Polifenole są drogocennymi składnikami zawartymi w roślinach, zmniejszającymi ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób i wspomagającymi utrzymanie prawidłowej masy ciała. Organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie syntezować, dlatego należy je codziennie dostarczać wraz z dietą. Dowiedz się gdzie jest najwięcej polifenoli i jak wpływają na organizm człowieka.
Polifenole to rodzaj związków chemicznych, które są naturalnie dostępne w wielu produktach roślinnych. Ich cechą charakterystyczną jest występowanie w cząsteczce co najmniej jednego pierścienia aromatycznego oraz grup hydroksylowych, dzięki którym polifenole są antyoksydantami.
Produkty zawierające polifenole, oprócz właściwości przeciwutleniających, wykazują również działanie przeciwzapalne, przeciwagregacyjne i przeciwmutagenne. Zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. miażdżycy, zaburzeń lipidów, nadciśnienia tętniczego), zespołu metabolicznego, nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.
Polifenole można podzielić ze względu na ilość pierścieni aromatycznych występujących w danym związku i elementów łączących. Na tej podstawie wyróżniamy:
Polifenole to związki szeroko dostępne. Źródłem polifenoli są:
Produkty te różnią się rodzajem zawartych składników oraz ilością.
Do najbardziej popularnych flawonoidów należy kwercetyna, będąca flawonolem występującym m.in.: w kapuście, czerwonej cebuli, żółtej papryce, owocach jagodowych.
Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi. Łatwo rozpoznać produkty zawierające antocyjany ze względu na ich różową, czerwoną, niebieską i fioletową barwę. Występują w takich produktach jak np.: jagody, wiśnie, truskawki, aronia, jeżyny, maliny, porzeczki, bakłażan, czerwona kapusta, rzodkiewka.
Najbardziej cenionym związkiem z grupy stilbenów jest resweratrol, który m.in. pozytywnie wpływa na długość życia. Związek ten występujący w czerwonych winogronach i czerwonym winie.
Lignany są określane mianem fitoestrogenów. Znajdziemy je przede wszystkim w sezamie, siemieniu lnianym i olejach z nich powstałych, a także w brokułach, brukselce i orzechach nerkowca.
Polifenole obecne w żywności nie są składnikami, które pozwolą na utratę kilogramów bez dodatkowych starań. Jednak stosowanie produktów zawierających polifenole, w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną, może wspomóc redukcję masy ciała.
Produkty bogate w polifenole nie tylko mają wzmacniać efekty diety, ale przede wszystkim chronić organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi, których produkcja może być zwiększona w związku z restrykcyjną dietą.
Chcąc stosować dietę bogatą w polifenole nie trzeba wybierać tylko kilku produktów, które są największych ich źródłem. Spożywając żywność różnego rodzaju, o różnej barwie, jesteśmy w stanie zaspokoić swoje zapotrzebowanie na polifenole i inne cenne składniki odżywcze.
Należy pamiętać o dużej ilości warzyw w diecie (4-5 porcji dziennie), codziennej dawce owoców (1-2 porcjach), bazowaniu na pełnowartościowych produktach zbożowych oraz ograniczeniu odzwierzęcych źródeł białka na rzecz nasion roślin strączkowych, orzechów i pestek. Warto także sięgać po napary np. z zielonej, białej i czerwonej herbaty, które stanowią bogate źródło polifenoli.
Duża ilość polifenoli jest ważna również w okresie zwiększonego ryzyka infekcji. Prowadzona w Instytucie Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory wspomaga utrzymanie równowagi i zwiększa odporność organizmu. Jest pomocna podczas powrotu do zdrowia po przebytych chorobach, w tym po COVID-19. Jadłospis bazujący na nieprzetworzonych, wartościowych produktach pozwala nasycić organizm cennymi składnikami odżywczymi i przywrócić dobre samopoczucie.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .