Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to całkowite wydatki energetyczne naszego organizmu, na które składają się: podstawowa przemiana materii (w tym procesy fizjologiczne takie jak trawienie, oddychanie, krążenie itp.) oraz aktywność fizyczna. Zaspokajamy je codziennie poprzez spożywane posiłki. Zapotrzebowanie kalorii zależy od kilku czynników – płci, wieku, masy ciała, wzrostu, rodzaju wykonywanej pracy oraz stopnia intensywności podejmowanej przez nas aktywności fizycznej. Będzie zatem zdecydowanie wyższe u sportowców, kobiet w ciąży czy osób przechodzących przez proces rekonwalescencji.
Mówi się, że średnie zapotrzebowanie kalorii u kobiet to 2000 kcal, zaś u mężczyzn - 2500 kcal. Możemy jednak sprawdzić dokładną ilość rekomendowaną w naszym przypadku, korzystając z internetowych kalkulatorów, które automatycznie po uzupełnieniu informacji obliczą właściwą dla nas ilość kalorii do spożycia, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie energii. Oczywiście każdy z nas może także samodzielnie obliczyć tzw. współczynnik BMR (Basal Metabolic Rate). Najpopularniejszą metodą na uzyskanie wyniku jest podstawienie danych do wzoru Harrisa Benedicta.
Dla kobiet wygląda on następująco:
BMR = 655,1 + (9,567*M masa ciała w kg) + (1,85*W wzrost w cm) – (4,68*L wiek w latach)
Natomiast wzór dla mężczyzn to:
BMR = 66,47 + (13,7*M masa ciała w kg)+ (5,0*W wzrost w cm) – (6,76*L wiek w latach)
Po wyliczeniu tego wskaźnika powinniśmy uwzględnić aktywność fizyczną, a w tym celu pomnożyć wynik przez współczynnik PAL (Physical Activity Level), wynoszący odpowiednio:
- 1,4 dla osób prowadzących siedzący tryb życia;
- 1,6 dla podejmujących umiarkowaną aktywność fizyczną;
- 1,75 dla prowadzących aktywny tryb życia;
- 2,0 dla prowadzących bardzo aktywny tryb życia;
- 2,4 dla wyczynowo uprawiających sport.
Znając już swoje zapotrzebowanie kalorii warto pomyśleć, jakie produkty warto zawrzeć
w diecie, żeby dostarczać ich odpowiednią ilość. Przestrzeganie diety, biorąc pod uwagę wskaźnik BMR znacznie pomoże w kontrolowaniu wyglądu naszej sylwetki. Dostarczenie mniejszej ilości kalorii niż wynosi zapotrzebowanie energii wiąże się ze spadkiem masy ciała, zaś przekraczanie - z jej wzrostem. Wtedy, gdy chcemy jednocześnie zbudować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową, powinniśmy utrzymać niewielki bilans kaloryczny ujemny, co oznacza spożywanie jedzenia dającego sumę kalorii mniejszą niż nasz organizm wydatkuje na codziennie czynności.
Najlepiej, aby taka dieta była ułożona i nadzorowana przez dietetyka. W Instytucie Zdrowia Sofra grono specjalistów, razem z propagatorką diety warzywno-owocowej – dr Ewą Dąbrowską, chętnie udzieli porad dotyczących odżywiania, biorąc pod uwagę wskaźniki dziennego zapotrzebowania kalorycznego. W trakcie pobytu w ośrodku wczasowicze mogą także wykonać komplet badań i poddać się kuracji wraz z odpowiednią dietą, co zwykle trwale wpływa na pozytywną zmianę nawyków żywieniowych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .