Siemię lniane jest określane mianem super żywności. To produkt o wielu właściwościach prozdrowotnych, ceniony w leczeniu i zapobieganiu licznych dolegliwości. Można spożywać go w postaci napoju lub dodawać do różnych dań. Kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem? Na co dokładnie pomaga siemię lniane?

Wartość odżywcza siemienia lnianego

Siemię lniane jest produktem o sporej kaloryczności, która wynosi 530 kcal na 100 g produktu. Wynika to z dużej zawartości tłuszczów, które stanowią około 1/3 masy ziaren. Co ważne, połowę z nich stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

Nieco mniej niż tłuszczu, czyli około 28% masy siemienia lnianego stanowi błonnik pokarmowy. Nasiona te są także dobrym źródłem białka, a jego zawartość wynosi około 25%.

Oprócz tego siemię lniane posiada wiele witamin, w tym wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz składniki mineralne takie jak m.in.: potas, magnez, wapń, selen, cynk, żelazo.

Siemię lniane – właściwości

Bardzo dużą korzyścią ze spożywania siemienia lnianego jest dostarczenie do organizmu kwasów z rodziny omega-3, które m.in. wspomagają odporność, pracę mózgu i prawidłowe widzenie.

Siemię lniane wpływa pozytywnie na stężenie lipidów we krwi. Reguluje poziom ciśnienia tętniczego, insuliny i glukozy we krwi. Składnik ten jest zatem nieodzownym elementem leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego, insulinooporności i cukrzycy.

Zawarte w siemieniu składniki wspomagają osiągnięcie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto je wprowadzić do jadłospisu osób z nadwagą, otyłością i zespołem metabolicznym.

Siemię lniane posiada właściwości antyoksydacyjne oraz antynowotworowe, obniża ryzyko wystąpienia chorób o podłożu zapalnym oraz osteoporozy. Białko pochodzące z siemienia lnianego jest wysokowartościowe i dlatego warto stosować je na diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Siemię lniane działa także zbawiennie na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Śluz, który wytwarza się po zalaniu nasion wrzątkiem lub gotowaniu działa ochronnie na przewód pokarmowy. Produkt ten reguluje również rytm wypróżnień.

Jak zaparzać siemię lniane?

Najlepiej spożywać siemię lniane po zmieleniu, dzięki temu uzyskujemy lepszy dostęp do zawartych w nim składników odżywczych. 1-2 łyżki mielonego siemienia lnianego należy zalać gorącą wodą i po zamieszaniu odstawić na co najmniej 15 minut. Napój przybierze formę kisielu.

Do mielenia siemienia lnianego możesz użyć młynka do kawy, silnego blendera lub ewentualnie moździerza. Najlepiej od razu je wykorzystać. Kupowanie już zmielonego lnu nie jest najlepszym rozwiązanie, ponieważ zwykle sprzedawany jest w postaci odtłuszczonej, a jego długotrwałe przechowywanie jeszcze bardziej obniża wartość odżywczą.

Z całych ziaren też możesz przygotować taki napój. Wystarczy gotować ziarna na małym ogniu 10-15 minut, a następnie przecedzić przez sitko, tak, aby uzyskać czysty płyn.

Czy siemię lniane można pić na noc?

Siemię lniane można pić zarówno rano, jak i wieczorem. W obu przypadkach stworzony napój będzie korzystnie działa na zdrowie. Picie siemienia lnianego na czczo będzie działało osłaniająco na żołądek. Z kolei wypicie siemienia lnianego na noc będzie wspomagać prawidłową pracę jelit, zapobiegając zaparciom.

Siemię lniane – przeciwwskazania

Do przeciwwskazań spożywania siemienia lnianego należy alergii na ten produkt oraz niektóre schorzenia układu pokarmowego, takie jak np. choroby zapalne, uchyłkowatość jelita. Nasiona mogą dodatkowo podrażnić zmieniony chorobowo odcinek przewodu pokarmowego. Ponadto należy zachować szczególną ostrożność w spożywaniu siemienia podczas leczenia przeciwzakrzepowego.

Nasiona i pestki – czy warto je spożywać?

Nasiona i pestki świetnie uzupełniają dietę. Znajdziesz je m.in. w diecie pełnowartościowej obecnej w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra. Dieta ta łączy w sobie składniki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, immunomodulującym. Obfituje w wartościowe białko, zdrowe tłuszcze, odpowiednią ilość błonnika pokarmowego i innych składników odżywczych. Taki sposób żywienia pozwala oczyścić i wzmocnić organizm, pomaga w powrocie do zdrowia po ciężkich chorobach i zapobiega powstawaniu kolejnych infekcji.