Podczas kwarantanny spowodowanej pandemią koronawirusa, wiele osób zostało oddelegowanych do pracy zdalnej lub ich miejsca pracy zostały zamknięte. Początkowe restrykcje spowodowały, że wprowadzono ograniczenia w swobodnym poruszaniu się, zamknięto siłownie czy publiczne parki. W trakcie lockdownu mogły zmienić się także nawyki żywieniowe, ze względu na specyfikę pracy czy mniejszą aktywność fizyczną. Jaka więc powinna być dieta na kwarantannie, aby zachować zdrowy wygląd?

Praca zdalna i dieta podczas kwarantanny

Obowiązkowa praca zdalna zmieniła codzienny sposób funkcjonowania wielu ludzi. Dotyczy to także ich diety - część osób wreszcie znalazła czas na odpowiednio zbilansowane posiłki, a dla innych czas kwarantanny stał się okresem rozluźnienia, w którym dość często na stole znajdują się mniej zdrowe, ale proste do wykonania potrawy. W trakcie pracy zdalnej starajmy się jeść od 3 do 5 posiłków dziennie - ważna jest tutaj regularność, o którą w trakcie pracy w domu możemy zadbać. 

 

Możliwość wstania z łóżka 10 minut przed rozpoczęciem pracy może być bardzo atrakcyjna, ale niech nie ucierpi na tym śniadanie. Nie jedzmy go w pośpiechu i zadbajmy o to, aby było bogate w składniki odżywcze, ponieważ jest to najważniejszy posiłek dnia. Podobnie jest z drugim śniadaniem, obiadem, lunchem czy kolacją - praca zdalna w większości przypadków sprawia, że nasza aktywność fizyczna jest mniejsza niż przed pandemią, dlatego szczególnie zadbajmy o dietę podczas kwarantanny, jeśli nie chcemy przytyć.

Dieta w kwarantannie - praktyczne porady

Jakość przyrządzanych przez nas posiłków jest niezmiernie ważna i wspólnie z regularnością spożywania posiłków stanowi podstawową zasadę zdrowego odżywiania. Dieta w kwarantannie powinna być dobrze przemyślana, a przy jej ustalaniu warto wziąć pod uwagę kilka praktycznych wskazówek. W naszym jadłospisie muszą się pojawić takie produkty, jak:

 

  • warzywa - dostarczają dużą ilość błonnika i antyoksydantów, a dodatkowo są w większości niskokaloryczne;
  • owoce - źródło wielu witamin. Najlepiej wybierać świeże, ale jeśli nie mamy zbyt dużego wyboru można także zaopatrzyć się w te mrożone;
  • produkty zbożowe - zdrowe i wartościowe źródło węglowodanów złożonych. Przykładem jest pieczywo pełnoziarniste, ziemniaki, ryż czy kasza;
  • mięso, ryby, jaja, nabiał - doskonałe źródła białka dla naszego organizmu. Ich zamiennikiem są także rośliny strączkowe, bogate w białko roślinne i błonnik;
  • orzechy, nasiona czy oleje - uzupełniają dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Niezależnie od stanu epidemicznego, w naszej diecie powinniśmy unikać:

 

  • produktów bogatych w cukry proste (słodycze, słodkie napoje, soki) i produktów zbożowych rafinowanych (białe pieczywo);
  • alkoholu;
  • produktów typu fast-food;
  • produktów spożywczych mocno przetworzonych.

Jaką dietę podczas kwarantanny wybrać, aby schudnąć?

Stosując się do powyższych zaleceń i dbając o regularną aktywność fizyczną będziemy mogli zachować zdrowie i atrakcyjny wygląd nawet podczas kwarantanny.

Co jednak zrobić, jeśli zauważyliśmy negatywne zmiany w swoim organizmie i chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy? Możemy skorzystać z diety owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej. Jest to tzw. post, którego założeniem jest spożywanie bardzo ograniczonej liczby produktów w niewielkich ilościach i przez krótki okres. Według jego autorki, to nieinwazyjne rozwiązanie dla osób szukających skutecznego sposobu na odchudzanie - może też więc być bardzo przydatne dla wielu osób jako dieta podczas kwarantanny.