Warzywa i owoce nie od dzisiaj są rekomendowanym przez środowisko lekarskie elementem diety. Badaniem ich właściwości prozdrowotnych zajęła się prekursorka diety warzywno-owocowej – dr Ewa Dąbrowska. Ten typ diety ma przede wszystkim na celu walkę
z chorobami cywilizacyjnymi. Dlaczego jest skuteczny? Ponieważ niska kaloryczność diety warzywno-owocowej oznacza redukcję tłuszczu, w tym także tłuszczu trzewnego, który produkuje hormony mogące przyczynić się do powstania zespołu metabolicznego. Dzięki temu mamy szansę uniknięcia chorób takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca czy zaburzenia lipidowe.
Pierwszym etapem diety warzywno-owocowej jest odpowiednie przygotowanie do niej organizmu. Wiąże się to z wyeliminowaniem z jadłospisu słodyczy, kawy czy też mięsa. Później następuje przejście do postu warzywno-owocowego (trwającego od kilku dni do kilku tygodni), którego podstawę stanowią warzywa niskoskrobiowe. Do grupy warzyw niskoskrobiowych należą warzywa:
Taką dietę można uzupełnić również o niskocukrowe owoce, czyli na przykład: jabłka, cytryny, grejpfruty i owoce jagodowe. Istnieją cztery wersje tej diety: postać klasyczna, gotowana, surowa i soki. Jak mogą wyglądać dania zgodne z wytycznymi diety warzywno-owocowej opartej o warzywa niskoskrobiowe? To przykładowo w wersji klasycznej: barszcz czerwony na zakwasie, surówka z kapusty białej, rzodkiewki, ogórka kiszonego, kiwi i szczypiorku lub łódki z cukinii nadziewane pomidorami i kalarepką z sosem ziołowym.
Dieta warzywno-owocowa oparta o spożycie warzyw niskoskrobiowych jest terapią dla organizmu. Oczyszcza go z toksyn oraz uzupełnia niedobory mikroskładników pokarmowych. Przede wszystkim za jej sprawą ma zostać przywrócona nam harmonia ciała i ducha. Niski indeks glikemiczny i mała wartość kaloryczna pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, gdyż likwiduje zapasy tłuszczu, jak i oczyszcza naszą skórę. Oprócz stosowania tej diety warto wzbogacić kurację o aktywność fizyczną, która usprawni procesy oczyszczania, czy też skorzystać z sauny, masaży lub zabiegów fizykoterapeutycznych.
W Instytucie Zdrowia Sofra istnieje możliwość integracji tych wszystkich elementów kuracji pod okiem specjalistów. Dostępne w ofercie są indywidualne konsultacje z dr Ewą Dąbrowską – autorką diety warzywno-owocowej oraz turnusy z jej dietami. Ośrodki Instytutu (w Mielnie i w Karpaczu) zapraszają również na zabiegi zdrowotne. W zależności od preferencji, zdrowotnemu wypoczynkowi może towarzyszyć górska lub nadmorska sceneria idealna do spacerów. Zapraszamy!
Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v Zásady ochrany osobních údajů. Kliknutím na 'PŘIJMOUT VŠE' souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Instytut Zdrowia Sofra, Chełmońskiego 2, 76-032, Mielno, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v .