Pestki słonecznika są nie tylko smacznym, ale również zdrowym dodatkiem uzupełniającym naszą dietę. Są cennym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dowiedz się, ile kcal mają pestki słonecznika oraz czy są korzystne także podczas odchudzania.
Pestki słonecznika, podobnie jak inne nasiona, są produktem o bardzo dużej gęstości odżywczej i energetycznej. 100 g pestek słonecznika dostarcza około 580 kcal.
Pestki słonecznika w około 50% składają się z tłuszczów, głównie są to jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białko i węglowodany stanowią po 20% zawartości pestek słonecznika. Produkt ten jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego (ponad 8% zawartości).
W związku z dużą ilością tłuszczu, pestki słonecznika zawierają także sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza E i A. Dostarczają również witaminę C i witaminy z grupy B. Zawartość składników mineralnych w pestkach słonecznika jest imponująca. Dostarczają sporo potasu, fosforu, selenu, magnezu i wapnia.
Dzięki dużej zawartości składników odżywczych pestki słonecznika są produktem wspomagającym nasze zdrowie.
Choć pestki słonecznika zawierają sporo energii, nie należy się ich obawiać nawet podczas odchudzania. Duża zawartość błonnika pokarmowego, białka i tłuszczu spowalnia wchłanianie potrawy zawierającej słonecznik, przez co dłużej odczuwamy nasycenie i później sięgniemy po kolejny posiłek. Ponadto białko jest bardzo korzystnym składnikiem podczas odchudzania, który przyspiesza metabolizm oraz dba o utrzymanie tkanki mięśniowej.
Bardzo ważne jest, aby nasiona roślin traktować jako dodatek do dania, a nie samodzielną przekąskę. Dzięki temu nie przesadzimy z ich ilością. Gotową potrawę wystarczy posypać 1 łyżką pestek słonecznika, aby czuć ich smak i wzbogacić swój jadłospis o cenne składniki. Taka porcja (10 g) pestek słonecznika zawiera 58 kcal.
Nie ma wielu przeciwwskazań do spożywania pestek słonecznika. Powinny na nie uważać osoby będące na diecie lekkostrawnej i niskotłuszczowej, odczuwające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, trzustki czy pęcherzyka żółciowego.
Myśląc o wprowadzeniu pestek słonecznika do swojej diety, należy pamiętać o odpowiednim sposobie ich wykorzystania. Nasiona te są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają zniszczeniu podczas podgrzewania. Zatem lepiej jest posypać pestkami gotowe danie niż dodać je w trakcie gotowania, a olej słonecznikowy podawać na surowo (np. w postaci sosu), zamiast smażyć na nim inne produkty.
Pestki słonecznika mogą być składnikiem wielu atrakcyjny potraw i dodatków. Można z ich udziałem przygotować pasty kanapkowe, dodać do domowego pesto z bazylii czy nawet przygotować masło słonecznikowe.
Pestki roślin, choć są w większości zbudowane z tłuszczów, posiadają również spore ilości białka. Mogą zatem uzupełniać dietę o ten składnik i warto po nie sięgać, zwłaszcza jeśli ograniczamy spożycie białka zwierzęcego i część produktów zbożowych, np. z powodu celiaki. Jeżeli poszukujesz diety, która nauczy Cię jak odpowiednio komponować taki jadłospis, skorzystaj z dostępnej w Instytucie Zdrowia Sofra diety bezglutenowej w wersji wegańskiej. Dieta ta ma korzystny wpływ na przebieg chorób o podłożu autoimmunologicznym, a dodatkowo dba o odpowiednią dawkę niezbędnych składników odżywczych.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .