Choć żelazo występuje w organizmie w małych ilościach, jest niezbędne do życia, ponieważ uczestniczy w transportowaniu tlenu. Niedotlenione narządy pracują nieprawidłowo, dlatego niedobór żelaza niesie ze sobą pogorszenie samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Dowiedz się, co ma dużo żelaza i zadbaj o odpowiednie spożycie tego pierwiastka.
Żelazo występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. W zależności od pochodzenia wyróżniamy żelazo w formie hemowej i niehemowe. Różnią się one także biodostępnością.
Żelazo hemowe występuje w produktach zwierzęcych i zwykle z tych źródeł spożywamy najwięcej żelaza. Produkty bogate w żelazo hemowe to m.in.:
Inne produkty, w których znajdziemy żelazo hemowe to kurczak, indyk, wieprzowina oraz ryby (np.: łosoś, śledź, sardynka, tuńczyk).
Żelazo niehemowe znajdziemy w żywności pochodzenia roślinnego. Wśród produktów bogatych w żelazo niehemowe należy wymienić:
Spożywanie produktów roślinnych bogatych w żelazo jest szczególnie ważne dla osób, które nie spożywają mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Do takich osób należą np. weganie oraz pacjenci, których stan zdrowia nie pozwala na spożywanie produktów odzwierzęcych ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i ciężkostrawnej tkanki łączne.
Zdecydowanie lepiej przyswajalne jest żelazo hemowe. Aby żelazo niehemowe mogło być wchłonięte, najpierw zostaje przekształcone w przewodzie pokarmowym w żelazo hemowe. Z tego względu jego biodostępność jest 3 razy niższa niż żelaza hemowego.
Ponadto na wchłanianie żelaza wpływają inne składniki odżywcze spożywane w tym samym czasie. Dodanie do posiłku źródła witaminy C i kwasu mlekowego powoduje zwiększenie przyswajalności obu form żelaza. W praktyce oznacza to, że posiłki dostarczające żelazo powinny zawierać warzywa i owoce bogate w witaminę C (cytrusy, papryka, pomidor, brokuły, natka pietruszki) lub produkty fermentowane (jogurt, kefir, kiszonki).
Część produktów spożywczych może niestety zakłócać odpowiednie wykorzystanie spożywanego żelaza. Do takich składników należy alkohol, kawa, herbata, nabiał o dużej zawartości wapnia (np. sery podpuszczkowe).
Produkty zbożowe oraz nasiona roślin strączkowych zawierają kwas fitynowy, który także obniża przyswajalność tego pierwiastka. Warto o tym pamiętać zwłaszcza będąc na diecie bezmięsnej i dbać o większe spożycie produktów obfitujących w żelazo.
Podstawowym sposobem na wyleczenie niedoboru żelaza jest stosowanie diety zawierające zwiększoną ilość produktów bogatych w żelazo. W przypadku dużych niedoborów lub braku poprawy, mimo odpowiedniej diety, lekarz może zalecić suplementację żelaza.
Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na żelazo, nawet jeżeli ograniczamy spożycie produktów zwierzęcych, dzięki którym łatwiej jest utrzymać odpowiedni poziom spożycia tego składnika. Przykładem takiego sposobu żywienia jest dieta pełnowartościowa oferowana przez Instytut Zdrowia Sofra. Bazuje ona na świeżych, nieprzetworzonych produktach bogatych w niezbędne składniki odżywcze. Odpowiedni dobór produktów i techniki przygotowania posiłków pozwala zaspokoić zapotrzebowanie na składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Taki sposób żywienie zapobiega rozwojowi licznych chorób cywilizacyjnych oraz sprzyja zachowaniu optymalnej masy ciała.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .