Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych. Chętnie stosujemy go do wzbogacania potraw, używamy do produkcji aromatycznego oleju sezamowego oraz pasty tahini. Zyskał uznanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetologii oraz medycynie, która chętnie wykorzystuje zdrowotne właściwości sezamu.
Sezam jest rośliną oleistą wywodzącą się z Indii i Afryki. Wewnątrz owoców rosnących u szczytu tej rośliny znajdują się malutkie nasiona. Spożywany przez nas sezam to sezam indyjski, znany także jako kunżut.
Do najbardziej popularnych odmian należy sezam biały i czarny. Odmiany te różnią się głównie smakiem i strukturą. Sezam biały ma bardziej delikatny, lekko słodki smak, a jego ziarna są miękkie. To właśnie tę odmianę częściej możemy spotkać w sklepach. Z kolei sezam czarny posiada charakterystyczny orzechowy posmak i jest chrupiący.
W związku z tym, że sezam jest rośliną oleistą, posiada dużą ilość tłuszczu, a tym samym jest produktem wysokokalorycznym. 100 g sezamu zawiera:
Wartość energetyczna sezamu wynosi 631 kcal na 100 g produktu. Wśród tłuszczów dominują jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Duża ilość białka jest ceniona zwłaszcza przez osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Chorujesz na celiakię i zastanawiasz się, czy sezam ma gluten? Ziarna sezamu nie zawierają tego typu białek, a więc są naturalnie bezglutenowe.
Oprócz wspomnianych składników, nasiona sezamu są również bogatym źródłem minerałów, głównie wapnia, cynku, żelaza, miedzi, selenu i fosforu.
Dzięki składnikom odżywczym zawartym w ziarnach sezamu produkt ten bez wątpienia zasługuje na miano zdrowego. Poniżej zostały opisane najistotniejsze właściwości zdrowotne sezamu.
Ziarna sezamu można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym rozwiązaniem jest posypywanie nim dowolnych dań, w tym sałatek i zup. Świetnie pasuje np. do duszonego kurczaka.
Warto także stosować produkty powstałe z sezamu. Olej sezamowy doda potrawie niezwykłego aromatu. Pasta tahini świetnie komponuje się w daniach kuchni bliskowschodniej. Jednym z najbardziej popularnych dań, w których stosuje się tahini jest humus. Można go podawać z warzywami lub jako pastę kanapkową.
Nasiona sezamu pasują również do słodkich posiłków. Można je dodawać do deserów i ciast. Na ich bazie produkuje się chałwę.
Sezam chętnie wykorzystują osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ pomaga uzupełnić składniki, których głównym źródłem są produkty odzwierzęce (np. wapń, żelazo, tryptofan, metionina). Aby prawidłowo skomponować dietę wegańską, możesz skorzystać z pomocy dietetyków z Instytutu Zdrowia Sofra.
Sezam, choć jest bardzo zdrowym produktem, nie jest zalecany dla wszystkich. Jest on silnie alergizującym składnikiem diety. Osoby z alergią na sezam powinny unikać zarówno jego nasion, jak i innych produktów z niego wytworzonych. Dodatkowo warto zwracać uwagę na informacje zawarte na etykietach.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .