Gruszki kuszą nas od wieków, nie tylko swoim smakiem, ale również drogocennymi właściwościami. Wartości odżywcze gruszek sprawiają, że wiele osób czerpie korzyści zdrowotne z ich spożywania. Dla kogo gruszki są najlepsze? Ile kalorii ma gruszka?
Grusza to drzewo pochodzące z rodziny różowatych. Najbardziej popularne odmiany gruszki to: Klapsa, Konferencja, Bonkreta Williamsa (odmiany deserowe), Lukasówka, General Leclerc (świetnie nadają się na przetwory).
Sezon na gruszki trwa od końca lata do późnej jesień, choć w sklepach oczywiście kupimy je przez cały rok. Miąższ gruszki zbudowany jest ze skupisk twardych komórek kamiennych, w których znajdują się składniki mineralne.
Głównym makroskładnikiem gruszki są węglowodany, które stanowią około 12% jej zawartości. Białka i tłuszcze występują w niewielkich ilościach, mniejszych niż 1%. Gruszki zawierają także 2% błonnika pokarmowego, który usprawnia działanie naszego organizmu.
Owoc ten jest źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń, sód, fosfor i rzadko spotykanego w owocach jodu. Ponadto gruszka zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminę C i A.
Gruszki to owoce o średniej kaloryczności, w 100 g zawierają 58 kcal. Oznacza to, że jedna średnia gruszka ma 87 kcal. Może zatem zostać potraktowana jako niewielka przekąska, drugie śniadanie lub podwieczorek.
Gruszka posiada liczne właściwości prozdrowotnych. Składniki w niej zawarte mogą zapobiegać wielu zaburzeniom i chorobom.
Gruszki mogą być zjadanie zarówno w postaci świeżej, jak i po wysuszeniu. W wielu polskich domach są one wykorzystywane jako jeden ze składników tradycyjnego kompotu wigilijnego. Suszone gruszki są rzadziej spotykane w sklepach niż np. suszone daktyle, śliwki czy rodzynki, znajdziemy je głównie w dużych marketach lub sklepach ze zdrową żywnością.
Można oczywiście samodzielnie suszyć gruszki. W tym celu trzeba skorzystać np. z piekarnika. Pokrojone na cienkie plastry gruszki należy skropić rozcieńczonym z wodą sokiem z cytryny, wyłożyć na blaszkę do pieczenia, tak aby się nie stykały i piec w temperaturze 70°C do momentu aż zrobią się twarde. Gruszki można suszyć także w suszarce do żywności.
Suszone gruszki są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych niż świeże. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dużą ilość potasu (wspomagającego walkę z nadciśnieniem tętniczym) oraz związków fenolowych i flawonoidów (obniżających ryzyko groźnych zaburzeń, m.in. stanów zapalnych, nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego).
Wraz z obniżeniem zawartości wody wzrasta także ilość węglowodanów. Stanowią one około 69% suszonych gruszek, w większości są to cukry proste. Po wysuszeniu wzrasta również kaloryczność tych owoców. 100 g suszonych gruszek dostarcza 262 kcal. Z tego względu należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością zjadanych suszonych gruszek.
Choć owoce zawierają cukry proste, mogą być spożywane nawet podczas odchudzania. Nie powinny dominować w menu, ale śmiało można sobie pozwolić na 1-2 porcję owoców w ciągu dnia. Przykładem jest dieta niskokaloryczna, z której można skorzystać podczas pobytu w Ośrodkach Instytutu Zdrowia Sofra. Dzięki odpowiedniemu zbilansowaniu dieta ta pozwala na stopniową utratę kilogramów, a owoce wraz z warzywami zapewniają odpowiednią porcję witamin, minerałów i cennych związków bioaktywnych wspomagających nasze zdrowie.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .