Cholesterol jest związkiem chemicznym wchodzącym w skład komórek człowieka. Większość cholesterolu wytwarza nasz organizm, a pozostała część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Nadmierne spożycie żywności bogatej w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do zaburzeń lipidowych, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zwiększają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Określenie poziomu lipidów we krwi pozwala w łatwy sposób oszacować ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Badając poziom cholesterolu, należy zwrócić uwagę na jego całkowitą ilość, cholesterol frakcji LDL określany jako zły cholesterol oraz cholesterol frakcji HDL nazywany dobrym cholesterolem. Warto również kontrolować poziom trójglicerydów. Stężenie cholesterolu we krwi jest ściśle związane ze sposobem żywienia. Odpowiednia dieta pozwala na obniżenie cholesterolu ogółem, cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów oraz na zwiększenie cholesterolu frakcji HDL.
Najważniejszym elementem diety na obniżenie cholesterolu jest zmiana proporcji poszczególnych kwasów tłuszczowych dostarczanych wraz z pożywieniem. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w produktach odzwierzęcych podnoszą poziom złego cholesterolu, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają go i jednocześnie podnoszą stężenie dobrego cholesterolu. Z tego względu dieta na obniżenie cholesterolu wyklucza smalec, boczek, tłuste mięsa, sery podpuszczkowe, pleśniowe i topione. Masło, tłuste mleko i twaróg oraz jaja można spożywać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze nasycone powinny być zastępowane przez tłuszcze roślinne (oleje, orzechy, nasiona, awokado) oraz tłuste ryby będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty odzwierzęce są także naturalnym źródłem cholesterolu. Jest go najwięcej w podrobach, tłustych serach, czerwonym mięsie i żółtkach jaj. Korzystny wpływ na poziom cholesterolu mają sterole i stanole roślinne znajdujące się w olejach, orzechach, nasionach. Są one także dodawane do niektórych margaryn miękkich.
Dieta przy wysokim cholesterolu powinna obfitować w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiąże on kwasy żółciowe, co zwiększa ich wydalanie. Źródłem błonnika rozpuszczalnego jest owies (zwłaszcza otręby), brązowy ryż, jęczmień, fasola, jabłka, truskawki, grejpfruty i inne cytrusy. Dieta na cholesterol powinna zawierać także produkty o działaniu przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, m.in.: owoce jagodowe, winogrona, cebula, czosnek, buraki, brokuły, czarna i zielona herbata. Do diety warto włączyć także mleczne napoje fermentowane. Obecne w nich bakterie zwiększają wydalanie cholesterolu. Z diety należy wyeliminować alkohol oraz cukier. Składnik te podnoszą poziomu triglicerydów we krwi.
Dieta na obniżenie cholesterolu ma cechy diety śródziemnomorskiej. Bazuje ona na dużej ilości warzyw, pełnoziarnistych produktach zbożowych i zdrowych kwasach tłuszczowych. Specjaliści Instytutu Zdrowia Sofra zalecają ją w szczególności osobom, które chcą wspomóc leczenie chorób sercowo-naczyniowych lub zapobiec ich rozwojowi.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .