Choroby dietozależne to jednostki chorobowe, które często występują pod wpływem nieprawidłowego odżywiania i nieodpowiedniej jakości spożywanych produktów. Część chorób dietozależnych ma także podłoże genetyczne, alergiczne bądź autoimmunologiczne. Do grupy chorób dietozależnych należą między innymi: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, osteoporoza oraz niektóre nowotwory. Niestety dane liczbowe wskazują, że te choroby dietozależne są w Polsce istotnym problemem, ponieważ zmaga się z nimi niemal 1/3 Polaków.
Przyczynami chorób dietozależnych są najczęściej popełniane błędy żywieniowe. Do tych zalicza się na pierwszym miejscu dodatni bilans energetyczny, czyli dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do energii, którą wydatkujemy. Wymienia się także nadmierne spożycie soli i cukru oraz zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans. Źródłem chorób dietozależnych są nie tylko nadwyżki pewnych substancji, ale też niedobory. W celu zapobiegania chorobom dietozależnym w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów z błonnikiem oraz takich, które dostarczają witamin antyoksydacyjnych oraz polifenoli. Mówi się również o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości wapnia oraz magnezu.
Choroby dietozależne mogą być naprawdę poważne w swoich skutkach. Tak jak już wspominaliśmy we wstępie, mogą one doprowadzić do osteoporozy, cukrzycy typu 2 czy otyłości. Jak zatem zapobiegać i leczyć tego typu choroby? Rozwiązanie wydaje się proste, ponieważ brzmi: żyć zdrowo. Tak naprawdę jest to jednak złożony proces, którego podstawę stanowi przemyślana, dobrze zbilansowana dieta i towarzysząca jej aktywność fizyczna. Podstawą profilaktyki, a zarazem leczenia tego typu chorób jest dieta uwzględniająca warzywa i owoce. Powinno się w niej unikać potraw smażonych i zastąpić je gotowaniem na parze, duszeniem bądź pieczeniem. W takiej diecie powinno ograniczyć się spożywanie cukrów prostych, soli, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu. Niezwykle cenne będzie wprowadzenie do jadłospisu produktów z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli np. oleju lnianego, siemienia lnianego czy ryb. Posiłki należy spożywać regularnie, w ilości 4-5 dziennie o stałych porach. Kęsy powinny być przeżuwane dokładnie - w ten sposób wspomagamy proces trawienia. Oczywiście trzeba mieć na uwadze odpowiednie nawodnienie organizmu (co najmniej 1,5 litra wody dziennie) i dostosowanie intensywności wysiłku fizycznego.
W Instytucie Zdrowie Sofra specjaliści z dziedziny odżywiania pomogą w wyborze odpowiedniej diety wszystkim, którzy pragną zmiany swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze. Przed przygotowaniem propozycji jadłospisu zlecą także badania, aby dieta odpowiadała potrzebom organizmu. W okresie urlopowym natomiast Instytut Zdrowia Sofra zaprasza na pobyt w ośrodku z kuracją dietą niskokaloryczną lub dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Obie z nich przyniosą widoczne efekty w krótkim czasie - znormalizują poziom cukru, ustabilizują ciśnienie krwi oraz przyczynią się do likwidacji zapasów tłuszczu. Poza tym, co najważniejsze, przywrócą harmonię naszego ciała i ducha.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .