Witamina A jest ważnym składnikiem naszej diety. Mimo że jej niedobór zwykle występuje rzadko, to warto pamiętać, że zaburza prawidłową pracę wielu narządów i układów. Za co odpowiada witamina A? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę i jak je pokryć?
Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni w organizmie wiele ważnych funkcji:
Przeciwutleniające właściwości witaminy A sprawiają, że jest ona składnikiem ograniczającym stres oksydacyjny, który prowadzi do rozwoju stanów zapalnych w organizmie oraz rozwój wielu chorób, takich jak m.in. nowotwory i miażdżyca.
Witamina A jest stosowana w leczeniu trądziku (normalizuję pracę gruczołów łojowych, ogranicza zmiany zapalne i rozwój bakterii). Stosowana zewnętrznie wspomaga gojenie ran i łagodzi nadmierną suchość.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A zależy od wielu czynników. Zwiększa się u osób z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego, podczas stosowania diet niskotłuszczowych, przedłużających się infekcji oraz w okresie ciąży i laktacji.
Zalecane dzienne spożycie witaminy A wyrażone w µg równoważnika retinolu w poszczególnych grupach osób prezentuje się następująco:
Niedobór witaminy A zwykle związany jest z niedożywieniem, zaburzeniami odżywiania, wchłaniania i pracy trzustki oraz innymi przewlekłymi chorobami. Narażone są również wcześniaki, które nie zdążyły osiągnąć wystarczających zapasów tej witaminy.
Niedobór witaminy A powoduje:
Nadmiar witaminy A również nie jest obojętny dla zdrowia. Występuje głównie z powodu zbyt dużego spożycia retinolu, do którego dochodzi najczęściej wskutek suplementacji. Duże dawki tej witaminy są kumulowane w organizmie i mają toksyczne działanie.
Przy hiperwitaminozie dochodzi do powiększenia wątroby, zwiększonej pobudliwości, rozwoju zmian skórnych, obniżenia gęstości mineralnej kości. Osoby ze zbyt wysokim stężeniem witaminy A cierpią na bóle głowy, utratę apetytu, zmęczenie i nadmierne wypadanie włosów.
Nadmiar witaminy A działa także teratogennie, co oznacza, że jest toksyczny dla rozwijającego się zarodka i płodu. Może spowodować występowanie groźnych wad rozwojowych. Z tego względu kobiety w ciąży i planujące ciąże powinny unikać produktów o najwyższej zawartości retinolu oraz dodatkowej suplementacji, która nie została zalecona przez lekarza.
W roślinach witamina A występuje w postaci karotenoidów, które stanowią jej prowitaminę. Główną prowitaminą jest beta-karoten, który w dużych ilościach znajdziemy w produktach o pomarańczowej, czerwonej i zielonej barwie, takich jak:
Witamina A w formie retinolu i jego pochodnych występuje w największych dawkach w podrobach. Spore ilości znajdziemy także w jajach, serach żółtych, topionych, maśle, mięsie, w tłustych rybach, drobiu i pozostałych produktach nabiałowych.
Zdrowa, zbilansowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, bez ryzyka jej przedawkowania. Jeżeli nie radzisz sobie z odpowiednim komponowaniem menu lub cierpisz dodatkowo na przewlekłe schorzenia, skorzystaj z pomocy dietetyków Instytutu Zdrowia Sofra.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .