Czosnek ze względów na smak i silny zapach budzi często skrajne emocje. Jedni go uwielbiają, inni z kolei unikają jak ognia. Zastanawiasz się, czy czosnek jest zdrowy? Najczęściej czosnek stosujemy jako antybiotyk, choć jego lecznicze właściwości wykraczają poza walkę z infekcjami. Poznaj powody, dla których warto po niego sięgnąć.
Czosnek jest warzywem przyprawowym o dużej gęstości odżywczej. Posiada wiele składników aktywnych w małej objętości. Jest bogatym źródłem flawonoidów, fitosteroli, olejków eterycznych. Zawiera liczne składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, cynk, miedź oraz witaminę C, A i witaminy z grupy B.
100 g czosnku dostarcza około 150 kcal. Choć w porównaniu do innych warzyw jest to całkiem sporo, należy pamiętać, że ilość, którą zjadamy jednorazowo, jest na tyle niewielka, że spożycie czosnku praktycznie nie wpływa na zwiększenie kaloryczności diety.
Do kluczowych składników bioaktywnych obecnych w czosnku należy ajoen i allicyna. Dzięki nim czosnek wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Obecny w czosnku enzym allinaza sprawia, że produkt ten ma działanie przeciwzakrzepowe. Allinaza wydziela się w świeżym czosnku w wyniku zmiażdżenia lub krojenia.
Czosnek poprawia zdrowie człowieka na wiele sposobów:
Czosnku nie mogą spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Ograniczenie jedzenia czosnku dotyczy także osób z chorobą refluksową, zaburzeniami pracy wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz skłonnością do uporczywych wzdęć.
Czosnek jest produktem, po który powinien sięgnąć każdy, kto nie posiada ku temu przeciwwskazań. Najlepiej spożywać go regularnie, a odpowiednia dzienna dawka wynosi 4 gramy, co odpowiada 1-2 ząbkom czosnku.
Najlepszym wyborem jest oczywiście świeży, rozdrobniony czosnek, który można zastosować jako dodatek do sosu na zimno, sałatki, a nawet kanapek. Można przygotować również bardzo popularny wśród domowych metod leczenia syrop z czosnku.
Osoby, które chciałyby skorzystać z leczniczych właściwości czosnku, lecz go nie lubią, mogą sięgnąć po czosnek w tabletkach.
Składniki na syrop z czosnku:
Na początku obierz i rozdrobnij czosnek. Zalej go sokiem wyciśniętym z cytryn. Następnie dodaj miód, wodę i wymieszaj całość. Przygotowaną miksturę należy odłożyć na co najmniej dobę. Gotowy syrop z czosnku można odcedzić i przelać do butelki.
W leczeniu infekcji należy przyjmować po 1 łyżeczce syropu 3 razy dziennie, a w celach profilaktycznych 1-2 razy dziennie.
Czosnek bez wątpienia zasługuje na miano superfood oraz produktu wpływającego pozytywnie na naszą długowieczność. Warto wprowadzić go do codziennego menu.
Produkty, które sprzyjają naszej długowieczności znajdziesz w diecie bałtyckiej oferowanej w Instytucie Zdrowia Sofra. Posiłki komponowane są z wysokiej jakości, nieprzetworzonej żywności, która obfituje w niezbędne składniki odżywcze. Dieta ta jest skierowana do wszystkich, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie lub obniżyć masę ciała.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .