Cholesterol jest związkiem chemicznym wchodzącym w skład komórek człowieka. Większość cholesterolu wytwarza nasz organizm, a pozostała część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Nadmierne spożycie żywności bogatej w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe prowadzi do zaburzeń lipidowych, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz zwiększają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Określenie poziomu lipidów we krwi pozwala w łatwy sposób oszacować ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Badając poziom cholesterolu, należy zwrócić uwagę na jego całkowitą ilość, cholesterol frakcji LDL określany jako zły cholesterol oraz cholesterol frakcji HDL nazywany dobrym cholesterolem. Warto również kontrolować poziom trójglicerydów. Stężenie cholesterolu we krwi jest ściśle związane ze sposobem żywienia. Odpowiednia dieta pozwala na obniżenie cholesterolu ogółem, cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów oraz na zwiększenie cholesterolu frakcji HDL.
Najważniejszym elementem diety na obniżenie cholesterolu jest zmiana proporcji poszczególnych kwasów tłuszczowych dostarczanych wraz z pożywieniem. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w produktach odzwierzęcych podnoszą poziom złego cholesterolu, natomiast nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają go i jednocześnie podnoszą stężenie dobrego cholesterolu. Z tego względu dieta na obniżenie cholesterolu wyklucza smalec, boczek, tłuste mięsa, sery podpuszczkowe, pleśniowe i topione. Masło, tłuste mleko i twaróg oraz jaja można spożywać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze nasycone powinny być zastępowane przez tłuszcze roślinne (oleje, orzechy, nasiona, awokado) oraz tłuste ryby będące źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty odzwierzęce są także naturalnym źródłem cholesterolu. Jest go najwięcej w podrobach, tłustych serach, czerwonym mięsie i żółtkach jaj. Korzystny wpływ na poziom cholesterolu mają sterole i stanole roślinne znajdujące się w olejach, orzechach, nasionach. Są one także dodawane do niektórych margaryn miękkich.
Dieta przy wysokim cholesterolu powinna obfitować w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Wiąże on kwasy żółciowe, co zwiększa ich wydalanie. Źródłem błonnika rozpuszczalnego jest owies (zwłaszcza otręby), brązowy ryż, jęczmień, fasola, jabłka, truskawki, grejpfruty i inne cytrusy. Dieta na cholesterol powinna zawierać także produkty o działaniu przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, m.in.: owoce jagodowe, winogrona, cebula, czosnek, buraki, brokuły, czarna i zielona herbata. Do diety warto włączyć także mleczne napoje fermentowane. Obecne w nich bakterie zwiększają wydalanie cholesterolu. Z diety należy wyeliminować alkohol oraz cukier. Składnik te podnoszą poziomu triglicerydów we krwi.
Dieta na obniżenie cholesterolu ma cechy diety śródziemnomorskiej. Bazuje ona na dużej ilości warzyw, pełnoziarnistych produktach zbożowych i zdrowych kwasach tłuszczowych. Specjaliści Instytutu Zdrowia Sofra zalecają ją w szczególności osobom, które chcą wspomóc leczenie chorób sercowo-naczyniowych lub zapobiec ich rozwojowi.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .