Choroby dietozależne to jednostki chorobowe, które często występują pod wpływem nieprawidłowego odżywiania i nieodpowiedniej jakości spożywanych produktów. Część chorób dietozależnych ma także podłoże genetyczne, alergiczne bądź autoimmunologiczne. Do grupy chorób dietozależnych należą między innymi: otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia, osteoporoza oraz niektóre nowotwory. Niestety dane liczbowe wskazują, że te choroby dietozależne są w Polsce istotnym problemem, ponieważ zmaga się z nimi niemal 1/3 Polaków.
Przyczynami chorób dietozależnych są najczęściej popełniane błędy żywieniowe. Do tych zalicza się na pierwszym miejscu dodatni bilans energetyczny, czyli dostarczanie organizmowi zbyt dużej ilości kalorii w stosunku do energii, którą wydatkujemy. Wymienia się także nadmierne spożycie soli i cukru oraz zbyt duże spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans. Źródłem chorób dietozależnych są nie tylko nadwyżki pewnych substancji, ale też niedobory. W celu zapobiegania chorobom dietozależnym w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów z błonnikiem oraz takich, które dostarczają witamin antyoksydacyjnych oraz polifenoli. Mówi się również o zapewnieniu organizmowi odpowiedniej ilości wapnia oraz magnezu.
Choroby dietozależne mogą być naprawdę poważne w swoich skutkach. Tak jak już wspominaliśmy we wstępie, mogą one doprowadzić do osteoporozy, cukrzycy typu 2 czy otyłości. Jak zatem zapobiegać i leczyć tego typu choroby? Rozwiązanie wydaje się proste, ponieważ brzmi: żyć zdrowo. Tak naprawdę jest to jednak złożony proces, którego podstawę stanowi przemyślana, dobrze zbilansowana dieta i towarzysząca jej aktywność fizyczna. Podstawą profilaktyki, a zarazem leczenia tego typu chorób jest dieta uwzględniająca warzywa i owoce. Powinno się w niej unikać potraw smażonych i zastąpić je gotowaniem na parze, duszeniem bądź pieczeniem. W takiej diecie powinno ograniczyć się spożywanie cukrów prostych, soli, tłuszczów zwierzęcych i alkoholu. Niezwykle cenne będzie wprowadzenie do jadłospisu produktów z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, czyli np. oleju lnianego, siemienia lnianego czy ryb. Posiłki należy spożywać regularnie, w ilości 4-5 dziennie o stałych porach. Kęsy powinny być przeżuwane dokładnie - w ten sposób wspomagamy proces trawienia. Oczywiście trzeba mieć na uwadze odpowiednie nawodnienie organizmu (co najmniej 1,5 litra wody dziennie) i dostosowanie intensywności wysiłku fizycznego.
W Instytucie Zdrowie Sofra specjaliści z dziedziny odżywiania pomogą w wyborze odpowiedniej diety wszystkim, którzy pragną zmiany swoich nawyków żywieniowych na zdrowsze. Przed przygotowaniem propozycji jadłospisu zlecą także badania, aby dieta odpowiadała potrzebom organizmu. W okresie urlopowym natomiast Instytut Zdrowia Sofra zaprasza na pobyt w ośrodku z kuracją dietą niskokaloryczną lub dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Obie z nich przyniosą widoczne efekty w krótkim czasie - znormalizują poziom cukru, ustabilizują ciśnienie krwi oraz przyczynią się do likwidacji zapasów tłuszczu. Poza tym, co najważniejsze, przywrócą harmonię naszego ciała i ducha.
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .