Bazylia to produkt, który jest trochę niedoceniany. Chętnie po nią sięgamy w kuchni, jednak niewiele osób traktuje ją jako składnik, który daje nam korzyści zdrowotne. Poznaj właściwości bazylii, sposób jej uprawy i dowiedz się jak zrobić pesto z bazylii.

RODZAJE BAZYLII. JAK UPRAWIAĆ BAZYLIĘ?

Bazylia występuje w wielu odmianach, różnią się one wyglądem, aromatem i sposobem wykorzystanie. Najbardziej popularna jest:

  • bazylia pospolita,
  • bazylia azjatycka,
  • bazylia czerwona,
  • bazylia cynamonowa,
  • bazylia cytrynowa.

Uprawa bazylii jest dość prosta. Bazylia w ogrodzie powinna być sadzona w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym od wiatru. Oczywiście można również posadzić ją w doniczce w domu lub na balkonie, gdzie dodatkowo będzie pełnić funkcję dekoracyjną.

BAZYLIA – WŁAŚCIWOŚCI

Bazylia jest produktem o niskiej wartości energetycznej, zawiera około 20 kcal na 100 g produktu. Jedną z największych korzyści wynikających z jej spożycia jest obecność takich składników jak flawonoidy, olejki, witaminy (K, A, C) oraz niezbędne pierwiastki.

Bazylia wykazuje działanie antyoksydacyjne. Spowalnia procesy starzenia organizmu, które wpływają nie tylko na nasz wygląd, ale również na stan zdrowia. Antyoksydanty obniżają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów i wielu innych zaburzeń.

Składniki zawarte w bazylii (zwłaszcza oleje) wspomagają walkę z bakteriami, m.in.: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica. Z tego względu warto spożywać bazylię podczas zakażeń bakteryjnych.

BAZYLIA POSPOLITA

W sklepach najczęściej spotkamy się z bazylią pospolitą, zwaną inaczej bazylią ogrodową. Może być ona stosować nawet przez osoby będące na diecie lekkostrawnej. Posiada jasnozielone liście osiągające kilka centymetrów długości.

Bazylia pospolita wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Odnotowano korzystny wpływ tego składnika na pamięć, koncentrację i jakość naszego snu. Łagodzi nerwobóle, bóle migrenowe oraz reumatyczne. Roślina ta jest źródłem dużej ilości kwasu salicylowego, czyli składnika wykorzystywanego do leczenia trądziku pospolitego.

BAZYLIA AZJATYCKA

Bazylia azjatycka jest chętnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Należy do ziół o właściwościach adaptogennych i antyoksydacyjnych. Składnik ten m.in.:

  • poprawia stan zdrowia i ułatwia przystosowanie organizmu do niekorzystnych czynników takich jak np. stres, duży wysiłek,
  • wykazuje działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne,
  • obniża poziom glukozy, cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, zapobiega powstawaniu miażdżycy i zespołu metabolicznego,
  • wspomaga gojenie się ran,
  • chroni organizm przed negatywnym działaniem przemysłowych środków chemicznych.

Stosowanie bazylii azjatyckiej ma jednak ograniczenia. Dotychczasowe badania nie potwierdzają bezpieczeństwa stosowania tej rośliny przez dłuższy okres (ponad 6 tygodni). Ponadto powinny jej unikać osoby planujące potomstwo (także mężczyźni), kobiety w ciąży, pacjenci przyjmujący leki (m.in. przeciwzakrzepowe), cierpiący na zaburzenia żołądkowe i niedocukrzenia.

CO ZROBIĆ Z BAZYLII?

Bazylia może być wykorzystywana do bardzo wielu dań w formie przyprawy. Szczególnie chętnie łączymy ją z pomidorami, papryką, innymi warzywami oraz serami. Doskonale sprawdzi się także jako składnik sosów podawanych na zimno oraz marynat do mięs.

Najbardziej oczywistym sposobem na wykorzystanie świeżej bazylii w naszej diecie jest przygotowanie pesto. Niezbędne składniki to:

  • duży pęczek bazylii,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 50 g orzechów piniowych lub innych orzechów,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki należy zmiksować ze sobą, na koniec przyprawić do smaku. Tak przygotowane pesto najczęściej podawane jest z makaronem, ale można użyć je także np. jako pastę do pieczywa.

ZIOŁA W DIECIE

Duża ilość ziół to jedna z charakterystycznych cech diety śródziemnomorskiej. Jest ona szczególnie polecana w leczeniu i profilaktyce miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, otyłości, zespołu metabolicznego i innych zaburzeń ściśle związanych z naszym sposobem żywienia. Dietę śródziemnomorską znajdziesz w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra.