Dieta zgodna z grupą krwi została stworzona z myślą o dopasowaniu się do odmiennych potrzeb osób z grupą A, B, AB i 0. Powstała w oparciu o teorię, że żywność zawiera lektyny, które mogą reagować z naszymi krwinkami. Jest to uzależnione właśnie od posiadanej grupy krwi, dlatego produkty wskazane dla jednej grupy mogą być szkodliwe dla osób z inną grupą krwi. Przed zastosowaniem takiej modyfikacji żywienia warto jednak dowiedzieć się, czy grupa krwi ma wpływ na dietę? Jak wyjaśniamy w artykule - jest to MIT!

Grupa krwi a dieta - czy są ze sobą powiązane?

Jednym z głównych twórców tej teorii jest Peter D’Adamo, amerykański naturopata. Jego książka opisująca dietę zgodną z grupą krwi stała się niezwykle popularna w wielu krajach. D’Adamo wskazuje, że przed wiekami ludzie byli zmuszeni dostosować się do warunków, w których się znaleźli, również jeżeli chodzi o dostępność żywności. Przystosowaniu ulegał przewód pokarmowy i układ immunologiczny.

Według założeń teorii, przestrzeganie diety charakterystycznej dla danej grupy krwi może nieść ze sobą liczne korzyści zdrowotne. Autor uważał jako argument za stosowaniem tej diety fakt, że osoby z daną grupą krwi mają zwiększoną predyspozycję do występowania niektórych chorób. Odpowiednia modyfikacja menu ma obniżyć ryzyko zachorowania na takie schorzenia.

Grupa krwi a dieta to MIT! Badania naukowe

Aktualnie nie ma dowodów naukowych potwierdzających korzyści wynikających ze stosowania diety dopasowanej do posiadanej grupy krwi. Modyfikacja diety według wskazanych zaleceń (oprócz diety dla grupy krwi B) może przynieść korzyści zdrowotne w postaci spadku masy ciała, ciśnienia tętniczego, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, niezależnie od tego, czy stosowały ją osoby z daną grupą krwi, czy z inną.

Warto jednak pamiętać, że jadłospis skomponowany według wskazówek dla danej grupy krwi wyklucza spore ilości różnych produktów spożywczych. Z tego względu stosowanie takiej diety może prowadzić do niedoborów składników odżywczych i pogorszenia stanu zdrowia. Nie zalecamy więc takiego sposobu żywienia - opisane poniżej założenia poszczególnych diet dla grup krwi prezentujemy tylko w formie ciekawostki.

Dieta dla grupy krwi 0

Dieta dla osób z tą grupą krwi określana jest mianem diety łowców. Do produktów wskazanych zalicza się chude czerwone mięsa, podroby i ryby. Z diety wyklucza się nabiał oraz większość produktów zbożowych. Wśród warzyw niewskazanych są ziemniaki, kapusta, kalafior i awokado. Większość owoców spożywa się w ograniczonych ilościach, jednak należy wystrzegać się truskawek, jeżyn i melona.

Dieta dla grupy krwi A

Osoby z grupą krwi A są według tej teorii nazywani rolnikami. Odpowiednia dla nich jest dieta wegetariańska. Zalecana jest duża ilość warzyw i owoców, niewskazane są jednak ziemniaki, kapusta, papryka, pomidory, banany i pomarańcze. Wśród zbóż autorzy polecają wybierać owies, grykę, ryż i amarantus, zaś wykluczeniu podlegają produkty pszenne. Z diety usuwa się mięso, szczególnie czerwone. Dozwolone jest natomiast spożywanie ryb, a w ograniczonych ilościach również chudych przetworów mlecznych.

Dieta dla grupy krwi B

Posiadacze grupy krwi B nazwani zostali nomadami, koczownikami. Według teorii D’Adamo, ich przewód pokarmowy jest najbardziej przystosowany do trawienia różnorodnych pokarmów. Dieta koczowników składa się z mięsa (zwłaszcza zwierzyny łownej oraz innych mięs czerwonych), ryb i nabiału. Choć większość warzyw jest dozwolona w założeniach diety unika się pomidorów i rzodkiewki. Wśród zbóż wskazane są produkty owsiane, ryżowe i proso, natomiast ograniczyć trzeba produkty pszenne, żytnie, gryczane, kukurydziane i jęczmienne. W menu w ograniczonych ilościach mogą pojawić się orzechy włoskie, kasztany i migdały.

Dieta zgodna z grupą krwi AB

Dieta przeznaczona dla osób z grupą krwi AB została określona jako dieta współczesna. Podobnie jak w przypadku pozostałych grup krwi, dozwolone są ryby. Posiadacze grupy AB mogą spożywać większość zbóż, unikać powinni jedynie produktów gryczanych i kukurydzianych. Dla takich osób wskazane są także chude przetwory mleczne. Dozwolone są niektóre mięsa, takie jak królik, indyk oraz jagnięcina. Wśród warzyw zalecane są szczególnie te zielone, należy natomiast unikać papryki, rzodkiewki i awokado. Dla utrzymania zdrowia, osoby z grupą krwi AB powinny dodatkowo stosować ćwiczenia relaksujące oraz medytację.

Wniosek: dieta nie powinna być dostosowywana do grupy krwi!

Jak wspomnieliśmy na początku tekstu, dieta dla konkretnej grupy krwi jest mitem, a jej zasadność nie jest potwierdzona naukowo. Zdecydowanie korzystniejsze dla ludzkiego organizmu jest stosowanie się do zasad zdrowego żywienia.

Jeśli nie wiesz, jak powinieneś się odżywiać, aby znów poczuć się zdrowo lub uzyskać wymarzoną sylwetkę - skontaktuj się ze specjalistami Instytutu Zdrowia Sofra. Dietetycy i lekarze pomogą Ci nie tylko w ułożeniu diety, ale także w zmianie niezdrowych nawyków!