Warzywa i owoce nie od dzisiaj są rekomendowanym przez środowisko lekarskie elementem diety. Badaniem ich właściwości prozdrowotnych zajęła się prekursorka diety warzywno-owocowej – dr Ewa Dąbrowska. Ten typ diety ma przede wszystkim na celu walkę
z chorobami cywilizacyjnymi. Dlaczego jest skuteczny? Ponieważ niska kaloryczność diety warzywno-owocowej oznacza redukcję tłuszczu, w tym także tłuszczu trzewnego, który produkuje hormony mogące przyczynić się do powstania zespołu metabolicznego. Dzięki temu mamy szansę uniknięcia chorób takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca czy zaburzenia lipidowe.
Pierwszym etapem diety warzywno-owocowej jest odpowiednie przygotowanie do niej organizmu. Wiąże się to z wyeliminowaniem z jadłospisu słodyczy, kawy czy też mięsa. Później następuje przejście do postu warzywno-owocowego (trwającego od kilku dni do kilku tygodni), którego podstawę stanowią warzywa niskoskrobiowe. Do grupy warzyw niskoskrobiowych należą warzywa:
Taką dietę można uzupełnić również o niskocukrowe owoce, czyli na przykład: jabłka, cytryny, grejpfruty i owoce jagodowe. Istnieją cztery wersje tej diety: postać klasyczna, gotowana, surowa i soki. Jak mogą wyglądać dania zgodne z wytycznymi diety warzywno-owocowej opartej o warzywa niskoskrobiowe? To przykładowo w wersji klasycznej: barszcz czerwony na zakwasie, surówka z kapusty białej, rzodkiewki, ogórka kiszonego, kiwi i szczypiorku lub łódki z cukinii nadziewane pomidorami i kalarepką z sosem ziołowym.
Dieta warzywno-owocowa oparta o spożycie warzyw niskoskrobiowych jest terapią dla organizmu. Oczyszcza go z toksyn oraz uzupełnia niedobory mikroskładników pokarmowych. Przede wszystkim za jej sprawą ma zostać przywrócona nam harmonia ciała i ducha. Niski indeks glikemiczny i mała wartość kaloryczna pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż likwiduje zapasy tłuszczu, jak i oczyszcza naszą skórę. Oprócz stosowania tej diety warto wzbogacić kurację o aktywność fizyczną, która usprawni procesy oczyszczania, czy też skorzystać z sauny, masaży lub zabiegów fizykoterapeutycznych.
W Instytucie Zdrowia Sofra istnieje możliwość integracji tych wszystkich elementów kuracji pod okiem specjalistów. Dostępne w ofercie są indywidualne konsultacje z dr Ewą Dąbrowską – autorką diety warzywno-owocowej oraz turnusy z jej dietami. Ośrodki Instytutu (w Mielnie i w Karpaczu) zapraszają również na zabiegi zdrowotne. W zależności od preferencji, zdrowotnemu wypoczynkowi może towarzyszyć górska lub nadmorska sceneria idealna do spacerów. Zapraszamy!
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in .