Choć niejednokrotnie obwiniamy tłuszcze za rozwój otyłości i licznych chorób, nie należy ich wykluczać ze swojego menu. Stanowią one grupę związków niezbędnych do prawidłowego działania organizmu. Warto dowiedzieć się gdzie znajdziemy zdrowe tłuszcze i jak wpleść je do własnej diety.
Tłuszcze, obok białek i węglowodanów, stanowią główny składnik pokarmowy człowieka. Pełnią wiele ważnych funkcji, m.in.:
Podstawową klasyfikacją tłuszczów jest podział ze względu na rodzaj i liczbę podwójnych wiązań w łańcuchu węglowym. W ten sposób możemy podzielić je na:
Można je także podzielić ze względu na źródła tłuszczu w diecie. Wyróżniamy:
Nasycone kwasy tłuszczowe posiadają wyłącznie pojedyncze wiązania. Znajdziemy je głównie w produktach odzwierzęcych, choć oczywiście występują również w roślinach.
Produkty bogate w tłuszcze nasycone to:
Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie nie jest korzystny dla zdrowia. Powodują zwiększenie cholesterolu ogółem, w tym lipoprotein frakcji LDL, które określane są mianem złego cholesterolu. Wraz z ich wzrostem zwiększa się ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe posiadają co najmniej jedno wiązanie podwójne. Są to głównie tłuszcze roślinne, ale ich źródłem są także ryby i w niewielkich ilościach inne produkty odzwierzęce. Tłuszcze nienasycone dzielimy dodatkowo na jednonienasycone i wielonienasycone.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe są obecne w wielu produktach roślinnych, zwłaszcza takich jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznik, sezam, orzechy laskowe, arachidowe, migdały, pistacje, awokado. W odróżnieniu od tłuszczów nasyconych mają neutralny lub korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególną uwagę należy zwrócić na kwasy z rodziny omega-3, których źródłem są np.:
Kwasy omega-3 wykazują wiele korzystnych właściwości, m.in.:
Według Polskich Norm Żywienia spożycie tłuszczów nasyconych należy ograniczyć do minimum. Oznacza to, że należy unikać produktów obfitujących w tłuszcze nasycone, a ich jedynym źródłem mogą być zwierzęce produkty niskotłuszczowe, takie jak chude mięso i nabiał.
W codziennym jadłospisie powinny dominować tłuszcze nienasycone. Należy szczególnie dbać o odpowiednie spożycie kwasów omega-3. W tym celu zaleca się, aby zjadać 2 porcje tłustych ryb tygodniowo. W niektórych przypadkach można rozważyć dodatkową suplementację.
Świetnym modelem żywienia, który dba o odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, jest dieta śródziemnomorska. Zawiera ona nieprzetworzone produkty roślinne, ryby, owoce morza i ogranicza spożycie produktów odzwierzęcych, zwłaszcza mięsa. Jest to dieta najbardziej polecana w profilaktyce i leczeniu m.in. chorób układu krążenia, otyłości, chorób neurodegeneracyjnych. Dietę śródziemnomorską znajdziesz w ofercie Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .