W dzisiejszym świecie, gdy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto wybierać uniwersalne produkty. Przykładem jest cukinia. To składnik bardzo łatwy w przygotowaniu. Można ją wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, a także przygotować z niej przetwory na zimę. Czy zjadanie cukinii daje nam jeszcze jakieś korzyści? Jakie właściwości zdrowotne ma cukinia?
Cukinia jest warzywem o dużej ilości wody i bardzo małej kaloryczności, dlatego warto ją używać podczas diety odchudzającej. 100 g świeżej cukinii dostarcza tylko 17 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że cukinia jest produktem pełnych składników odżywczych. Składa się głównie z węglowodanów (około 2% zawartości), błonnika pokarmowego i białka (po 1% zawartości). Ponadto znajdziemy w niej składniki mineralne (m.in. potas, magnez, żelazo), witaminy: C, A, K, z grupy B oraz karotenoidy, takie jak beta-karoten, luteinę i zeaksantynę.
Cukinia posiada wiele właściwości zdrowotnych. Należy podkreślić, że jest ona produktem łatwostrawnym, dzięki czemu mogą po nią sięgać także osoby z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego i innymi przewlekłymi chorobami. Ma właściwości alkalizujące organizm, korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność. Jest polecana również jako składnik zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów w obrębie układu pokarmowego.
Cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG=15), co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego i dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie ważne w przypadku cukrzyków oraz osób z insulinoopornością, nadwagą i otyłością. Osoby zdrowe także powinny w głównej mierze wybierać takie produkty, aby zapobiec rozwojowi wspomnianych zaburzeń w przyszłości.
Obecne w cukinii antyoksydanty (karotenoidy, witamina A, C), wpływają pozytywnie na naszą odporność i obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Warzywo to wpływa też pozytywnie na nasz wzrok.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego cukinia jest polecana kobietom w ciąży i planującym ciąże.
Cukinia jest dość neutralna w smaku, co oznacza, że łatwo można ją połączyć z wieloma składnikami, a zastosowanie różnorodnych przypraw pozwoli nadać jej unikalny charakter. Cukinia może być użyta jako składnik potrawek mięsno-warzywnych i zup. Często wykorzystujemy ją do przygotowania leczo. Placki z cukinią są mniej kaloryczną wersją klasycznych placków ziemniaczanych. Warto również wypróbować pasztet z cukinii, pulpety z cukinii, cukinię faszerowaną, ciasto z cukinii, zupę krem z cukinii oraz warzywne spaghetti.
Wiele osób zastanawia się czy cukinię można jeść na surowo. Oczywiście, że tak. Można z niej zrobić surówkę przypominającą klasyczną mizerię lub surówkę z tartej cukinii z sosem winegret.
W ostatnich latach bardzo popularne stały się przetwory z cukinii. Cukinię pokrojoną w paski, plastry lub kostkę można marynować w rozmaitych zalewach, np. octowej, musztardowej, z dodatkiem curry. Z cukinii przygotujesz również marynowaną sałatkę z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku, którą możesz przechowywać w słoikach przez całą zimę. Ciekawą propozycją jest ketchup z cukinii, który nie wymaga użycia dużej ilości pomidorów, bazuje zaś na smaku uzyskanym z koncentratu pomidorowego i przypraw.
Z cukinii można też przygotować słodkie przetwory. Przykładem jest dżem z cukinii z dodatkiem galaretki lub z jabłkiem.
Niezdrowy tryb życia sprawia, że coraz częściej i szybciej w naszym społeczeństwie pojawiają się choroby cywilizacyjne (m.in.: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca typu 2). Jeżeli chcesz rozpocząć proces regeneracji swojego organizmu, najlepiej zacząć od oczyszczenia i zaserwowania mu dużej dawki witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Pomocna w tym będzie dieta dr Ewy Dąbrowskiej klasyczna, z której możesz skorzystać podczas pobytu w jednym z Ośrodków w Instytucie Zdrowia Sofra. W ramach turnusu prowadzone są konsultacje z dr Ewą Dąbrowską, które pozwolą Ci zdobyć wiedzę na temat sposobu odżywiania, który sprzyja zdrowiu i zachowaniu optymalnej masy ciała.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .