Wybieranie zbyt restrykcyjnych diet odchudzających, które obiecują spektakularne efekty, jest bardzo ryzykowne. Zwykle są one niefizjologiczne i nie odpowiadają potrzebom organizmu, a redukcja wagi spowodowana ich stosowaniem wynika głównie z utraty wody i tkanki mięśniowej. Znaczne ograniczenie kaloryczności diety i wykluczenie niektórych produktów z codziennego menu może prowadzić do niedoborów pokarmowych, osłabienia, problemów z koncentracją, a nawet zaburzeń hormonalnych. Zdrowa dieta odchudzająca pozwala na utratę kilogramów w taki sposób, który nie zaburza funkcjonowania organizmu. Ponadto może wpływać korzystnie na leczenie wielu chorób. Przykładem jest nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca, cukrzyca czy insulinooporność.
Zdrowe odchudzanie najlepiej zacząć od poznania swojego aktualnego sposobu żywienia. Wiele osób nie potrzebuje ścisłego liczenia kaloryczności diety, aby schudnąć. Zmiana wyborów żywieniowych często przynosi pierwsze rezultaty. Zapisywanie produktów, które zjadamy przez cały dzień, pozwala dobrze zrozumieć nasz sposób odżywiania. Należy notować wszystko, łącznie z ilością, np.: 2 kromki chleba, szklanka mleka. Przygotowane w ten sposób notatki warto dokładnie przejrzeć i porównać z zasadami zdrowego żywienia. To one powinny stanowić podstawę zdrowego odchudzania.
Zdrowa dieta odchudzająca powinna składać się z regularnych posiłków. Do ich przygotowania należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe w postaci razowego pieczywa, grubych kasz, płatków zbożowych. Potrawy powinny być uzupełniane przez dużą ilość warzyw, w mniejszej ilości przez owoce. Większość warzyw ma niewiele kalorii, więc mogę być spożywane praktycznie bez ograniczeń.
Aby posiłki były wartościowe i nie dochodziło do spalania tkanki mięśniowej, konieczne jest dostarczenie odpowiedniej ilości białka. Należy pamiętać, że znajduje się ono nie tylko w produktach odzwierzęcych, ale również w roślinach, takich jak suche nasiona roślin strączkowych czy produkty zbożowe.
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego, warto wybierać te chude, a tłuszcz w diecie powinien pochodzić głównie z roślin (zawierają go oleje roślinne (najlepiej nierafinowane i zimnotłoczone) ,oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado, oliwki). Cenne kwasy tłuszczowe znajdują się również w rybach.
Zdrowa dieta odchudzająca powinna wykluczać żywność wysokoenergetyczną w postaci słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych napojów czy alkoholu. Należy wypijać duże ilości niesłodzonych płynów (minimum 1,5-2 l dziennie), w tym głównie wodę, a w mniejszych ilościach herbatę lub kawę.
Mając trudności z samodzielnym ustaleniem zdrowej diety odchudzającej, warto skorzystać z pomocy dietetyka. Specjaliści z Ośrodków Instytutu Zdrowia Sofra dbają nie tylko o prawidłowe menu w czasie pobytu, ale również uczą, jak powinien wyglądać zdrowy model żywienia. Zasady zdrowego odchudzania są dobrane tak, aby utrata masy ciała nie powodowała negatywnych skutków zdrowotnych. Zdrowa dieta odchudzająca pozwala na utratę tkanki tłuszczowej, a utrwalenie zdrowych nawyków w codziennym życiu pozwala na utrzymanie zredukowanej masy ciała na stałym poziomie.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .