Dieta zupowa, jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu posiłków w postaci zup. Jest ona znana od wielu lat. Wśród najbardziej popularnych odmian należy wspomnieć o diecie kapuścianej, która zakłada spożywanie tylko kapuśniaku. Obecnie diety zupowe skupiają się na różnorodności, dzięki czemu kuracja taka może przynieść sporo korzyści, a dodatkowo nie będzie monotonna.
Zupa pozwala nam na dostarczenie najważniejszych elementów diety: warzyw i wody. Warzywa to główny składnik zup i powinny one stanowić podstawę żywienia człowieka. Są bogate w witaminy, minerały i substancje bioaktywne, zawierają także błonnik pokarmowy, który ma wielokierunkowe, pozytywne oddziaływanie na zdrowie, a ponadto pozwala na uzyskanie uczucia sytości.
Drugim podstawowym elementem zupy jest woda, która stanowi główny składnik budujący nasz organizm i jest niezbędna do życia. Uczestniczy w transporcie tlenu i substancji odżywczych, oczyszcza organizm z toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii, reguluje temperaturę ciała i stanowi ochronę dla narządów wewnętrznych. Spożycie wody jest często zbyt niskie, a już nawet niewielkie odwodnienie będzie powodować nieprzyjemne dolegliwości, takie jak ból głowy, osłabienie, problemy z koncentracją czy zaparcia. Spożywanie zup prowadzi do zwiększenia spożycia wody wraz z posiłkiem.
W diecie tej posiłki występują głównie w postaci zup. Najlepiej przygotowywać zupy samodzielnie z warzyw sezonowych lub mrożonych, ale nie należy doprowadzać do ich rozgotowania. Warto również pamiętać o dodatku białka w postaci warzyw strączkowych, niewielkiej ilości chudego mięsa lub ryb. Niewskazane są dodatki z wysokim indeksem glikemicznym, takie jak makaron czy biały ryż. Lepiej unikać dań gotowych dostępnych w sklepach, ponieważ często zawierają duże ilości sodu.
Będąc na diecie zupowej, warto nie ograniczać się do jednego rodzaju zupy. Im większa różnorodność, tym więcej cennych składników jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu. Przykładowo, w ciągu jednego dnia w menu może pojawić się: zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą, bulion na bazie włoszczyzny z pulpetami z dorsza oraz krem z cukinii i zielonego groszku.
Dieta zupowa jest pomocnym narzędziem w walce z odchudzaniem. Jej niska kaloryczność umożliwia szybką utratę kilogramów, a duża objętość posiłku i zawartość błonnika zapobiega uczuciu głodu, który często towarzyszy dietom redukcyjnym. Taka kuracja pozwala dodatkowo na oczyszczenie organizmu i nasycenie składnikami odżywczymi. Substancje biologicznie czynne występujące w warzywach wspomagają leczenie wielu przewlekłych chorób, przede wszystkim chorób układu sercowo-naczyniowego.
Należy jednak pamiętać, że zbyt długie stosowanie pełnej diety zupowej, przy bardzo niskiej wartości kalorycznej posiłków, może powodować zachwianie metabolizmu i zwiększenia trudności z utratą wagi. Klasyczna dieta zupowa nie jest wskazana w przypadku dzieci i młodzieży, kobiet w ciąży i osób wyniszczonych chorobami. Natomiast obecność jednej czy dwóch porcji zupy w ciągu dnia jest korzystna dla każdego. W Instytucie Zdrowia Sofra zupy pojawiają się w codziennym menu, a dietetycy dbają o ich różnorodność.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .