O diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej krąży wiele mitów. Niektórzy uważają, że drastycznie obniżona liczba spożywanych kalorii może spowodować problemy ze zdrowiem, a inni wskazują na jej pozytywny wpływ na organizm. Jakie zalety ma dieta Ewy Dąbrowskiej? Czy należy bać się jej wad? Dowiedz się więcej o poście, o którym sama jego autorka mówi jako o remedium na problemy ze zdrowiem.
Dieta Dąbrowskiej, czyli wykorzystanie naturalnych zdolności organizmu
Dieta warzywno-owocowa – wady
Detoks Dąbrowskiej – co można jeść w tym czasie i jakie produkty są zabronione na tej diecie?
Smaczny jadłospis na diecie dr Dąbrowskiej
Ludzki organizm jest tak skonstruowany, aby mógł poradzić sobie nawet w bardzo trudnych warunkach. Niekomfortową sytuacją jest dla niego mniejsza podaż kalorii, niż wynika to z jego zapotrzebowania energetycznego. Jednak i w tej sytuacji jest w stanie bez większego problemu podtrzymywać funkcje życiowe. To, co się dzieje wtedy w organizmie, służy także jego regeneracji – wykorzystała to Ewa Dąbrowska, czyli polska lekarka i autorka słynnej diety owocowo-warzywnej.
Komórki w organizmie nieustannie umierają wskutek uszkodzeń, zakażeń lub po prostu wieku. Są też takie, które wymykają się spod kontroli i mimo że ich struktura jest zaburzona, ciągle się dzielą, należą do nich m.in. komórki rakowe. Wywołują różne choroby nowotworowe. Zarówno uszkodzone organelle komórkowe, jak i martwe komórki muszą być usunięte z organizmu. Aby zintensyfikować i przyspieszyć ten proces, można zastosować dietę dr Ewy Dąbrowskiej. W jaki sposób pomaga oczyścić organizm oraz pozbyć się uszkodzonych i martwych komórek?
Post wykorzystuje naturalną zdolność organizmu do utrzymywania za wszelką cenę funkcji życiowych. Kilkaset kalorii to o wiele za mało, aby wszystkie jego układy mogły funkcjonować prawidłowo. Jednak właśnie taką kaloryczność mają łącznie wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia przez osobę na diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej. Dlatego organizm szuka alternatywnych źródeł energii. Pochodzi z przemian uszkodzonych i martwych struktur komórkowych. Zdrowe komórki pochłaniają te obumarłe i z zaburzoną budową. Powstaje wtedy glukoza – źródło energii dla organizmu. Proces ten nazywa się autofagią. To odżywianie endogenne, podczas którego organizm „pożera sam siebie”.
Efektem tego procesu jest detoks. Organizm jest oczyszczany z uszkodzonych komórek, a w ich miejsce pojawiają się nowe prawidłowo zbudowane. Dlatego sama autorka postu owocowo-warzywnego mówi, że jej dieta to dieta oczyszczająco-normalizująca – pomagająca przywrócić równowagę organizmu.
Sirtuiny to białka odkryte w latach 80. ubiegłego wieku. Od tego czasu są przedmiotem wnikliwych badań, ale wiadomo już, że ich rola w organizmie jest nie do przecenienia. Sirtuiny biorą udział w regulacji cyklu komórkowego, metabolizmu energetycznego oraz w procesie różnicowania się komórek, apoptozy oraz odpowiedzi komórek na stres (m.in. oksydacyjny, energetyczny czy indukowany promieniowaniem ultrafioletowym).
Białka te:
pomagają wyciszyć aktywność genów starzenia – te geny wywołują m.in. schorzenia charakterystyczne dla podeszłego wieku – np. choroby Alzheimera i Parkinsona;
wspomagają mechanizmy regeneracji uszkodzonego DNA – pełnią funkcje naprawcze w organizmie;
regulują metabolizm lipidów i glukozy, co jest ważne z perspektywy profilaktyki chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza cukrzycy i schorzeń układu krwionośnego.
Sirtuiny znajdują się w jądrach komórkowych, aby mogły spełniać swoje funkcje, należy je aktywować w odpowiedni sposób. Takie możliwości mają związki chemiczne znajdujące się w niektórych spożywanych pokarmach. Należą do nich resweratrol, fenistyna, daidzeina, genisteina, gingerol i hesperydyna. Jednak najsilniejszym aktywatorem sirtuin jest resweratrol obecny w czerwonym winie, w skórce i w pestkach czerwonych winogron oraz morwy czarnej.
Innym sposobem na aktywowanie tych ważnych białek jest głodówka. Zauważono, że długotrwałe ograniczenie podaży kalorii w diecie (w zakresie od 30 do 50% w stosunku do dziennego zapotrzebowania) prowadzi do spowolnienia procesów starzenia i przedłuża życie wielu organizmów. Dotyczy to muszek owocowych, nicieni, gryzoni oraz ssaków naczelnych. Wniosek? Dieta warzywno-owocowa Ewy Dąbrowskiej to także dieta młodości wspomagająca metabolizm cukrów i tłuszczów w organizmie.
Ewa Dąbrowska podkreśla, że jej post to nie dieta odchudzająca, ale jednocześnie podaje dane dotyczące szybkości redukcji kilogramów u stosujących ją osób. Wskazuje, że organizm reguluje szybkość chudnięcia – na początku diety traci się więcej, bo średnio 0,5 kg na dzień, co jest związane również z ustępowaniem obrzęków. Następnie masa ciała spada odrobinę wolniej, bo o 0,3 kg na dzień. Jest to związane ze spożywaniem produktów o małej zawartości węglowodanów, czyli np. niskoskrobiowych warzyw. W efekcie zmniejsza się ilość tłuszczu trzewnego w organizmie, którego nadmiar wywołuje choroby wchodzące w skład zespołu metabolicznego.
Do wad tej diety można zaliczyć jej ograniczenia. Niestety nie wszyscy mogą przejść na post aktywujący sirtuiny i odżywianie endogenne organizmu. Z postu warzywno-owocowego muszą zrezygnować pacjenci po transplantacjach narządów oraz kobiety w ciąży, karmiące piersią, nastolatki w okresie dojrzewania oraz chorujący na:
zaawansowane choroby nowotworowe leczone chemioterapią;
niedoczynność nadnerczy;
niedoczynność wielonarządową;
nadczynność tarczycy;
gruźlicę;
ostrą porfirię;
zaawansowaną postać marskości wątroby.
Niektórzy pacjenci, którzy zdecydowali się na post warzywno-owocowy Ewy Dąbrowskiej, odczuli skutki uboczne w czasie jego stosowania i po jego zakończeniu:
w niektórych sytuacjach dieta kończyła się efektem jo-jo – głównie u osób, które po zakończeniu postu wróciły do złych nawyków żywieniowych;
nie wszyscy czują się dobrze, będąc na diecie o tak niskiej kaloryczności – zdarzały się przypadki bólów głowy, omdleń, zaburzeń hormonalnych, ciągłego uczucia zimna i wypadania włosów.
Podczas diety dr Ewy Dąbrowskiej ważne jest znaczne obniżenie kaloryczności posiłków. Dlatego przygotowuje się ją wyłącznie z warzyw niskoskrobiowych i z owoców z niską zawartością cukru. Taki reżim dietetyczny dotyczy wszystkich posiłków, w tym napojów. Oprócz tego stałymi elementami tej diety są zielone koktajle, surówki i zupy na wywarach warzywnych. Ewa Dąbrowska zaleca, aby większość spożywanych posiłków była przygotowywana na bazie surowych warzyw i owoców. Dopuszcza się też ich gotowanie i pieczenie.
Podczas postu dr Ewy Dąbrowskiej można jeść warzywa:
zielone liściaste – są to szpinak, boćwina, mniszek lekarski, bazylia, koperek, natka pietruszki, pokrzywa, szpinak, wszystkie sałaty oraz zioła;
kapustne – należą do nich brokuły, kalafior i wszystkie odmiany kapusty (np. pekińska, włoska, biała i modra);
korzeniowe – to marchew, buraki, seler, pasternak i pietruszka;
psiankowate – pomidory i bakłażany;
cebulowe – cebula, czosnek;
dyniowate – cukinie i ogórki.
W przypadku owoców wybór jest mniej urozmaicony. Do przygotowywania smoothie czy sałatek można wykorzystywać truskawki, jabłka, jagody, borówki, cytryny i grejpfruty. Podczas postu warzywno-owocowego możesz pić nie tylko wodę i koktajle owocowe. Warto uzupełniać płyny, sięgając po herbatki owocowe i napary ziołowe – np. z rumianku, mięty czy pokrzywy.
Nie masz pojęcia, jak z tych warzyw i owoców przyrządzać smaczne i pożywne posiłki? Nic nie szkodzi – odwiedź nasz hotel Sofra w Mielnie, gdzie czeka na Ciebie konsultacja dietetyczna oraz profesjonalna analiza składu ciała. Przejdziesz u nas też detoks Dąbrowskiej, łącząc dietę z długimi spacerami na plaży.
Podczas postu Ewy Dąbrowskiej zapomnij o jedzeniu:
kasz, makaronów, ryżu oraz produktów zbożowych;
mięsa, nabiału i orzechów;
olejów i oliwy z oliwek;
produktów spożywczych przetworzonych;
słodyczy oraz słodkich napojów;
warzyw wysokoskrobiowych – ziemniaków i batatów;
wysokokalorycznych owoców – na czele z bananami;
ryb.
Wykluczone są również używki. Nie można pić kawy, czarnej herbaty ani alkoholu. Natomiast osoby palące, które chcą rozpocząć detoks Ewy Dąbrowskiej, powinny wcześniej rozstać się z nałogiem.
Na początku posiłki przygotowywane wyłącznie z warzyw i owoców mogą być dla Ciebie zaskoczeniem. Jednak, sięgając po ciekawe przepisy, można przygotować wyśmienite dania. Dotyczy to zarówno śniadań, obiadów, jak i kolacji. Pamiętaj, aby rygorystycznie podchodzić do przestrzegania zasad diety. Kiedy poczujesz większy głód między posiłkami, zjedz jabłko albo napij się wody. Nie próbuj wtedy przygotowywać sobie dodatkowego nadprogramowego posiłku.
Śniadanie
Czerwone smoothie z buraków, marchewki, truskawek z dodatkiem cynamonu.
Surówka z rzepy, białej kapusty i rzodkiewki.
Mus z truskawek i jagód z dodatkiem mięty.
Obiad
Cukinia zapiekana z pomidorami, bazylią i rozmarynem.
Surówka z marchewki, z dodatkiem kapusty i soku z cytryny.
Herbata rumiankowa z imbirem.
Kolacja
Krem z kalafiora na bulionie warzywnym.
Lekka sałatka z ogórków, rukoli, pomidorków koktajlowych, czerwonej papryki i wstążek z surowej marchewki.
Post owocowo-warzywny to dieta, która pomoże Ci odtruć organizm. Efektem ubocznym jej stosowania będzie też utrata kilogramów. Dlatego zaopiekuj się sobą w naszym hotelu – odpocznij, a my zadbamy o to, aby serwować Ci pyszne dania zgodne ze wskazówkami Dąbrowskiej Twoim zadaniem będzie jedynie odpoczynek w wygodnym pokoju i leniwe spacery po plaży.
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .