Stres oksydacyjny jest jednych z największych wrogów naszego zdrowia. Sprzyja rozwojowi wielu groźnych schorzeń, m.in.: nowotworów, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera i Parkinsona. Warto poznać przyczyny stresu oksydacyjnego oraz sposób leczenia, aby w odpowiednim czasie powstrzymać rozwój jego konsekwencji.
Stres oksydacyjne to stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi między utleniaczami a przeciwutleniaczami. Utleniaczami są wolne rodniki, które powstają w organizmie wskutek wielu procesów lub są do niego dostarczane z zewnątrz. W warunkach fizjologicznych są one na bieżąco neutralizowane przez wspomniane przeciwutleniacze, zwane także antyoksydantami. W momencie gdy ilość utleniaczy jest zbyt duża, oddziałują one na komórki człowieka, prowadząc do ich uszkodzeń. Problem ten nasila się wraz z wiekiem, co jeszcze bardziej przyspiesza starzenie się organizmu i rozwój wielu chorób.
Utleniacze powstają w organizmie człowieka m.in. pod wpływem ultradźwięków, różnego rodzaju promieniowania (ultrafioletowego, jonizującego) oraz wysiłku fizycznego o bardzo wysokiej intensywności. Rozwojowi stresu oksydacyjnego sprzyja również nieodpowiednia dieta, czyli niskie spożycie produktów bogatych w antyoksydanty i zwiększone spożycie żywności wysokoprzetworzonej, smażonej, wędzonej oraz picie alkoholu. Niekorzystnie działa także palenie papierosów, ekspozycja na zanieczyszczenia środowiska, brak snu, przewlekły stres i stosowanie niektórych leków.
Objawy stresu oksydacyjnego są mało specyficzne i mogą pojawić się w wyniku wielu różnych zaburzeń. Wśród nich wyróżniamy:
bóle głowy,
senność,
występowanie stanów zapalnych,
ogólne osłabienie.
Leczenie stresu oksydacyjnego opiera się przede wszystkim na modyfikacji stylu życia, tak aby unikać czynników sprzyjających nadmiernemu gromadzeniu się utleniaczy. Bardzo ważne jest wprowadzenie do diety żywności o dużej zawartości antyoksydantów (m.in.: witaminy C, A, E, cynku, selenu, flawonoidów, antocyjanów, karotenoidów), redukcja stresu, unikanie zanieczyszczeń powietrza i używek (papierosów, alkoholu, narkotyków). Jeżeli powyższe zmiany nie przynoszą oczekiwanych rezultatów, można dodatkowo niwelować stres oksydacyjny suplementami zawierającymi antyoksydanty.
Antyoksydanty zwalczające stres oksydacyjny znajdziemy w wielu produktach roślinnych. Ich duże ilości występują w:
zielonych warzywach (takich jak szpinak, jarmuż, natka pietruszki, sałata, kapusta, brokuły),
innych warzywach (m.in.: pomidorach, czosnku, papryce, dyni, cebuli, suchych nasionach roślin strączkowych),
owocach o intensywnej barwie (są to np.: porzeczki, maliny, winogrona, borówki, aronia, dzika róża, truskawki, żurawina),
innych owocach (cytrusach, kiwi, czy agreście)
zbożowych produktach pełnoziarnistych (m.in.: razowym pieczywie, płatkach zbożowych, otrębach, kaszach),
nasionach, orzechach i olejach z nich powstałych,
algach morskich,
herbacie, szczególnie w zielonej i białej,
kakao.
Źródłem przeciwutleniaczy są również produkty odzwierzęce, czyli jaja, owoce morza, ryby, mięsa, produkty nabiałowe.
Dieta niwelująca stres oksydacyjny bazuje przede wszystkim na żywności pochodzenia roślinnego, jako głównym źródle przeciwutleniaczy. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa lub owoce, najlepiej podane na surowo lub po krótkiej obróbce cieplnej, tak aby zapobiec stratom składników bioaktywnych. Dietę można uzupełniać o odzwierzęce źródła białka, zwłaszcza organizmy morskie i jaja. Warto wybierać produkty świeże, najlepiej lokalne, a unikać żywności wysokoprzetworzonej, takiej jak słodycze, słone przekąski, produkty typu fast food.
Świetnym przykładem żywienia zwalczającego stres oksydacyjny są diety dr Ewy Dąbrowskiej. Dostarczają one bardzo duże ilości antyoksydantów, przy jednoczesnym ograniczeniu żywności zwiększającej ilość wolnych rodników w organizmie. Aktywność fizyczna dopasowana do indywidualnych potrzeb, z której można skorzystać podczas turnusów w Instytucie Zdrowia Sofra, dodatkowo wzmocni terapeutyczne właściwości diet
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .