Choć niedobór zdrowych bakterii w naszym organizmie jest szkodliwy, ich nadmiar również nie jest pożądany. Jednym z przykładów takiej sytuacji jest SIBO. Schorzenie to prowadzi do wielu nieprzyjemnych dolegliwości, których można się skutecznie pozbyć przy uzyskaniu odpowiedniej diagnozy. Poznaj objawy SIBO i sposób na jego wyleczenie.
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to zespół przerostu bakteryjnego, czyli zaburzenie charakteryzujące się zbyt dużą ilością bakterii w jelicie cienkim. Bakterie naturalnie występują w jelicie cienkim w niewielkich ilościach, lecz gdy dochodzi do rozrostu mikroflory jelita grubego i drobnoustroje migrują do wyższych odcinków jelit, mogą pojawić się konsekwencje zdrowotne. Zaburzenie to wpływa negatywnie na proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych oraz może powodować szereg dolegliwości, zarówno w obrębie układu pokarmowego, jak i poza nim.
Rozwojowi SIBO sprzyjają nieprawidłowości anatomiczne i zaburzenia pracy układu pokarmowego (głównie: zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, niedrożność lub uchyłkowatość jelit), inne choroby (m.in.: cukrzyca, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zapalenie trzustki, mukowiscydoza) oraz niektóre leki.
SIBO daje wiele niespecyficznych objawów, które mogą wynikać też z różnych innych zaburzeń. Główne objawy SIBO to:
bóle brzucha,
wzdęcia i gazy,
refluks,
nieświeży oddech,
odbijanie,
nudności,
biegunka lub zaparcia,
bóle głowy,
przewlekłe zmęczenie.
SIBO może także powodować infekcje układu moczowego, jamy ustnej, bóle stawów oraz zmiany skórne. W konsekwencji przerostu bakteryjnego może dojść do zaburzeń wchłaniania skutkujących niedoborami pokarmowymi oraz niezamierzoną utratą masy ciała.
W pierwszej kolejności konieczne jest postawienie prawidłowej diagnozy. W tym celu najczęściej stosuje się wodorowy test oddechowy z użyciem laktulozy lub glukozy. Aby zmniejszyć populację bakterii bytujących w jelicie cienkim, stosuje się antybiotykoterapię. Oprócz tego konieczne jest prowadzenie odpowiedniej diety.
Dieta w SIBO to tzw. dieta Low FODMAP. Zakłada ona ograniczenie produktów pobudzających namnażanie bakterii jelitowych. Do składników określanych skrótem FODMAP należą fermentujące monosacharydy, disacharydy, oligosacharydy i poliole.
Produkty zawierające najwięcej FODMAP to:
warzywa: kalafior, brokuł, burak, brukselka, kapusta, czosnek, cebula, por, groszek, szparagi, soczewica,
nabiał: mleko, śmietana, twaróg, jogurt, maślanka oraz produkty z ich dodatkiem, np. lody, sernik,
owoce: jabłko, gruszka, awokado, wiśnia, śliwka, arbuz, mango, brzoskwinia, nektarynka, owoce suszone i konserwowe,
produkty zbożowe: pszenne, żytnie, jęczmienne,
inne produkty: miód, słodziki (ksylitol, maltitol, sorbitol), nerkowce, pistacje.
Produkty te należy wykluczyć w początkowej fazie diety, która trwa od 2 do 6 tygodni. Następnie można stopniowo wprowadzać wykluczone produkty, obserwując czy powodują one nawrót dolegliwości. Na tej podstawie można ustalić tolerancję na określone produkty i przejść do 3 fazy przygotowania indywidualnej diety.
Produkty o niskiej zawartości FODMAP, które można spożywać chorując na SIBO to:
warzywa: pomidor, ogórek, marchew, seler, papryka o podłużnym kształcie, dynia, bakłażan, sałata, cukinia, ziemniak, fasolka szparagowa,
owoce: banan, mandarynka, pomarańcza, grejpfrut, kiwi, ananas, winogrono, malina, truskawka,
produkty nabiałowe: ser żółty, mozzarella, mleko bezlaktozowe i jego przetwory, ser pleśniowy, feta,
produkty zbożowe: owsiane, ryżowe, jaglane, gryczane, kukurydziane,
inne produkty: pestki dyni, orzechy włoskie, ziemne, makadamia, gorzka czekolada.
Często zdarza się, że choroby, które można łatwo wyleczyć, latami obniżają nasz komfort życia z powodu późnej diagnozy. W Instytucie Zdrowia Sofra dostępne są liczne badania diagnostyczne, m.in.: wodorowy test oddechowy, testy na nietolerancje pokarmowe, Candida Albicans czy pasożyty. Warto z nich skorzystać odczuwając dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, które nie zostały wyjaśnione za pomocą innych badań.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .