Fasola jest produktem bardzo wartościowym. Występuje w różnych odmianach, dzięki czemu łatwo można ją wkomponować do wielu potraw, również tych słodkich. Jej przygotowanie wymaga jednak naszego zaangażowania i dlatego nie każdy chętnie po nią sięga. Dowiedz się jak gotować fasolę i poznaj jej prozdrowotne właściwości.
Fasola należy do nasion roślin bobowatych. To roślina jednoroczna występująca w blisko 20 gatunkach. Są one zróżnicowane pod względem kształtu, zabarwienia, wielkości i smaku. Oto najczęściej wybierane rodzaje fasoli:
Fasola jest bardzo dobrym roślinnym źródłem białka. 100 g fasoli dostarcza około 21-25 g białka. Dominującym składnikiem fasoli są węglowodany przyswajalne, a ich zawartość wynosi średnio 41-47%. Fasola to także dobre źródło błonnika pokarmowego, który stanowi około 15% masy suchych nasion.
Oprócz podstawowych składników odżywczych fasola zawiera witaminy, zwłaszcza z grupy B, kwas foliowy, związki o działaniu antyoksydacyjnym oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, siarka.
W odróżnieniu od wielu warzyw fasola nie jest zaliczana do produktów niskokalorycznych.
Wartość energetyczna 100 g suchych nasion wynosi w przypadku białej fasoli 318 kcal, a w przypadku fasoli czerwonej i mung 347 kcal.
Fasola żółta, zwana też szparagową, jest zjadana w strąkach i pod względem wartości odżywczych nie przypomina wyżej wymienionych fasoli. Ma mniej makroskładników i niższą kaloryczność.
Fasola jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki dużej zawartości białka jest chętnie wybierana przez wegan i wegetarian w celu uzupełnienia tego składnika.
Błonnik pokarmowy, mimo że nie jest składnikiem odżywczym, jest wręcz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Usprawnia perystaltykę jelit, odżywia prawidłową mikroflorę jelit, reguluje glikemię i poziom cholesterolu we krwi.
Zarówno błonnik, jak i białko wpływają pozytywnie na masę ciała. Zjadając produkt obfitujący w te składniki, jesteśmy w stanie zapewnić sobie dłuższe uczucie sytości, a łagodne wahania glukozy zapobiegają napadom głodu i obniżają chęć na słodycze. Z tego względu fasola jest produktem, którego nie powinno zabraknąć w diecie odchudzającej.
Spożycie fasoli jest ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej. Składniki w niej zawarte obniżają ryzyko m.in. otyłości, miażdżycy, nowotworów.
Fasolę trzeba moczyć w zimnej wodzie przez 8-12 godzin. Po zmianie wody należy ją gotować do miękkości, co może potrwać 45-90 minut w zależności od odmiany. Należy kierować się informacją zawartą na opakowaniu.
Nie masz czasu na gotowanie? Sięgnij po ugotowaną fasolę. Sprzedawane są one głównie w puszkach, choć coraz częściej można też znaleźć produkty dostępne w słoikach.
Ze względu na dużą zawartość oligosacharydów fasola jest produktem ciężkostrawnym, o właściwościach wzdymających. Długotrwałe moczenie fasoli zmniejsza trochę ich zawartość, jednak osoby będące na diecie lekkostrawnej nie powinny po nią sięgać.
Biała fasola jest produktem chętnie wykorzystywanym w tradycyjnej polskiej kuchni. Z kolei czerwona fasola jest wykorzystywana do przygotowania potraw w stylu meksykańskim. Można ją dodawać do zup, potraw z makaronem, potrawek warzywnych lub przygotować z niej bezmięsne kotlety i pasty kanapkowe. Nadaje się również do wypieku ciast, takich jak np. brownie z fasoli.
Nie tylko weganie powinni sięgać po fasolę jako źródło białka. Jej spożycie jest wskazane także u osób na diecie tradycyjnej w celu ograniczenia spożycia mięsa. Nadmiar mięsa, szczególnie czerwonego, nie jest korzystny dla zdrowia, dlatego warto korzystać z roślinnych zamienników, takich jak właśnie fasola.
Dietetycy w Instytucie Zdrowia Sofra komponują diety optymalne dla naszego zdrowia. Ich podstawą są produktu roślinne zawierające składniki niezbędne do utrzymania dobrego samopoczucie i obniżenia ryzyka rozwoju wielu schorzeń. Ponadto spożywanie mało przetworzonej żywności oraz obniżenie kaloryczności diety pomaga schudnąć w zdrowy sposób.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .