Wysoki cholesterol nie jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia. Przyczynia się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Jego nadmiar jest często wywołany przez niewłaściwy styl życia. W takich przypadkach wystarczy kilka zmian żywieniowych, żeby sobie z tym poradzić. Dowiedz się co jeść, aby obniżyć cholesterol.
Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem znacznie zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, które są jedną z głównych przyczyn śmierci w Polsce. Dbając o prawidłowy cholesterol wydłużamy swoje życie!
Gdy poziom cholesterolu w organizmie jest zbyt wysoki, możemy zastosować leki lub naturalne metody. Wśród tych naturalnych należy wskazać zmianę diety i wprowadzenie produktów wspomagających obniżenie cholesterolu oraz regularną aktywność fizyczną.
Dieta na obniżenie cholesterolu ma przede wszystkim powodować obniżenie tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL), trójglicerydów i cholesterolu ogółem oraz zwiększać tzw. dobry cholesterol (frakcji HDL). Cholesterol HDL, w odróżnieniu od innych frakcji, wpływa pozytywnie na profilaktykę chorób sercowo-naczyniowych.
Jadłospis na obniżenie cholesterolu powinien wykluczać produkty obfitujące w cholesterol oraz takie, które wpływają na zwiększenie jego wytwarzania w organizmie. Konieczna jest także normalizacja masy ciała.
Wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów powodują takie produkty jak:
Dieta na obniżenie cholesterolu powinna zawierać kilka składników, które wspomagają regulację stężenia cholesterolu w krwi. Należą do nich:
Nienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego (w olejach, nasionach, orzechach, awokado) oraz w rybach. Szczególnie warto zwrócić uwagę na kwas oleinowy, linolowy α-linolenolenowy. Znajdziemy je m.in.: w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, oleju lnianym i oleju z czarnuszki, a także w tłustych rybach morskich. Cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są również orzechy.
Błonnik pokarmowy utrudnia wchłanianie tłuszczu i cholesterolu oraz wiąże kwasy żółciowe i zwiększa ich wydalanie. Dzięki temu cholesterol jest wykorzystywany do wytwarzania nowych kwasów żółciowych, co zmniejsza jego stężenie we krwi. Ponadto błonnik pokarmowy wpływa na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Znajdziemy go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach, orzechach oraz owocach zjadanych z pestkami i skórkami.
Probiotyki zawarte m.in. w fermentowanych produktach mlecznych (kefirze, jogurtach, mleku acidofilnym) mogą zamieszkiwać przewód pokarmowy człowieka. Podczas rozkładania błonnika prawidłowa mikroflora wytwarza krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które hamują syntezę cholesterolu w wątrobie.
W codziennym żywieniu coraz chętniej sięgamy po zioła, które wykazują pozytywne działanie na zdrowie. Do głównych ziół, które może wykorzystać w celu obniżenia cholesterolu należy ostropest plamisty, kozieradka pospolita i mniszek lekarski. Warto również sięgać po inne naturalne produkty, takie jak: zielona herbata, ekstrakt z karczocha, głogu, czosnek i imbir. Można stosować wybrane produkty, albo ich mieszanki. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, zioła na obniżenie cholesterolu należy pić codziennie.
Wprowadzanie zmian w żywieniu może być początkowo trudne, dlatego warto sięgnąć po specjalistyczną pomoc. Diety obecne w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra opierają się na zasadach żywienia, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu. Osobom borykającym się dodatkowo z nadwagą i otyłością polecamy w szczególności dietę niskokaloryczną, która pozwoli zmniejszyć masę ciała i jednocześnie wspomoże profilaktykę chorób cywilizacyjnych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .