Zdrowa dieta musi składać się także z tłuszczów, choć wiele osób błędnie uznaje je za zbędny składnik diety. Są one nie tylko źródłem energii, ale i ułatwiają wchłanianie witamin (A, D, E oraz K). Dlatego tłuszcze powinny stanowić nawet 35 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Oczywiście chodzi o ich odpowiedni dobór, czyli postawienie na wielonienasycone kwasy omega-3.
Do grupy kwasów omega-3 zaliczamy:
Jak wykazały badania, obecność kwasów omega-3 w diecie ma wpływ na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. Wśród właściwości kwasów omega-3 warto wymienić uczestnictwo w budowie błon komórkowych, co przekłada się na wspomaganie wzroku i zapobieganie występowaniu jego wad. Ponadto wykazano, że kwasy te działają antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Obecność kwasów w codziennych posiłkach ma także ogromne znaczenie dla zachowania prawidłowego ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Uważa się, że regularne jedzenie produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe znacząco obniża ryzyko zawału czy miażdżycy. A to jeszcze nie wszystko. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają bowiem na pracę mózgu.
Instytut Żywności i Żywienia wyznaczył normy spożycia kwasów z grupy omega-3:
Działanie kwasów omega-3 na odporność polega na wspieraniu układu immunologicznego. To oczywiste, że odporności nie jesteśmy w stanie zbudować z dnia na dzień, dlatego kluczowe jest uwzględnienie produktów zawierających kwasy omega-3 w jadłospisie. Szczególnie warto o tym pamiętać w przypadku osób młodych, których organizmy dopiero się rozwijają, ale także u starszych, bo kwasy omega-3 na odporność pomagają w walce z poważniejszymi chorobami.
Najlepsze źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to tłuste ryby morskie, czyli m.in. makrela, łosoś lub sardynki, czy też słodkowodny pstrąg tęczowy. Dobrym pomysłem jest również spożywanie owoców morza - np. krewetek. Jeśli jednak nie jadamy ryb, to kwasy omega-3 znajdziemy w orzechach włoskich i nasionach chia, siemieniu lnianym oraz w nierafinowanych, zimnotłoczonych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, konopny czy rzepakowy. Z kolei weganie poza orzechami i tłuszczami roślinnymi, kwasy omega-3 znajdą również w algach.
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .