Zdrowa dieta musi składać się także z tłuszczów, choć wiele osób błędnie uznaje je za zbędny składnik diety. Są one nie tylko źródłem energii, ale i ułatwiają wchłanianie witamin (A, D, E oraz K). Dlatego tłuszcze powinny stanowić nawet 35 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Oczywiście chodzi o ich odpowiedni dobór, czyli postawienie na wielonienasycone kwasy omega-3.
Do grupy kwasów omega-3 zaliczamy:
Jak wykazały badania, obecność kwasów omega-3 w diecie ma wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. Wśród właściwości kwasów omega-3 warto wymienić uczestnictwo w budowie błon komórkowych, co przekłada się na wspomaganie wzroku i zapobieganie występowaniu jego wad. Ponadto wykazano, że kwasy te działają antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Obecność kwasów w codziennych posiłkach ma także ogromne znaczenie dla zachowania prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Uważa się, że regularne jedzenie produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe znacząco obniża ryzyko zawału czy miażdżycy. A to jeszcze nie wszystko. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają bowiem na pracę mózgu.
Instytut Żywności i Żywienia wyznaczył normy spożycia kwasów z grupy omega-3:
Działanie kwasów omega-3 na odporność polega na wspieraniu układu immunologicznego. To oczywiste, że odporności nie jesteśmy w stanie zbudować z dnia na dzień, dlatego kluczowe jest uwzględnienie produktów zawierających kwasy omega-3 w jadłospisie. Szczególnie warto o tym pamiętać w przypadku osób młodych, których organizmy dopiero się rozwijają, ale także u starszych, bo kwasy omega-3 na odporność pomagają w walce z poważniejszymi chorobami.
Najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to tłuste ryby morskie, czyli m.in. makrela, łosoś lub sardynki, czy też słodkowodny pstrąg tęczowy. Dobrym pomysłem jest również spożywanie owoców morza - np. krewetek. Jeśli jednak nie jadamy ryb, to kwasy omega-3 znajdziemy w orzechach włoskich i nasionach chia, siemieniu lnianym oraz w nierafinowanych, zimnotłoczonych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, konopny czy rzepakowy. Z kolei weganie poza orzechami i tłuszczami roślinnymi, kwasy omega-3 znajdą również w algach.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .