Dieta dr Dąbrowskiej od lat budzi emocje. Niektórzy nie wyobrażają sobie drastycznego postu czy głodówki i uważają je za cios dla organizmu. Są jednak tacy, którym detoks Dąbrowskiej przysłużył się oraz znakomicie wpłynął na ich zdrowie i samopoczucie. Zdania na temat tej diety są podzielone, dlatego my rozwiewamy wszelkie wątpliwości. Dowiedz się więcej o poście Ewy Dąbrowskiej.
Dieta Ewy Dąbrowskiej – kilka słów o jej autorce
Dieta Dąbrowskiej – zasady
Kto może stosować dietę owocowo-warzywną dr Dąbrowskiej?
Dieta Dąbrowskiej – efekty
Kiedy i gdzie zdecydować się na post dr Dąbrowskiej?
Dieta dr Dąbrowskiej – przepisy i przykładowy jadłospis
Dr Ewa Dąbrowska to lekarz, pracownik dydaktyczny i naukowy. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii. Pisząc prace naukowe, zainteresowała się rolą żywienia w leczeniu człowieka, a zwłaszcza coraz częściej dotykających ludzi chorób cywilizacyjnych. Tak zrodziła się owocowo-warzywna dieta Dąbrowskiej. Opinie na jej temat są podzielone – jednak powstała ona na także bazie obserwacji pacjentów prowadzonych przez tę lekarkę.
Dieta ta ma wspomagać odtruwanie organizmu i jego zdolności do samoleczenia się. Jej celem jest także niszczenie chorych i uszkodzonych komórek, co stanowi element profilaktyki nowotworowej. Sama dieta powstała na bazie poglądów głoszonych przez starożytnego uczonego – Hipokratesa. Jego słowa „niech pożywienie będzie twoim lekarstwem” to zasada żywienia wyznawana przez współczesną lekarkę-dietetyczkę.
Dieta dr Dąbrowskiej ma wspomóc proces autofagii zachodzący w ludzki organizmie. Polega on na zniszczeniu uszkodzonych białek, organelli komórkowych i patogenów. Pod wpływem głodówki komórki „pożerają” swoje zwyrodniałe elementy, a organizmowi dostarczana jest energia. Wtedy też rozpoczyna się proces jego samoleczenia się. Dieta dr Dąbrowskiej dostarcza organowi również sirtuin, czyli białek odpowiedzialnych za długowieczność. Pomagają one naprawić uszkodzone DNA i regenerować tkanki.
Ten, kto zdecyduje się na jej stosowanie, nie jest od razu rzucany na głęboką wodę. Dieta ta składa się z czterech etapów:
przygotowania do postu, podczas którego należy zrezygnować z picia kawy i jedzenia mięsa. Trzeba unikać też spożywania produktów wywołujących nietolerancję pokarmową;
postu warzywno-owocowego połączonego z aktywnością fizyczną. Celem tego etapu jest przywrócenie homeostazy w organizmie;
wyjścia z postu – stopniowego wprowadzania elementów pełnowartościowej diety;
powrotu do pełnowartościowego żywienia połączonego z aktywnością fizyczną i okresowymi postami.
Ten etap diety, który ma aktywować zdolność organizmu do samoleczenia się, zakłada spożywanie niskoskrobiowych warzyw oraz niewielkiej ilości niskocukrowych owoców.
Podczas postu Dąbrowskiej można jeść:
warzywa kapustne – kalafiora, brokuły, kapustę, jarmuż i kiełki;
warzywa dyniowate – ogórki, dynię, kabaczka,
warzywa psiankowate – pomidory i paprykę,
warzywa liściaste – sałatę, zioła,
warzywa cebulowe – pora, cebulę, czosnek,
warzywa korzeniowe – marchew, korzeń pietruszki, buraki, selera.
zielone pędy – natkę pietruszki, botwinę, seler naciowy pokrzywę, szczaw, szpinak, brokuły, kiełki lucerny,
owoce o małej zawartości cukru – np. jagody, cytryny, jabłka, grejpfruty.
Ta oczyszczająca dieta wymaga odstawienia produktów wysokowęglowodanowych. Dlatego w czasie jej trwania zabrania się spożywania m.in. mąki, pieczywa, ziemniaków, orzechów, pestek, batatów i warzyw strączkowych. Nie wolno również jeść produktów mlecznych, jajek, oleju, mięsa, ryb, słodkich owoców, słodyczy oraz pić alkoholu. Stosując detoks dr Dąbrowskiej, należy zrezygnować z picia mocnej herbaty, kawy oraz palenia papierosów.
Przyrządzając posiłki znajdujące się jadłospisie diety dr Ewy Dąbrowskiej, zaleca się rezygnację z obróbki termicznej warzyw czy owoców. Najlepiej spożywać je na surowo – np. w postaci surówek. Dozwolone jest jednak gotowanie na i przyrządzanie zup przyprawionych ziołami. Warzywa można również dusić i piec, ale nigdy nie wolno ich smażyć. Natomiast jeśli chodzi o napoje, to zaleca się picie wody, kompotów bez cukru, koktajli i soków warzywnych, a także herbat owocowych i naparów ziołowych.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest z założenia dietą odchudzającą – spadek wagi może być jednak jej miłym skutkiem ubocznym. Jest ona przeznaczona dla tych, którzy chcą oczyścić organizm i przywrócić mu homeostazę. Autorka diety owocowo warzywnej wskazuje też, że post pomaga zwiększyć odporność, regulować ciśnienie, a nawet leczyć schorzenia układu trawiennego i choroby autoimmunologiczne . Dlatego może przysłużyć się osobom z zaburzonym metabolizmem i cierpiącym np. na zapalenie tarczycy.
Dieta dr Dąbrowskiej może także pomóc cierpiącym na:
astmę i alergię,
choroby neurologiczne – np. chorobę Parkinsona czy stwardnienie rozsiane;
problemy z układem rozrodczym – torbiele jajników, mięśniaki macicy i zaburzenia miesiączkowania;
atopowe zapalenie skóry, zmiany trądzikowe i łuszczycę.
Dieta Ewy Dąbrowskiej pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę. Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia, redukcję komórek tłuszczowych i utratę wagi. Wspiera wzmocnienie odporności i pomaga łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet problemy ze skórą. To dieta, która ma również – jak uważa sama jej autorka – doskonały wpływ na mikrobiom jelit, ich pracę oraz zwalczanie ich stanów zapalnych. Jest to związane z dostarczaniem bakteriom zasiedlającym ten odcinek układu pokarmowego błonnika i roślinnych polifenoli. Te ostatnie pomagają też hamować apetyt, kontrolować masę ciała oraz zintensyfikować przemianę tłuszczów.
Ewa Dąbrowska podkreśla także wpływ swojej diety i postu warzywno-owocowego na problemy hormonalne i z płodnością. Jedzenie produktów wysokowęglowodanowych i o wysokiej zawartości tłuszczu powoduje zwiększenie poziomu insuliny oraz leptyny. Hormony te hamują owulację i stymulują jajniki do wytwarzania testosteronu, którego zbyt duża ilość w organizmie kobiety to jeden z czynników sprzyjających rozwojowi zespołu policystycznych jajników. Restrykcyjna dieta powoduje również rozpoczęcie intensywnego spalania tłuszczu trzewnego. To między innymi właśnie w komórkach tkanki tłuszczowej produkowane są estrogeny. Ich zbyt wysoki poziom w organizmie kobiety powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego, co także może być przyczyną niepłodności.
Osoby stosujące post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej skarżą się niekiedy na osłabienie, bóle głowy, ciągłe uczucie zimna, problemy z koncentracją, biegunki, a nawet na wypadanie włosów. Dieta ta zakłada spożywanie dziennie od 400 do 600 kcal. Jest to zbyt mała liczba kalorii dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza do osób prowadzących normalny tryb życia – pracujących, zajmujących się domem i dziećmi. Jadłospis zalecany przez dr Dąbrowską jest bogaty w witaminy minerały i błonnik, jednak brakuje w nim tłuszczów i soli, które również są potrzebne organizmowi. Po zakończeniu diety należy uważać na efekt jo-jo – dotyka on niektóre osoby, które przeszły owocowo-warzywny detoks.
Regularne spożywanie mięsa, nadmiaru węglowodanów i tłuszczów oraz przetworzonej żywności to prosta droga do chorób cywilizacyjnych (nadciśnienia, miażdżycy) i pogorszenia samopoczucia. Aby oczyścić organizm z toksyn i wspomóc jego zdolność do samoleczenia, można rozpocząć post warzywno-owocowy dr Dąbrowskiej. Wystarczy zrobić większe zakupy w warzywniaku… lub wybrać się do hotelu Sofra – w Karpaczu albo w Mielnie. W pięknych okolicznościach przyrody i podczas odpoczynku można wesprzeć swoje zdrowie, stosując przez kilka dni dietę opartą na owocach i warzywach.
W hotelach Sofra możesz zjeść starannie zbilansowane posiłki przygotowywane w oparciu o program dr Ewy Dąbrowskiej, na którego bazie tworzymy nasze pakiety prozdrowotne już od 1999 roku. W zależności od swoich preferencji możesz wybrać menu w wersji:
surowej,
gotowanej,
klasyczne (składają się na nie posiłki surowe, gotowane i pieczone);
soków.
Jak może wyglądać dzień z owocowo-warzywnymi posiłkami przygotowanymi na podstawie zaleceń dr Ewy Dąbrowskiej?
Śniadanie:
zakwas buraczany z koperkiem;
pomidor z cebulą
utarte jabłko z chrzanem;
gotowane kalarepa z brukselką
herbata ziołowa.
Obiad:
krem kalafiorowy,
gołąbki z warzywnym farszem w sosie pomidorowym,
surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i natką pietruszki,
kompot z jabłek z goździkami.
Kolacja:
ciepłe buraczki z chrzanem,
napar z melisy
sałata lodowa z zielonym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
frytki selerowe.
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Przygotuj:
500 ml przecieru pomidorowego,
dużą cukinię,
dwa ząbki czosnku,
cebulę,
natkę pietruszki.
Za pomocą obieraczki do warzyw z cukinii zrób makaron – „obieraj” ją tak, aby powstały z niej cienkie paski. Do rondla wlej przecier pomidorowy, a następnie dodaj do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulkę. Całość zagotuj. Następnie wrzuć do sosu paski z cukinii i gotuj je kilka minut – aż zmiękną. Wtedy przełóż danie na talerze i szczodrze posyp natką pietruszki.
Orzeźwiające lody owocowe
Potrzebujesz:
1 grejpfruta,
3 jabłka,
ok. 4 foremek do lodów
kilka liści mięty.
Jabłka zetrzyj na tarce. Połącz je z sokiem z całego grejpfruta – dokładnie mieszając. Porwij na kawałki listki mięty i wymieszaj je z owocową masą. Całość przełóż do foremek – lody będą gotowe po ok. 5 godzinach spędzonych w zamrażalniku.
Czujesz, że musisz zrobić coś dla siebie? Przyjedź do hotelu Sofra, wybierz pakiet bałtycka dieta zdrowia oraz odpoczywaj, jedząc smacznie i pożywnie. Chcesz połączyć wypoczynek z regeneracją organizmu? Zapraszamy do hotelu Sofra, w którym możesz zarezerwować wyjątkowy pakiet ‘dieta pełnowartościowa’ z oferty pobytu ‘dla Zdrowia’. Zapraszamy do kontaktu – zaopiekujemy się twoim samopoczuciem i ciałem.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .