Choroba refluksowa, w pełnej nazwie znana jako refluks żołądkowo-przełykowy, to dolegliwość powodująca cofanie się treści pokarmowej i soków żołądkowych do przełyku. Forum Medycyny Rodzinnej podaje, że cierpi na nią nawet około 20-40% osób dorosłych w krajach wysoko uprzemysłowionych. Równocześnie uznaje się ją za jedno z najczęściej występujących schorzeń górnego odcinka przewodu pokarmowego. Po czym rozpoznać tę chorobę? Za typowe objawy refluksu uważa się: zgagę, pieczenie w okolicy mostka, poczucie kwaśnego smaku w ustach, odbijanie się oraz nudności.
Uciążliwe objawy refluksu utrudniają codzienne funkcjonowanie. Oprócz leczenia środkami farmakologicznymi, decydujące znaczenie przy refluksie ma odpowiednia dieta, przekładająca się na jakość życia. Osoby cierpiące na chorobę refluksową powinny unikać produktów zwiększających wydzielanie soków żołądkowych, takich jak: kawa, czekolada, cytrusy czy alkohol. Niekorzystnie wpływają też produkty wysokoprzetworzone oraz smażone, tłuste, odsmażane i pikantne potrawy. Dieta na refluks charakteryzuje się częstszym spożywaniem posiłków, ale za to w mniejszych porcjach. Jakie produkty rekomendują lekarze? Te wysokobiałkowe, tj. przetwory mleczne, drób, wołowinę i chude ryby. Dlaczego? Ponieważ podnoszą ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, a tym samym zapobiegają cofaniu się treści żołądkowej. Natomiast bezpośrednio po posiłku zaleca się nieprzyjmowanie pozycji leżącej.
Bez wątpienia przy wystąpieniu jakichkolwiek objawów refluksu lub dolegliwości ze strony przełyku, konieczna jest wizyta u lekarza, aby zapobiec potencjalnie rozwijającej się chorobie. Ten skieruje najpierw na badanie diagnostyczne (w rozpoznaniu refluksu wykonuje się najczęściej gastroskopię), a następnie rozpisze przebieg leczenia. Jeżeli chodzi o zmianę stylu życia i dietę, kluczowa jest nasza postawa – konsekwencja i regularność. Najlepiej, aby dietę na refluks przygotował nam specjalista – dietetyk. Później potrzebna jest już tylko nam samodyscyplina, dzięki której efekty leczenia i lepsze samopoczucie będą szybko zauważalne. Specjalną propozycję dla osób zmagających się z refluksem na co dzień ma Instytut Sofra, posiadający swoje ośrodki w Karpaczu oraz Mielnie.
Instytut Sofra proponuje kuracje odchudzające i zdrowotne w oparciu o prawidłowo dobraną dietę. Oprócz odpowiedniego wyżywienia w ośrodkach Instytutu, na odwiedzających czekają specjaliści i terapeuci zajmujący się diagnostyką oraz wykonywaniem zabiegów. Możliwe są również indywidualne konsultacje z dr Ewą Dąbrowską – autorytetem z dziedziny zdrowego odżywiania. Dla osób cierpiących na refluks interesującą propozycją może być kuracja z dietą pełnowartościową z produktami o potencjale antyoksydacyjnym. Bazuje ona na świeżych produktach bogatych w pełnowartościowe białko. Odpowiednia dieta przy refluksie to prosty i skuteczny krok, który z pewnością pomoże przywrócić radość z jedzenia.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .