Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych. Chętnie stosujemy go do wzbogacania potraw, używamy do produkcji aromatycznego oleju sezamowego oraz pasty tahini. Zyskał uznanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetologii oraz medycynie, która chętnie wykorzystuje zdrowotne właściwości sezamu.
Sezam jest rośliną oleistą wywodzącą się z Indii i Afryki. Wewnątrz owoców rosnących u szczytu tej rośliny znajdują się malutkie nasiona. Spożywany przez nas sezam to sezam indyjski, znany także jako kunżut.
Do najbardziej popularnych odmian należy sezam biały i czarny. Odmiany te różnią się głównie smakiem i strukturą. Sezam biały ma bardziej delikatny, lekko słodki smak, a jego ziarna są miękkie. To właśnie tę odmianę częściej możemy spotkać w sklepach. Z kolei sezam czarny posiada charakterystyczny orzechowy posmak i jest chrupiący.
W związku z tym, że sezam jest rośliną oleistą, posiada dużą ilość tłuszczu, a tym samym jest produktem wysokokalorycznym. 100 g sezamu zawiera:
Wartość energetyczna sezamu wynosi 631 kcal na 100 g produktu. Wśród tłuszczów dominują jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Duża ilość białka jest ceniona zwłaszcza przez osoby będące na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Chorujesz na celiakię i zastanawiasz się, czy sezam ma gluten? Ziarna sezamu nie zawierają tego typu białek, a więc są naturalnie bezglutenowe.
Oprócz wspomnianych składników, nasiona sezamu są również bogatym źródłem minerałów, głównie wapnia, cynku, żelaza, miedzi, selenu i fosforu.
Dzięki składnikom odżywczym zawartym w ziarnach sezamu produkt ten bez wątpienia zasługuje na miano zdrowego. Poniżej zostały opisane najistotniejsze właściwości zdrowotne sezamu.
Ziarna sezamu można wykorzystać na wiele sposobów. Najprostszym rozwiązaniem jest posypywanie nim dowolnych dań, w tym sałatek i zup. Świetnie pasuje np. do duszonego kurczaka.
Warto także stosować produkty powstałe z sezamu. Olej sezamowy doda potrawie niezwykłego aromatu. Pasta tahini świetnie komponuje się w daniach kuchni bliskowschodniej. Jednym z najbardziej popularnych dań, w których stosuje się tahini jest humus. Można go podawać z warzywami lub jako pastę kanapkową.
Nasiona sezamu pasują również do słodkich posiłków. Można je dodawać do deserów i ciast. Na ich bazie produkuje się chałwę.
Sezam chętnie wykorzystują osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ pomaga uzupełnić składniki, których głównym źródłem są produkty odzwierzęce (np. wapń, żelazo, tryptofan, metionina). Aby prawidłowo skomponować dietę wegańską, możesz skorzystać z pomocy dietetyków z Instytutu Zdrowia Sofra.
Sezam, choć jest bardzo zdrowym produktem, nie jest zalecany dla wszystkich. Jest on silnie alergizującym składnikiem diety. Osoby z alergią na sezam powinny unikać zarówno jego nasion, jak i innych produktów z niego wytworzonych. Dodatkowo warto zwracać uwagę na informacje zawarte na etykietach.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .