W dobie panującego koronawirusa słusznie pytamy o odporność naszych organizmów przed infekcją. Jak wesprzeć system immunologiczny w walce z drobnoustrojami i chorobami? Choć odporności nie da się zbudować z dnia na dzień, warto wiedzieć, jak powinna wyglądać dieta na wzmocnienie organizmu i z jakich składników powinna się składać, aby działania prozdrowotne i ochronnie.
Podstawą zdrowego żywienia, którego celem jest wzrost odporności organizmu na zagrożenia płynące z zewnątrz, są warzywa i owoce. Które składniki tych produktów mają dla odporności największe znaczenie? Najczęściej wśród nich wymienia się witaminę C, czyli kwas askorbinowy. Warto jednak przy tym pamiętać, że witamina C nie jest lekiem ani nie wpływa znacząco na długość trwania infekcji (może ją skrócić o maksymalnie 10%). Nie oznacza to, że witamina ta nie ma nic do zaoferowania w kwestii odporności.
Kwas askorbinowy pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. M.in. wspiera wchłanianie żelaza, co zapobiega niedokrwistości, a także wzmacnia naczynia włosowate. Braki witaminy C w organizmie są powodem powstawania szkorbutu czy krwawiących dziąseł. Ponadto kwas askorbinowy zwiększa aktywność komórek NK (natural killer) oraz limfocytów T i limfocytów B, które zwalczają patogeny. Najwięcej witaminy C znajdziemy w warzywach niskoskrobiowych - natce pietruszki, papryce, brokułach, jak również w truskawkach, kiwi czy pomarańczach. Dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi około 75-90 mg witaminy C dziennie.
Beta-karoten to kolejny ze składników, którego nie może zabraknąć w diecie na wzmocnienie organizmu. To tak zwana prowitamina A, czyli substancja uczestnicząca w syntezie witaminy A w organizmie człowieka. Związek ten należy do grupy karotenoidów, które są przeciwutleniaczami. W przypadku beta-karotenu jego głównym zadaniem jest ochrona grasicy, czyli gruczołu niezbędnego w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Dla naszych ciał równie ważne jest wsparcie narządu wzroku oraz kondycji skóry, co jest możliwie dzięki obecności w diecie takich warzyw jak marchew, jarmuż, papryka, czy szpinak, a także w owocach - mango, moreli, brzoskwini czy w melonie.
Obecny stan wiedzy na temat syntezy witaminy D3 w organizmie człowieka wskazuje, iż ok. 80% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę uzyskujemy z syntezy skórnej. Z tego powodu dieta na odporność powinna dotyczyć nie tylko tego, co jemy, ale również jak funkcjonujemy. Przebywanie na świeżym powietrzu w tym kontekście faktycznie pozwala zbudować większą odporność organizmu. Receptory witaminy D znajdują się w komórkach immunologicznych, co sprawia, że jej niedobór jest dla nas bardzo niewskazany. Więcej o witaminie D znajduje się w jednym z naszych poprzednich tekstów.
Poprawnie ułożona dieta w 100% dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych - witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów egzogennych. W związku z tym nie ma potrzeby sięgania po dodatkowe preparaty (poza ścisłymi zaleceniami lekarskimi), szczególnie te opatrzone marketingowymi hasłami o podnoszeniu odporności dzięki np. miesięcznej kuracji.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .