Ogórek zielony jest dość niepozornym warzywem. Na pierwszy rzut oka można przypuszczać, że nie jest bardzo wartościowy. W większości składa się w wody, przez co zawartość składników odżywczych jest niewielka. Czy zatem zielony ogórek jest zdrowy? Jakie są właściwości ogórków zielonych?
Ogórek zielony to jedne z najczęściej wybieranych przez nas warzyw, szczególnie w okresie letnim, gdy dostępne są te gruntowe. Można je oczywiście kupić przez cały rok, jednak poza sezonem są to głównie ogórki szklarniowe.
Często pojawia się pytanie – ogórek to owoc czy warzywo? Odpowiedź nie jest prosta. Według klasyfikacji botanicznej ogórek jest owocem rozwijającym się z kwiatów. Natomiast w klasyfikacji kulinarnej uznawany jest za warzywo, ze względu na mało słodki smak i wykorzystywanie go zazwyczaj do przygotowania wytrawnych potraw.
Zielony ogórek to produkt, który wyróżnia się imponującą zawartością wody. Stanowi ona aż 95% ogórka, co wpływa na niską kaloryczność produktu. 100 g ogórka zielonego dostarcza raptem 15 kcal, przez co jest to jedno z najmniej kalorycznych warzyw. Spożywanie ogórków jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej. Łatwo można się nimi nasycić, jednocześnie spożywając bardzo małą ilość kalorii. Z tego względu są one idealnym dodatkiem do posiłku.
Ogórki stanowią źródło potasu, fosforu, wapnia. Dostarczają również do naszego organizmu witaminę K, C i β-karoten.
Duża ilość wody sprawia, że ogórki świetnie nawadniają organizm. Duża zawartość wody i niewielka węglowodanów sprawia, że ogórki są dobrym produktem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Ogórek zielony ma indeks glikemiczny równy 15. Oznacza to, że jego zjedzenie powoduje powolny i niewielki wzrost glukozy we krwi. Dlatego osoby z zaburzeniami glikemii mogą sięgać po ogórki bez obaw.
Ponadto ogórki zielone zawierają kukurbitacynę, czyli związek toksyczny, mający odstraszać gorzkim smakiem organizmy roślinożerne. Związek ten w ilościach występujących w ogórkach nie zagraża człowiekowi. Wręcz przeciwnie, substancja ta może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Oprócz najprostszego sposobu wykorzystania ogórka, w postaci dodatku do kanapek, produkt ten można używać na wiele innych sposobów.
Łatwym, a zarazem pysznym pomysłem na wykorzystanie zielonych ogórków jest przygotowanie ich w towarzystwie pomidora. Część osób obawia się połączenie tych produktów z powodu obecnego w ogórkach enzymu askorbinazy, rozkładającego witaminę C obecną w pomidorach, jednak wystarczy odrobinę zakwasić sokiem z cytryny lub dobrym octem, aby ten proces powstrzymać. Poza tym warto jednak pamiętać, że witamina C jest obecna w wielu warzywach i owocach, więc zjedzenie zielonego ogórka z pomidorem nie spowoduje od razu niedoboru tej witaminy.
Przepis na lekką sałatkę z pomidorów i ogórków zielonych jest bardzo prosty. Umyte ogórki należy obrać i pokroić na plasterki, przełożyć do miseczki i lekko posolić. Umyte pomidory należy pokroić w kostkę, dodać do odciśniętych z nadmiaru wody ogórków. Całość wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Do najbardziej popularnych przetworów należą ogórki kiszone. W wyniku fermentacji zielone ogórki zyskują unikalny smak oraz zwiększa się ich wartość odżywcza. Kiszone ogórki zawierają jeszcze więcej witaminy C niż świeże oraz zostają wzbogacone w kwas mlekowy, który jest korzystny dla naszego układu pokarmowego i odpornościowego.
Oprócz ogórków kiszonych i konserwowych warto przygotować na zimę także sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Świetnie nadaje się do obiadu, a dzięki pasteryzacji może być przechowywana nawet miesiącami.
Zielone ogórki, podobnie jak inne zielone warzywa, są produktem, którego nie powinno zabraknąć w menu podczas odchudzania. O tym, jak prawidłowo skomponować swój jadłospis podczas redukcji masy ciała, możesz dowiedzieć się podczas turnusu w jednym z Ośrodków Instytutu Zdrowia Sofra. W czasie pobytu skorzystasz nie tylko ze zbilansowanej, niskokalorycznej diety i konsultacji żywieniowych, ale również z wielu form aktywności fizycznej, które wspomagają utratę kilogramów.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .