W dzisiejszym świecie, gdy wszyscy jesteśmy zabiegani, warto wybierać uniwersalne produkty. Przykładem jest cukinia. To składnik bardzo łatwy w przygotowaniu. Można ją wykorzystać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich, a także przygotować z niej przetwory na zimę. Czy zjadanie cukinii daje nam jeszcze jakieś korzyści? Jakie właściwości zdrowotne ma cukinia?

WARTOŚCI ODŻYWCZE CUKINII

Cukinia jest warzywem o dużej ilości wody i bardzo małej kaloryczności, dlatego warto ją używać podczas diety odchudzającej. 100 g świeżej cukinii dostarcza tylko 17 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że cukinia jest produktem pełnych składników odżywczych. Składa się głównie z węglowodanów (około 2% zawartości), błonnika pokarmowego i białka (po 1% zawartości). Ponadto znajdziemy w niej składniki mineralne (m.in. potas, magnez, żelazo), witaminy: C, A, K, z grupy B oraz karotenoidy, takie jak beta-karoten, luteinę i zeaksantynę.

WŁAŚCIWOŚCI CUKINII

Cukinia posiada wiele właściwości zdrowotnych. Należy podkreślić, że jest ona produktem łatwostrawnym, dzięki czemu mogą po nią sięgać także osoby z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego i innymi przewlekłymi chorobami. Ma właściwości alkalizujące organizm, korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego i jest wskazana dla osób cierpiących na nadkwaśność. Jest polecana również jako składnik zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów w obrębie układu pokarmowego.

Cukinia ma niski indeks glikemiczny (IG=15), co oznacza, że jej spożycie nie powoduje gwałtownego i dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest szczególnie ważne w przypadku cukrzyków oraz osób z insulinoopornością, nadwagą i otyłością. Osoby zdrowe także powinny w głównej mierze wybierać takie produkty, aby zapobiec rozwojowi wspomnianych zaburzeń w przyszłości.

Obecne w cukinii antyoksydanty (karotenoidy, witamina A, C), wpływają pozytywnie na naszą odporność i obniżają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Warzywo to wpływa też pozytywnie na nasz wzrok.

Ze względu na zawartość kwasu foliowego cukinia jest polecana kobietom w ciąży i planującym ciąże.

CUKINIA – PRZEPISY

Cukinia jest dość neutralna w smaku, co oznacza, że łatwo można ją połączyć z wieloma składnikami, a zastosowanie różnorodnych przypraw pozwoli nadać jej unikalny charakter. Cukinia może być użyta jako składnik potrawek mięsno-warzywnych i zup. Często wykorzystujemy ją do przygotowania leczo. Placki z cukinią są mniej kaloryczną wersją klasycznych placków ziemniaczanych. Warto również wypróbować pasztet z cukinii, pulpety z cukinii, cukinię faszerowaną, ciasto z cukinii, zupę krem z cukinii oraz warzywne spaghetti.

Wiele osób zastanawia się czy cukinię można jeść na surowo. Oczywiście, że tak. Można z niej zrobić surówkę przypominającą klasyczną mizerię lub surówkę z tartej cukinii z sosem winegret.

PRZETWORY Z CUKINII

W ostatnich latach bardzo popularne stały się przetwory z cukinii. Cukinię pokrojoną w paski, plastry lub kostkę można marynować w rozmaitych zalewach, np. octowej, musztardowej, z dodatkiem curry. Z cukinii przygotujesz również marynowaną sałatkę z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku, którą możesz przechowywać w słoikach przez całą zimę. Ciekawą propozycją jest ketchup z cukinii, który nie wymaga użycia dużej ilości pomidorów, bazuje zaś na smaku uzyskanym z koncentratu pomidorowego i przypraw.

Z cukinii można też przygotować słodkie przetwory. Przykładem jest dżem z cukinii z dodatkiem galaretki lub z jabłkiem.

DIETA DR EWY DĄBROWSKIEJ KLASYCZNA

Niezdrowy tryb życia sprawia, że coraz częściej i szybciej w naszym społeczeństwie pojawiają się choroby cywilizacyjne (m.in.: otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, cukrzyca typu 2). Jeżeli chcesz rozpocząć proces regeneracji swojego organizmu, najlepiej zacząć od oczyszczenia i zaserwowania mu dużej dawki witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych. Pomocna w tym będzie dieta dr Ewy Dąbrowskiej klasyczna, z której możesz skorzystać podczas pobytu w jednym z Ośrodków w Instytucie Zdrowia Sofra. W ramach turnusu prowadzone są konsultacje z dr Ewą Dąbrowską, które pozwolą Ci zdobyć wiedzę na temat sposobu odżywiania, który sprzyja zdrowiu i zachowaniu optymalnej masy ciała.