóle, bóle migrenowe oraz reumatyczne. Roślina ta jest źródłem dużej ilości kwasu salicylowego, czyli składnika wykorzystywanego do leczenia trądziku pospolitego.
Bazylia azjatycka jest chętnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Należy do ziół o właściwościach adaptogennych i antyoksydacyjnych. Składnik ten m.in.:
Stosowanie bazylii azjatyckiej ma jednak ograniczenia. Dotychczasowe badania nie potwierdzają bezpieczeństwa stosowania tej rośliny przez dłuższy okres (ponad 6 tygodni). Ponadto powinny jej unikać osoby planujące potomstwo (także mężczyźni), kobiety w ciąży, pacjenci przyjmujący leki (m.in. przeciwzakrzepowe), cierpiący na zaburzenia żołądkowe i niedocukrzenia.
Bazylia może być wykorzystywana do bardzo wielu dań w formie przyprawy. Szczególnie chętnie łączymy ją z pomidorami, papryką, innymi warzywami oraz serami. Doskonale sprawdzi się także jako składnik sosów podawanych na zimno oraz marynat do mięs.
Najbardziej oczywistym sposobem na wykorzystanie świeżej bazylii w naszej diecie jest przygotowanie pesto. Niezbędne składniki to:
Wszystkie składniki należy zmiksować ze sobą, na koniec przyprawić do smaku. Tak przygotowane pesto najczęściej podawane jest z makaronem, ale można użyć je także np. jako pastę do pieczywa.
Duża ilość ziół to jedna z charakterystycznych cech diety śródziemnomorskiej. Jest ona szczególnie polecana w leczeniu i profilaktyce miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, otyłości, zespołu metabolicznego i innych zaburzeń ściśle związanych z naszym sposobem żywienia. Dietę śródziemnomorską znajdziesz w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .