Pestki słonecznika są nie tylko smacznym, ale również zdrowym dodatkiem uzupełniającym naszą dietę. Są cennym źródłem witaminy E zwanej witaminą młodości oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dowiedz się, ile kcal mają pestki słonecznika oraz czy są korzystne także podczas odchudzania.

PESTKI SŁONECZNIKA – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Pestki słonecznika, podobnie jak inne nasiona, są produktem o bardzo dużej gęstości odżywczej i energetycznej. 100 g pestek słonecznika dostarcza około 580 kcal.

Pestki słonecznika w około 50% składają się z tłuszczów, głównie są to jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białko i węglowodany stanowią po 20% zawartości pestek słonecznika. Produkt ten jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego (ponad 8% zawartości).

W związku z dużą ilością tłuszczu, pestki słonecznika zawierają także sporo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza E i A. Dostarczają również witaminę C i witaminy z grupy B. Zawartość składników mineralnych w pestkach słonecznika jest imponująca. Dostarczają sporo potasu, fosforu, selenu, magnezu i wapnia.

CZY PESTKI SŁONECZNIKA SĄ ZDROWE?

Dzięki dużej zawartości składników odżywczych pestki słonecznika są produktem wspomagającym nasze zdrowie.

  • Obecna w słoneczniku witamina E wpływa korzystnie nie tylko na młody wygląd naszej skóry, ale przede wszystkim chroni organizm przed chorobami wynikającymi z działania wolnych rodników tlenowych (m.in. miażdżycy, nowotworów).
  • Pestki słonecznika pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, ciśnienia tętniczego i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • Dzięki sporej dawce selenu produkt ten wspiera prawidłową pracę tarczycy.
  • Pestki słonecznika mają korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, obniżają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i insulinooporności.

PESTKI SŁONECZNIKA A ODCHUDZANIE

Choć pestki słonecznika zawierają sporo energii, nie należy się ich obawiać nawet podczas odchudzania. Duża zawartość błonnika pokarmowego, białka i tłuszczu spowalnia wchłanianie potrawy zawierającej słonecznik, przez co dłużej odczuwamy nasycenie i później sięgniemy po kolejny posiłek. Ponadto białko jest bardzo korzystnym składnikiem podczas odchudzania, który przyspiesza metabolizm oraz dba o utrzymanie tkanki mięśniowej.

Bardzo ważne jest, aby nasiona roślin traktować jako dodatek do dania, a nie samodzielną przekąskę. Dzięki temu nie przesadzimy z ich ilością. Gotową potrawę wystarczy posypać 1 łyżką pestek słonecznika, aby czuć ich smak i wzbogacić swój jadłospis o cenne składniki. Taka porcja (10 g) pestek słonecznika zawiera 58 kcal.

PESTKI SŁONECZNIKA – PRZECIWWSKAZANIA

Nie ma wielu przeciwwskazań do spożywania pestek słonecznika. Powinny na nie uważać osoby będące na diecie lekkostrawnej i niskotłuszczowej, odczuwające dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, trzustki czy pęcherzyka żółciowego.

JAK UŻYWAĆ PESTEK SŁONECZNIKA?

Myśląc o wprowadzeniu pestek słonecznika do swojej diety, należy pamiętać o odpowiednim sposobie ich wykorzystania. Nasiona te są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które ulegają zniszczeniu podczas podgrzewania. Zatem lepiej jest posypać pestkami gotowe danie niż dodać je w trakcie gotowania, a olej słonecznikowy podawać na surowo (np. w postaci sosu), zamiast smażyć na nim inne produkty.

Pestki słonecznika mogą być składnikiem wielu atrakcyjny potraw i dodatków. Można z ich udziałem przygotować pasty kanapkowe, dodać do domowego pesto z bazylii czy nawet przygotować masło słonecznikowe.

PESTKI SŁONECZNIKA JAKO ŹRÓDŁO BIAŁKA

Pestki roślin, choć są w większości zbudowane z tłuszczów, posiadają również spore ilości białka. Mogą zatem uzupełniać dietę o ten składnik i warto po nie sięgać, zwłaszcza jeśli ograniczamy spożycie białka zwierzęcego i część produktów zbożowych, np. z powodu celiaki. Jeżeli poszukujesz diety, która nauczy Cię jak odpowiednio komponować taki jadłospis, skorzystaj z dostępnej w Instytucie Zdrowia Sofra diety bezglutenowej w wersji wegańskiej. Dieta ta ma korzystny wpływ na przebieg chorób o podłożu autoimmunologicznym, a dodatkowo dba o odpowiednią dawkę niezbędnych składników odżywczych.