Cynk jest składnikiem pełniącym w organizmie ważne funkcje. Choć wiele osób na co dzień nie myślimy o tym, aby zapewniać sobie odpowiednią dawkę cynku, to jego niedobór może zakłócać liczne procesy zachodzące w organizmie. Dowiedz się, gdzie występuje cynk oraz jaki cynk jest najbardziej przyswajalny w jedzeniu.
Cynk jest jednym ze składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu człowieka. Oto niektóre właściwości cynku:
Jedną z ważniejszych właściwości cynku jest działanie przeciwutleniające. Jako antyoksydant, cynk zwalcza wolne rodniki tlenowe, spowalniając w ten sposób starzenie organizmu. Mowa tutaj zarówno o starzeniu się naszej skóry, jak i powstawaniu chorób, których ryzyko zwiększa się wraz z upływem lat. Dieta bogata w antyoksydanty ogranicza rozwój nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego i neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Niedobór cynku objawia się osłabieniem odporności, zaburzeniami funkcji poznawczych, odczuwania smaku i zapachu, spowolnieniem wzrostu, opóźnieniem dojrzewania płciowego, wtórną niedoczynnością tarczycy, gorszym gojeniem się ran, wzmożonym wypadaniem włosów.
Część badań wskazuje, że niedobór cynku może zwiększać u mężczyzn umieralność z powodu choroby wieńcowej oraz ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, depresji i zaburzeń lękowych.
Rzadko zdarza się, aby dieta prowadziła do nadmiernego spożycia cynku. Jednak przy przyjmowaniu dużych dawek suplementów zawierających ten pierwiastek, może dość jego przedawkowania. Nadmiar cynku prowadzi do osłabienia układu odpornościowego, obniżenia tzw. dobrego cholesterolu, czyli lipoprotein frakcji HDL, niedoboru miedzi oraz zaburzeń w obrębie układu nerwowego.
Produkty bogate w cynk to w dużej mierze żywność pochodzenia zwierzęcego, choć roślinne źródła cynku również pozwalają na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania człowieka.
Dobrym źródłem cynku są m.in.:
Cynk w diecie jest lepiej przyswajalny z produktów odzwierzęcych, zawierających białko zwierzęce, niż z produktów roślinnych. Przyswajalność cynku może się zmniejszać pod wpływem fitynianów, szczawianów oraz dużej ilości błonnika pokarmowego, żelaza, wapnia i miedzi. Niekorzystnie na wchłanianie cynku wpływa alkohol.
Dieta śródziemnomorska często określana jest jako jeden z najzdrowszych modeli żywienia. W diecie tej rzadziej sięgamy po produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie po mięso. Bazuje ona na dużej ilości warzyw, pełnoziarnistych produktach zbożowych, rybach i owocach morza. Taka dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, w tym również na cynk. Jej stosowanie jest pomocne m.in. w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego i wspomaga optymalizację masy ciała. Jeżeli nie wiesz, jak prawidłowo skomponować dietę śródziemnomorską skorzystaj z pomocy dietetyków Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .