Tłuszcze posądzane są często o powodowanie otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów są takie same. Niektóre z nich mają odwrotne działanie i są niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kluczem do zdrowia nie jest eliminacja tłuszczów z diety, lecz odpowiedni ich wybór.
Tłuszcze to związki nazywane inaczej lipidami. Są jednym z głównych składników organizmu, wchodzą w skład naszych komórek, a ich spożycie powinno zwykle pokrywać około 25-35% wartości energetycznej diety.
Tłuszcze pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, takich jak np. magazynowanie energii, utrzymywanie ciepła oraz amortyzację kości i narządów wewnętrznych. Tkanka tłuszczowa uczestniczy w wytwarzaniu hormonów. Ponadto tłuszcze są potrzebne do zapewnienia odpowiedniej przyswajalności witamin A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Brak tłuszczu w diecie, nawet przy suplementacji tych witamin, nie pozwoli na uzupełnienie ich niedoborów w organizmie.
Nie każde tłuszcze będą wpływały na organizm w ten sam sposób. Warto wziąć pod uwagę podział tłuszczu ze względu na rodzaj i ilość podwójnych wiązań w cząsteczce. W ten sposób tłuszcze dzielimy na nasycone i nienasycone. Wśród tłuszczów nienasyconych wyróżniamy jednonienasycone i wielonienasycone.
Nienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważne dla prawidłowego działania komórek układu nerwowego (w tym mózgu), wzroku oraz dla zachowania odporności. Wpływają także na układ sercowo-naczyniowy. Tłuszcze nienasycone regulują stężenia lipidów we krwi, obniżają cholesterol frakcji LDL (nazywany złym cholesterolem) i podnoszą cholesterol frakcji HDL (nazywany dobrym cholesterolem). Dzięki temu zapobiegają powstawaniu zatorów, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zawału serca i udaru mózgu.
Nasycone kwasy tłuszczowe powinny być ograniczone w naszej diecie, ze względu na niekorzystny wpływ na zdrowie. Podnoszą cholesterol frakcji LDL oraz cholesterol ogółem. Ich nadmierne spożywanie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia będących jednym z głównych przyczyn zgonów. W celach profilaktycznych wskazane jest ograniczenie tych tłuszczów w diecie do ilości odpowiadającej 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego danej osoby.
Jest bardzo wiele produktów pochodzenia roślinnego będących bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, np.:
Oprócz roślin, innym cennym źródłem zdrowych tłuszczów w diecie są ryby. Mowa przede wszystkim o tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, śledź, makrela, halibut czy szprot. Zawierają one cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które m.in.: uczestniczą w przekazywaniu impulsów nerwowych, wspomagają aktywność mózgu oraz proces widzenia. Są one szczególnie ważne u dzieci ze względu na trwający rozwój. Kwasy omega-3 występują również w oleju rzepakowym, orzechach włoskich, siemieniu i oleju lnianym oraz algach.
Chcąc, aby w naszej diecie dominowały zdrowe tłuszcze, konieczne jest znaczne ograniczenie spożywania produktów zawierających tłuszcze nasycone. Zatem wskazana jest wybieranie wśród produktów odzwierzęcych chudego mięsa i wędlin, chudego lub półtłustego nabiału oraz unikanie serów podpuszczkowych, pleśniowych, topionych oraz tłustych mięs i przetworów mięsnych (parówek, kiełbas). Z diety należy wykluczyć boczek, słoninę, smalec, łój. Konieczne jest ograniczenie spożycia jaj i masła. W przepisach, zamiast tych produktów, należy stosować dodatek zdrowych tłuszczów.
Jadłospisy komponowane przez dietetyków z Instytutu Zdrowia Sofra są świetnym przykładem tego, jak zadbać o prawidłowy dobór zdrowych kwasów tłuszczowych. Diety te są korzystne dla osób z zaburzeniami poziomu cholesterolu, miażdżycą, osób otyłych i mających wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz wszystkich innych, które chcą zachować zdrowie na długie lata.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .