Buraki są wyjątkowe nie tylko ze względu na swoją piękną barwę. Zawarte w nich cenne składniki odżywcze korzystnie wpływają na osoby zdrowe, jak i te zmagające się z różnymi schorzeniami. Obecność buraka w diecie pomaga w walce z powszechnie występującymi chorobami, takimi jak nadciśnienie, hipercholesterolemia czy niedokrwistość.
Mimo, że burak jest w polskiej kuchni popularnym warzywem, to sięgamy po niego o wiele rzadziej niż po inne warzywa korzeniowe. Tymczasem jest on produktem bardzo cennym pod względem żywieniowym.
Burak to warzywo niskokaloryczne - 100 g dostarcza tylko 42 kcal. Zawiera niewielką ilość białka (niespełna 2%), znikome ilości tłuszczu i 9,5% węglowodanów, wśród których około 1/4 stanowi błonnik pokarmowy.
Buraki są źródłem wielu witamin (A, C, E, K, witamin z grupy B), substancji bioaktywnych i różnych składników mineralnych, takich jak np.: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, fluor. Dzięki zawartym składnikom, buraki wykazują liczne właściwości prozdrowotne.
Często podkreśla się, że buraki są produktem bogatym w żelazo. W rzeczywistości zawartość żelaza w burakach nie jest wysoka. Nie mniej jednak warzywo to wpływa pozytywnie na proces krwiotworzenia i zapobiegania anemii także dzięki obecnym w nim barwnikom zwanym betacyjanami. Mają one działanie przeciwutleniające i znacząco zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki organizmu.
Innym ważnym składnikiem obecnym w burakach jest kwas foliowy. Zwykle kojarzymy go z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, przede wszystkim z zapobieganiem wad cewy nerwowej u płodu, lecz to nie jedyna jego funkcja. Odpowiednia podaż kwasu foliowego również zapobiega rozwojowi niedokrwistości.
Nie należy jednak popadać w skrajność i spożywać bardzo dużo buraków, ponieważ zawarte w nich azotany dostarczane w nadmiarze mogą obniżać parametry krwi.
Spożywanie buraków działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy i sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Wspomniany wcześniej kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu homocysteiny. Jej nadmiar w organizmie wpływa niekorzystnie na stan układu krążenia, zwiększa ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych, powstawania zakrzepów, miażdżycy oraz ich konsekwencji w postaci zawału serca, udaru mózgu, czy chorób neurodegeneracyjnych.
Dieta zawierająca buraki będzie również korzystna dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Badania wykazują, że azotany z soku buraczanego znacząco zmniejszają ciśnienie krwi.
Osoby z nieprawidłową glukozą na czczo, insulinoopornością lub cukrzycą powinny uważać na spożywanie dużej ilości gotowanych buraków, gdyż mają one wysoki indeks glikemiczny.
Picie soku z buraka jest zalecane osobom podczas chemioterapii, w szczególności tym borykającym się z nowotworami w obrębie przewodu pokarmowego oraz rakiem pęcherza moczowego. Oczywiście należy pamiętać, że samo stosowanie buraków nie jest lekarstwem na raka - to mit.
Bardzo pomocna jest jednak odpowiednio zbilansowana dieta, w której buraki powinny być obecne (jeśli nie występują inne przeciwwskazania). Pacjentów chcących dowiedzieć się więcej na temat wspomagania stanu zdrowia osób chorujących na raka poprzez prawidłowe nawyki żywieniowe, zachęcamy do kontaktu ze specjalistami Instytutu Zdrowia Sofra.
Buraki w diecie są korzystne dla osób uprawiających sport. Obecne w nich azotany i azotyny są przekształcane w tlenek azotu powodujący rozszerzenie naczyń krwionośnych. Wpływa to na wzrost wydolności fizycznej i często wykorzystują to sportowcy, zarówno w dyscyplinach wytrzymałościowych, jak i siłowych. Inne osoby także będą czerpać z tego korzyści. Wskazana porcja soku z buraka to 500 ml lub 200 g pieczonych buraków (spożyte 2-3 godziny przed wysiłkiem).
Jest bardzo wiele możliwość wprowadzenia buraka do codziennej diety. Od tradycyjnej ćwikły i barszczu, po zupy krem czy carpaccio. Aby nie tracić składników odżywczych obecnych w burakach, warto pić z nich sok lub spożywać w postaci pieczonej.
Dobrym rozwiązaniem jest również picie zakwasu z buraka. Oprócz składników odżywczych dostępnych naturalnie w burakach, zakwas stanowi dodatkowo źródło kwasu mlekowego i probiotyków. Dzięki temu jego spożywanie wspomaga naszą odporność i prawidłowe działanie układu pokarmowego.
Specjaliści Instytutu Zdrowia Sofra wiedzą, jak ważne jest to, aby warzywa były podstawą każdego zdrowego menu. Diety przygotowane przez dietetyków Instytutu obfitują w ekologiczną żywność, której spożywanie wspomaga proces odchudzania oraz działa korzystnie na organizm pacjentów i ich samopoczucie.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .