Cebula jest jednym z najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Chętnie sięgamy po nią także do walki z różnymi infekcjami. Co ciekawe starożytni Egipcjanie stosowali ją nawet do mumifikacji. Dowiedz się jakie lecznicze właściwości posiada cebula, w jakiej formie daje nam najwięcej korzyści oraz kto powinien jej unikać.
Cebula (łac. Allium cepa) należy do rodziny liliowatych. Jest spożywana zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Cechuje się niewielką kalorycznością, a jej główny składnik to węglowodany. 100 g świeżej cebuli dostarcza:
Cebula jest bogata w liczne składniki sprzyjające naszemu zdrowiu. Zawiera m.in. witaminę C, B1, B2, B6, kwas foliowy i składniki mineralne (potas, magnez, żelazo, wapń, chrom). Obecna w cebuli allicyna jest związkiem o silnym działaniu bakteriobójczym, a kwercetyna obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
Bez wątpienia cebula wykazuje liczne korzystne działania na organizm człowieka. Wśród leczniczych właściwości cebuli należy wskazać m.in.:
Na przeziębienie najlepsza jest cebula spożywane na świeżo. Zawiera ona wtedy najwięcej aktywnych składników. Bardzo popularnym sposobem na przeziębienie, szczególnie polecanym przez mamy i babcie jest syrop z cebuli. Klasycznie powstaje on z drobno pokrojonej cebuli zasypanej w słoiku cukrem, można do niego dodać sok z cytryny dla zrównoważenia słodkiego smaku. Ze względów zdrowotnych warto zamienić cukier na miód, który również wspomaga walkę z przeziębieniem. Syrop ten nie jest wskazany dla osób z cukrzycą.
Jeżeli lubimy smak cebuli, to o wiele prostszym i zdrowszym wyborem będzie przygotowanie kanapki z dodatkiem świeżo pokrojonej cebuli lub świeża surówka z jej dodatkiem.
Mniej znanym leczniczym zastosowaniem cebuli jest użycie jej w zwalczaniu bólu i szumu w uszach. Infekcje ucha są zwykle bardzo dokuczliwe, więc warto sięgać także po naturalne sposoby leczenia. W tym celu należy zetrzeć cebulę, wycisnąć z niej sok, lekko go ocieplić i zakropić ucho 3 kroplami kilka razy dziennie.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem do używania cebuli jest alergia. Ponadto spożycie cebuli powinny ograniczyć osoby z zaburzeniami przewodu pokarmowego, m.in. chorobą refluksową, zespołem jelita drażliwego, nietolerancjami pokarmowymi, zwłaszcza gdy towarzyszą im wzdęcia i biegunka. Jeżeli dolegliwości te nie są bardzo nasilone, można okazjonalnie zjeść cebule po ugotowaniu, ale w dalszym ciągu lepiej unikać ciężko strawnej smażonej cebula.
Cebula jest bardzo często wykorzystywana w tradycyjnej polskiej kuchni, głównie w postaci przyprawy lub dodatku do gotowych dań. Może jednak stanowić bazę potrawy. Przykładem jest zupa cebulowa, faszerowana cebula, zapiekanka cebulowa, drożdżówki z cebulą i konfitura z cebuli.
W ofercie Instytutu Zdrowia Sofra poza dietami leczniczymi znajdziesz dietę klasyczną, która jest skierowana do osób nieposiadających chorób dietozależnych. Po dietę klasyczną warto sięgnąć, jeżeli podczas turnusu chcesz skupić się na rehabilitacji, zabiegach kosmetycznych czy diagnostyce medycznej. Tak jak pozostałe diety, jest ona zdrowo zbilansowana, aby dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .