Miód polecany jest od wieków jako cenny składnik naszej diety. Wykorzystujemy go nie tylko w kuchni, ale również w kosmetologii i medycynie. Należy jednak pamiętać, że jest on źródłem cukrów prostych, które wpływają niekorzystnie na organizm człowieka. Zatem czy miód jest zdrowy? Jaki miód wybrać na odchudzanie?
Naturalny miód jest produktem wytworzonym przez pszczoły. Podstawowymi składnikami miodu są cukry proste (glukoza i fruktoza). Stanowią one około 70-80% zawartości miodu. Pozostałe składniki obecne w miodzie to m.in.: woda, inne cukry, kwasy organiczne, polifenole, witaminy, składniki mineralne oraz substancje lotne. Aby składniki te nie uległy zniszczeniu, miodu nie można podgrzewać powyżej temperatury 40°C.
Miód jest wytwarzany ze spadzi lub nektaru kwiatowego. Na tej podstawie można wyróżnić następujące rodzaje miodu:
Miody te charakteryzują się różnym smakiem i zapachem oraz właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości prozdrowotne miodu są zróżnicowane i wynikają ze składników obecnych w nektarze lub spadzi. Warto zatem wybrać miód, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom.
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się nowozelandzki miód manuka, który powstaje z nektaru drzewa herbacianego. Miód manuka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Jest używany wspomagająco w leczeniu chorób układu pokarmowego, oddechowego oraz skóry. Podobne właściwości zdrowotne zawierają polskie miody, w szczególności spadziowy, gryczany i wrzosowy.
Miód spadziowy jest niestety rzadziej wybieranym miodem. Ma charakterystyczny, intensywny smak. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, antybiotyczne i antyoksydacyjne. Warto go stosować w zakażeniach bakteryjnych, grzybiczych, do obniżania kwasowości soku żołądkowego oraz na poprawę gojenia ran.
Miód wykorzystuje się nie tylko w walce z infekcjami. Miód rzepakowy, gryczany i lipowy pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego. Wspomagają one leczenie nadciśnienia tętniczego i choroby niedokrwiennej serca. Cukry proste obecne w miodzie stanowią łatwo dostępną energią dla pracy mięśnia sercowego.
Miód zawiera sporą dawkę cukrów prostych i ogólnie nie jest produktem zalecanym dla osób z cukrzycą. Jednak nie każdy miód posiada taki sam indeks glikemiczny (IG). IG miodu akacjowego i gryczanego jest niższy, co oznacza, że wzrost poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu nie jest gwałtowny. Miody te mogą być zatem spożywane sporadycznie i w umiarkowanych ilościach także przez osoby z zaburzeniami glikemii.
Miód w większości składa się z cukru i jest produktem o znacznej kaloryczności. 100 g miodu dostarcza około 300-320 kcal. Oznacza to, że łyżka miodu o masie 25 g jest źródłem 75-80 kcal.
Jeżeli miód jest wliczony do wartości energetycznej diety, to nie będzie wpływał negatywnie na proces odchudzania. Podczas diety redukcyjnej można go używać w celu zaspokojenia chęci na słodycze. Nawet niewielka ilość pomoże odmienić smak potrawy. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze. Nadmiar cukrów prostych w diecie przyczynia się gwałtownych wahań glukozy we krwi, a w efekcie do napadów głodu, w szczególności wzmożenia ochoty na słodkie produkty.
Chcąc wzmocnić swoją odporność i prawidłową pracę organizmu, warto zadbać o odpowiednią dawkę cennych składników odżywczych. Prowadzona w Instytucie Zdrowia Sofra dieta pełnowartościowa wzbogacona o antyoksydanty i immunomodulatory pozwoli wzmocnić odporność oraz złagodzić skutki silnego stresu i wcześniejszych błędów żywieniowych. Dieta ta oparta jest na produktach, które, podobnie jak miód, stanowią bogate źródło witamin, minerałów i substancji biologicznie czynnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .