Dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu posiłków w postaci zup. Jest ona znana od wielu lat. Wśród najbardziej popularnych odmian należy wspomnieć o diecie kapuścianej, która zakłada spożywanie tylko kapuśniaku. Obecnie diety zupowe skupiają się na różnorodności, dzięki czemu kuracja taka może przynieść sporo korzyści, a dodatkowo nie będzie monotonna.
Zupa pozwala nam na dostarczenie najważniejszych elementów diety: warzyw i wody. Warzywa to główny składnik zup i powinny one stanowić podstawę żywienia człowieka. Są bogate w witaminy, minerały i substancje bioaktywne, zawierają także błonnik pokarmowy, który ma wielokierunkowe, pozytywne oddziaływanie na zdrowie, a ponadto pozwala na uzyskanie uczucia sytości.
Drugim podstawowym elementem zupy jest woda, która stanowi główny składnik budujący nasz organizm i jest niezbędna do życia. Uczestniczy w transporcie tlenu i substancji odżywczych, oczyszcza organizm z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii, reguluje temperaturę ciała i stanowi ochronę dla narządów wewnętrznych. Spożycie wody jest często zbyt niskie, a już nawet niewielkie odwodnienie będzie powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból głowy, osłabienie, problemy z koncentracją czy zaparcia. Spożywanie zup prowadzi do zwiększenia spożycia wody wraz z posiłkiem.
W diecie tej posiłki występują głównie w postaci zup. Najlepiej przygotowywać zupy samodzielnie z warzyw sezonowych lub mrożonych, ale nie należy doprowadzać do ich rozgotowania. Warto również pamiętać o dodatku białka w postaci warzyw strączkowych, niewielkiej ilości chudego mięsa lub ryb. Niewskazane są dodatki z wysokim indeksem glikemicznym, takie jak makaron czy biały ryż. Lepiej unikać dań gotowych dostępnych w sklepach, ponieważ często zawierają duże ilości sodu.
Będąc na diecie zupowej, warto nie ograniczać się do jednego rodzaju zupy. Im większa różnorodność, tym więcej cennych składników jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu. Przykładowo, w ciągu jednego dnia w menu może pojawić się: zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą, bulion na bazie włoszczyzny z pulpetami z dorsza oraz krem z cukinii i zielonego groszku.
Dieta zupowa jest pomocnym narzędziem w walce z odchudzaniem. Jej niska kaloryczność umożliwia szybką utratę kilogramów, a duża objętość posiłku i zawartość błonnika zapobiega uczuciu głodu, który często towarzyszy dietom redukcyjnym. Taka kuracja pozwala dodatkowo na oczyszczenie organizmu i nasycenie składnikami odżywczymi. Substancje biologicznie czynne występujące w warzywach wspomagają leczenie wielu przewlekłych chorób, przede wszystkim chorób układu sercowo-naczyniowego.
Należy jednak pamiętać, że zbyt długie stosowanie pełnej diety zupowej, przy bardzo niskiej wartości kalorycznej posiłków, może powodować zachwianie metabolizmu i zwiększenia trudności z utratą wagi. Klasyczna dieta zupowa nie jest wskazana w przypadku dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i osób wyniszczonych chorobami. Natomiast obecność jednej czy dwóch porcji zupy w ciągu dnia jest korzystna dla każdego. W Instytucie Zdrowia Sofra zupy pojawiają się w codziennym menu, a dietetycy dbają o ich różnorodność.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .